Od pondělí se mění opatření, respirátory jsou v práci povinné téměř všude

UDÁLOSTI: Od pondělí se zpřísňují protipandemická omezení (zdroj: ČT24)

V pondělí 25. října se rozšiřuje povinnost zakrývání dýchacích cest. Nově bude třeba nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Výjimku mají lidé, kteří sedí v kanceláři sami. Nutné jsou respirátory i na hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. Zkracuje se také karanténa nařízená po kontaktu s nakaženou osobou. Místo 14 dní jako dosud ji bude možné opustit už po sedmi dnech, pokud člověk bude mít negativní PCR test.

Kvůli rychle rostoucím počtům nakažených vláda schválila v uplynulém týdnu několik nových omezení. Od pondělí začíná platit rozšířená povinnost nošení respirátorů. Na pracovišti je budou muset nosit všichni lidé, kteří nedodrží rozestup jednoho a půl metru od kolegů.

Lidé budou muset nově nosit výhradně jen respirátory (respektive ochranné prostředky s účinností alespoň 94 procent). Zaměstnavatel ovšem bude moci rozhodnout o výjimce z opatření v individuálních případech u zvláště náročných profesí v zatěžujícím prostředí.

Ministerstvo zdravotnictví se s firmami také dohodlo na tom, že týden ještě nebudou hrozit sankce, aby se stihly respirátory pro své lidi dostatečně zásobit. Povinné budou nově také na všech vnitřních akcích bez ohledu na počet účastníků. Doteď byly nutné tam, kde bylo víc než deset osob.

Kratší karanténa

Od pondělí také ministerstvo umožnilo zkrátit si karanténu nařízenou po kontaktu s nakaženou osobou. Místo současných 14 dní ji bude možné opustit už po sedmi dnech, pokud člověk bude mít negativní PCR test.

Od listopadu kontroly v restauracích

Další změny v opatřeních přijdou o týden později, 1. listopadu. Personál restaurací bude muset kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Nebude to muset být hned u vchodu, stačí ve chvíli, kdy se hosté usadí. Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou a také pro jídelní zóny v obchodních centrech.

Prokázat bezinfekčnost mohou lidé buď potvrzením o dokončeném očkování, dokladem o prodělání nákazy v posledních šesti měsících nebo negativním testem. Možný je i samotest přímo na místě. Tato povinnost se dál nebude vztahovat na děti do 12 let, dosud měly výjimku jen děti do šesti let a starší musely mít potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. Očkování zatím pro děti v tomto věku není schváleno.

Kratší platnost testů a změny v úhradě

Od listopadu se zkracují lhůty pro platnost testů, které prokazují bezinfekčnost. U PCR metody už to budou jen tři dny a u antigenních jediný den.

Preventivní testy budou také od listopadu hrazeny z veřejného zdravotního pojištění jen mladistvým do 18 let, plně očkovaným a lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Absolvovat budou dál moci jednou týdně antigenní test a dvakrát za měsíc PCR test. Testy nařízené lékařem nebo hygieniky budou dál zdarma. Ceny testů, pokud si je člověk zaplatí, zůstanou podle ministra zdravotnictví dále zastropované na 814 korunách za PCR test a 201 korunách za antigenní test.

  • lidé mladší 18 let
  • lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat proti onemocnění covid-19
  • lidé, kteří jsou očkováni alespoň jednou dávkou vakcíny proti covid-19