Ministr zdravotnictví Vojtěch rezignuje. Podle opozice by měl odpovědnost vyvodit Babiš

Události: Retrospektiva bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (zdroj: ČT24)

„Po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví,“ prohlásil Adam Vojtěch (za ANO). Rezignaci dle svých slov už předal premiéru Andreji Babišovi (ANO). Chce tak dát nový prostor pro řešení koronavirové krize. Mandát poslance si ponechá a bude se dále věnovat oblasti zdravotnictví. Podle zástupců opozice je Vojtěch obětí Babiše před krajskými volbami. Právě premiér prý nese svůj díl viny a měl by vyvodit odpovědnost.

„Přišel jsem na ministerstvo zdravotnictví s úkolem, abych prosadil systémové a koncepční změny, nicméně epidemie koronaviru mi je neumožňuje ukončit,“ komentoval své rozhodnutí Vojtěch.

„Dělali jsme všechno pro to, abychom ochránili naše občany před nákazou, a troufám si tvrdit, že jsme to v první vlně zvládli velmi dobře,“ uvedl ministr. Je přesvědčen, že udělal pro zvládnutí epidemie maximum. „Nemám se zač stydět,“ dodal.

Adam Vojtěch rezignoval na pozici ministra zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví podle Vojtěcha za dobu jeho působení prosadilo několik důležitých změn, například v oblasti elektronizace zdravotnictví. Končící šéf resortu vyzdvihl také novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění či zprůhlednění tvorby úhradové vyhlášky a také úhradu léčebného konopí.

„Práci ministra jsem vykonával srdcem a ze všech sil, společně s mými kolegy na ministerstvu,“ prohlásil a poděkoval všem zdravotníkům. „Chtěl bych poděkovat panu premiérovi za jeho důvěru, kterou ve mně vložil, a že mi svěřil tento zásadní resort,“ doplnil. Mandát poslance si podle svých slov ponechá a bude se nadále věnovat oblasti zdravotnictví.

Deník E15 přišel s informací, že Vojtěch má nahradit Zdeňka Kabátka v čele Všeobecné zdravotní pojišťovny. „V pátek dostal Vojtěch od Babiše slib, že půjde vést VZP,“ sdělil podle deníku nejmenovaný dodavatel VZP. Mluvčí pojišťovny na spekulace reagoval tím, že takovou informací nedisponuje, premiér Babiš ji odmítl komentovat. Naopak jisté již je, že Vojtěchovým nástupcem na ministerstvu zdravotnictví bude jeho bývalý náměstek Roman Prymula. Toho ještě v pondělí jmenoval do vlády prezident Miloš Zeman, úřadu se ujme v úterý ráno.

Slušný a pracovitý člověk, řekl k rezignaci Babiš

„Moc děkuji Adamu Vojtěchovi za práci, kterou na zdravotnictví vykonal. Je to slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk. Jsem přesvědčen, že kdyby veškerou svou energii nemusel vydat na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví,“ napsal na Twitteru předseda vlády Babiš.

Zdůraznil, že Vojtěch převzal resort v rozkladu. „Adam Vojtěch měl moji podporu, všude jsem ho podporoval,“ tvrdí ministerský předseda.

„Není lékař, ale přesto udělal na ministerstvu podstatně více práce než ministři, kteří tam byli předtím,“ myslí si premiér. Podle něj byla Vojtěchova slušnost zároveň nevýhoda. „Byl napadán ze všech stran. Protože je slušný, tak se málo bránil,“ prohlásil Babiš. 

Předseda koaliční ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček Vojtěchovi rovněž poděkoval. „To, že by ministerstvo potřebovalo nový impuls, bylo evidentní. Je to život, politika. Věřím, že pan premiér přijde se jménem, které posune resort dopředu,“ řekl ČT. 

Jurečka: Babiš příliš mluvil do chodu ministerstva, Vojtěch mu nedokázal čelit

Šéf KSČM Vojtěch Filip připouští, že patřil k Vojtěchovým kritikům. Na resortu se dle jeho slov nakupilo množství problémů. „Kvituji, že uznal sám, že to takto dál nejde,“ dodal předseda komunistů, kteří tolerují vládu. Kromě koronavirové krize podle něj končící ministr nezvládl například řízení farmaceutického průmyslu a příliš se nechal ovlivňovat lobbistickými zájmy.

Příští ministr je podle Filipa plně v kompetenci ANO, dodává ale, že bude rád, pokud s ním premiér bude chtít Vojtěchova následníka řešit.

„Žádnému ministrovi se nemůže pracovat dobře, když do rozhodování jeho resortu tak výrazně mluví premiér, který nemá tak dobré informace,“ komentuje situaci předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Vojtěch podle něj nedokázal Babišovým vstupům do rozhodování na ministerstvu čelit. „To dlouhodobě není udržitelný stav a bude to problémem i pro toho, kdo přijde po Vojtěchovi,“ míní Jurečka.

Babiš by měl vyvodit odpovědnost, tvrdí opozice

Vojtěchova rezignace je namístě podle šéfa STAN Víta Rakušana. „Řízení krizového managementu bylo nad jeho schopnosti a síly,“ hodnotí. „Pozice pana ministra byla velmi slabá, stal se jakýmsi fackovacím panákem premiéra Babiše. Pokud prožíváme nějakou krizi, tak si nemůžeme dovolit slabého ministra zdravotnictví, který reálně už resort nějakou dobu neřídil,“ dodává také.

Usuzuje, že ve Vojtěchově rezignaci hrají roli i blížící se volby, protože šéf ANO Babiš prý vnímá klesající preference svého hnutí a chce je posílit. „Je schopen obětovat cokoliv a kohokoliv, aby toho dosáhl,“ konstatuje Rakušan.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové měl Vojtěch rezignovat už dříve. „Mnohokrát už prokázal, že na ministerstvu nemá co dělat, protože nemá dostatečnou autoritu, nemá dostatečnou sílu prosadit svůj názor, často opřený o názory odborníků,“ je přesvědčena.

Příčinou mnoha zmatků je ale podle ní také premiér Babiš, protože se řídí průzkumy veřejného mínění, nikoliv názory odborníků. „Zapomíná se na to, kdo je hlavní ve vládě. To je premiér a ten nese odpovědnost. Ten by ji měl vyvodit také. Toto není jen selhání pana Vojtěcha, ale také pana Babiše,“ věří Pekarová Adamová, podle níž Vojtěchova rezignace přichází i kvůli blížícím se volbám.

Odcházejícího ministra politicky dirigoval premiér, Vojtěch situaci psychicky nezvládl, usuzuje předseda SPD Tomio Okamura. „V současném zmatečném systému zdravotnictví byl pan ministr Vojtěch pouze manažerem jmenovaným panem premiérem Babišem. Odpovědnost za chaos ve zdravotnictví má především hnutí ANO v čele s panem premiérem a ČSSD, která je koaličním partnerem,“ zdůrazňuje.

Vojtěchův konec na resortu zdravotnictví nepřekvapil místopředsedu ODS Zbyňka Stanjuru. Odcházející ministr podle něj dlouhodobě nezvládal svou funkci. „Často se stalo, že (Vojtěch) něco rozhodl, pak běžel na kobereček k Andreji Babišovi a rozhodnutí změnil,“ doplňuje. Premiér se navíc před krajskými volbami snaží ukázat, že řeší krizi, tvrdí Stanjura.

Výměna ministra zdravotnictví nevyřeší problémy vlády v boji s pandemií koronaviru, je přesvědčena místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. „Skutečný problém zdravotnictví je jinde, v koordinaci a chaosu, který teď vládne. Na tom má podíl pan premiér,“ řekla ČT. Babiš podle Richterové potřeboval před blížícími se krajskými volbami obětního beránka.

Vojtěch je obětním beránkem, hodnotí politolog

Krok byl namístě, ale je otázkou, nakolik jde o rozhodnutí Adama Vojtěcha, konstatuje politolog ze Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Valeš. Vojtěchovu rezignaci dává do souvislosti s volebním modelem agentury Kantar CZ vypracovaným pro Českou televizi. V něm vládní hnutí ANO výrazně ztratilo.

„Nemohu se zbavit dojmu, že spíš Adam Vojtěch splnil stranické zadání a před volbami se ve správném čase objevil obětní beránek, který na sebe vezme všechny hříchy světa, ale sám není tak úplně vinen,“ komentuje.

Vojtěch podle něj nepatřil k ministrům, kteří by prosazovali vlastní politiku, i na některých tiskových konferencích bylo znát, že spíše plní zadání, usuzuje politolog.

„Hnutí ANO se dostalo do nepříjemné situace. Příliš vyslyšelo názory PRistů. Já očekával, že pan ministr bude rezignovat už před měsícem. Všichni si ještě pamatujeme, že navrhl nějaká opatření, mimo jiné roušky, pan premiér to během dvou tří dnů zcela negoval a pan ministr místo rezignace poslechl,“ připomíná Valeš.

Epidemiolog Maďar: Vojtěch dal na názor odborníků

Epidemiolog Rastislav Maďar ocenil, že Vojtěch dal na názor odborníků. Označil ho za jednoho z nejlepších porevolučních ministrů zdravotnictví. Maďar byl po odchodu epidemiologa Romana Prymuly z postu náměstka jedním z klíčových odborníků, který ministrovi v době epidemie radil, po neshodách ale koncem srpna odešel.

„On vždy dal na názor odborníků, jen měl někdy problém prosadit to na vládě. Pandemie způsobila, že se musel věnovat akutní situaci, která je bezprecedentní, ale přesto si většinu času vedl dobře a dokázal ustát obrovský tlak,“ komentuje epidemiolog.

„Otázkou teď je, jestli dostane resort zdravotnictví v této kritické situaci jiného schopného ministra. Je to totiž klíčové pro celou zemi a naskočit na rozjetý vlak nebude jednoduché,“ zdůrazňuje Maďar.

Hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal nechtěl komentovat politickou situaci, kvituje ale, že Vojtěch přišel s myšlenkou reformovat české zdravotnictví, které má řadu problémů. Někteří jeho předchůdci o tom prý vůbec nemluvili. „Nedostal k tomu příležitost, přišel covid. Doufám, že covid odhalil, jaké máme problémy, ale je to dlouhodobá otázka,“ konstatuje Smejkal.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka měl Vojtěch odejít už začátkem roku. „Odejít měl poté, co se začátkem roku ukázalo, že buďto vědomě lhal, nebo tlumočil nepravdy, které mu podstrčili jeho podřízení, ohledně naší údajné připravenosti na epidemii koronaviru,“ míní Kubek.

„Cokoliv bylo důležité, muselo se dojednávat s předsedou vlády Andrejem Babišem. Ať už šlo o zvyšování výdajů na zdravotnictví, ilegální zaměstnávání lékařů-cizinců nebo zvyšování ceny práce zdravotníků,“ komentuje dále předseda lékařské komory.