Neočkovaní učitelé budou muset nosit respirátory, žáci nikoli, dohodli se Vojtěch s Plagou

Události: Nová omezení ve školách (zdroj: ČT24)

Neočkovaní učitelé budou muset ve výuce nosit respirátory. Pro žáky tato povinnost platit nebude. V okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy vyšší než tři sta případů na sto tisíc obyvatel, se neočkovaní žáci budou po podzimních prázdninách na koronavirus testovat. Na čtvrtečním jednání se na tom shodli ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO).

„S Adamem Vojtěchem jsme se dohodli, že žáci nebudou mít ve třídách respirátory. Zároveň jsme se domluvili, že neočkovaní učitelé budou muset mít po dobu výuky respirátory,“ uvedl Plaga. „Bude také realizováno cílené testování neočkovaných žáků po podzimních prázdninách v okresech, kde je incidence nad tři sta na sto tisíc,“ doplnil ministr.

Vojtěch pak na Twitteru upřesnil, že testovat se bude 1. a 8. listopadu. Ve kterých okresech to bude, ministerstvo zdravotnictví ještě vyhodnotí. Resortní náměstkyně Martina Vašáková jmenovala jako pravděpodobné Ostravu, České Budějovice či Přerov.

Ministr zdravotnictví ve středu původně navrhl, aby kvůli zhoršení epidemie začala ve výuce platit povinnost nošení roušek od 12 let. Vláda se na tom ale neshodla. Plaga prosazoval testování na covid-19, a zástupci ministerstev proto o opatřeních ve školách znovu jednali. V pondělí by se jimi pak měla zabývat vládní rada pro zdravotní rizika a měla by je schválit vláda.

Regiony s vysokým výskytem

Podle Vašákové se ministerstvo zdravotnictví kloní k tomu, aby se opatření týkala hlavně regionů s vysokým výskytem covidu-19. Jedno z takových opatření má podle ní být právě otestování dětí po návratu z podzimních prázdnin. „Plošné testování žádné zavádět nebudeme,“ řekla.

Školy si podle ní budou moct vybrat, zda si zvolí antigenní test nebo přesnější PCR testování s výsledkem z laboratoře. Žáci by do výsledku testu měli mít nasazený respirátor, sundat by ho měli až poté, co pozitivní jedinci odejdou do izolace, dodala.

Původně ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že na konci října budou další tři kola testování podobně jako na začátku školního roku. V předešlých dnech své stanovisko změnilo a tvrdilo, že testování není potřeba.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), která dříve byla poradním orgánem ministerstva, o víkendu navrhla, aby se testovalo ve školách lokálně v okresech, kde za týden přibylo více než sto případů na sto tisíc obyvatel. Doporučila testovat jen žáky a studenty, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledním půl roce covid-19.