Bez roušky na nákup, do restaurace i na školní chodbu. Vojtěch po jednání s Babišem zmírnil nová pravidla

UDÁLOSTI: Stát znovu mění pravidla povinného nošení roušek od 1. září (zdroj: ČT24)

Děti ve školách nebudou muset v září nosit na chodbách roušky, povinné budou pouze v okresech, kde epidemiologický semafor ukáže špatnou situaci – oranžovou nebo červenou barvu. Roušky nebudou muset mít lidé ani v obchodech a službách pro zákazníky. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ministrem školství Robertem Plagou (ANO), hygieniky a epidemiology. Babiš vyjádřil pochybnosti o podobě opatření, které Vojtěchovo ministerstvo připravilo. Podle Vojtěcha vše ostatní platí, roušky tak budou od 1. září povinné v MHD či na úřadech.

Poté, co ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že v uzavřených prostorách budou od září povinné roušky, a jeho úřad zveřejnil podrobnosti, vzbudilo pozornost mimo jiné pravidlo, podle kterého měly děti mít ve školách mimo třídu nasazené roušky, ale při výuce nikoli. To již neplatí.

„Shodli jsme se, že jsme schopni řešit to na základě semaforu,“ řekl Vojtěch po jednání s premiérem a ministrem školství. „Pokud nastane oranžová barva, zhoršení epidemiologické situace, tak v takovém případě budou nasazeny povinně roušky, jak bylo plánováno,“ upřesnil.

Brífink k pravidlům nošení roušek od 1. září (zdroj: ČT24)

Ministr školství Robert Plaga stažení povinnosti nosit roušky ve školách ocenil. „Od plošného opatření zavádění ve školách ve společných prostorách se vracíme k navázání opatření na vývoj situace, na semafor. Debatovali jsme o tom, jestli je ústup od plošného preventivního opatření zvladatelný opatřeními chytré karantény a semaforu. Jsem velmi rád, že se vracíme k původnímu návrhu, to znamená navázání situace ve školách na vývoj semaforu,“ řekl.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se nově bude aktualizovaný semafor zobrazující epidemickou situaci v jednotlivých okresech zveřejňovat již v pátek, a nikoli v pondělí jako dosud. „První informace o situaci bude zveřejněna k 28. sprnu, abychom včas dali informaci o vývoji v regionech,“ upřesnila. Školy by tak měly dostat čas na přípravu, kdyby se situace v jejich okrese zhoršila. V současnosti není nikde oranžová barva, v Praze a na Frýdecko-Místecku je zelená barva značící zvýšený počet případů nákazy covidem-19.

Na nákup nadále bez roušky

Zároveň roušky nebudou povinné v obchodech, restauracích či ve službách. Na vnitřních hromadných akcích budou roušky povinné pouze při účasti více než sta lidí. „Tým chytré karantény garantuje, že je schopen reagovat podle vývoje epidemické situace,“ doplnil Vojtěch s tím, že jeho lidé vyhodnotí situaci koncem září, a kdyby bylo třeba, pravidla by se zpřísnila. Ujistil, že se seznam míst, kde budou roušky povinné, již měnit nebude. „Je to definitivní,“ řekl.

Nadále tedy platí, že lidé budou muset mít od září zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a poštách a ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Výjimku budou mít například účastníci soudních jednání, moderátoři a vystupující umělci, děti do dvou let a lidé s poruchou intelektu. Roušky nebudou povinné ani pro sportovce v tělocvičnách, pro bazény a sauny, při fotografování portrétů, svatebním nebo akademickém obřadu.

Nošení roušek na jaře vláda nařídila od 19. března, kvůli jejich nedostatku si je Češi ve velkém šili sami. Venku povinnost padla při dodržování rozestupů od 25. května, ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě skončila pro většinu obyvatel 1. července.

„Reagujeme na situaci,“ zdůvodnil Vojtěch změny

Ministr zdravotnictví avizoval zářijový návrat roušek po pondělním jednání Rady vlády pro zdravotní rizika, ve středu potom představil podrobnosti. Ke kritice některých opatření se ovšem přidal i premiér Andrej Babiš, ačkoli podle Vojtěcha na pondělním jednání byl a vůči opatřením existoval „v obecné rovině konsenzus v celé radě“.

„Reagujeme na situaci. Neřekl bych, že je to moje porážka. Konzultoval jsem to v pondělí na Radě vlády pro zdravotní rizika a situace se od té doby vyvinula. Takto na to reagujeme,“ uvedl Adam Vojtěch.

Andrej Babiš řekl České televizi, že o zavedení roušek například v obchodech nebyla na pondělním jednání řeč. Změny v rozsahu zavedení povinných roušek inicioval kvůli snaze vrátit život do běžných kolejí. „Abychom nezničili společenský, kulturní, sportovní život. Samozřejmě sleduji vývoj. Dnes máme 110 lidí v nemocnici, podstatná je úmrtnost a na tom jsme velice dobře. Jsme v jiné situaci, než jsme byli za první vlny,“ řekl.

Opozice hovoří o nekoncepčních krocích, zazněly výzvy, aby Vojtěch odstoupil

Političtí oponenti vlády samotné rozhodnutí o zmírnění povinnosti nosit roušky, zejména její zrušení ve školách, ocenili. „Divili jsme se, proč se zavádějí plošná opatření v momentě, kdy pandemický semafor ukazuje něco úplně jiného. Uvolnění ve školách, které bylo prezentováno, kvitujeme. Je to krok správným směrem,“ uvedl místopředseda sněmovního zdravotního výboru Petr Třešňák (Piráti).

Způsob, jakým k tomuto rozhodnutí ministerstvo dospělo, se ale jejich pochvaly již nedočkal. „Ukazuje to na nekoncepčnost kroků, kdy je v pondělí něco prezentováno, následně je vidět tlak veřejnosti, odborné veřejnosti, možná i pana premiéra a následně dojde k takovému veletoči,“ poznamenal Třešňák. Podle Vlastimila Válka (TOP 09) jde o důkaz, že „zdravotnictví dnes už vůbec neřídí odborníci, ale řídí ho marketingoví odborníci premiéra“. „Čekám, co bude za týden,“ dodal.

Události, komentáře: Nová pravidla pro nošení roušek (zdroj: ČT24)

Místopředseda STAN Petr Gazdík potom vyzval Adama Vojtěcha, aby odstoupil. „Pan ministr se stává nedůvěryhodným a měl by odstoupit. Jsme v závažné situaci koronavirové pandemie a pan ministr se stává směšným. Vydá rozhodnutí, které je absurdní, my ostatní začneme křičet, že je to nerealizovatelné, Andrej Babiš se lekne, zadupe na něj a on své rozhodnutí změní. Jak mu máme věřit při jakémkoli dalším epidemiologickém rozhodnutí?“ řekl. K jeho výzvě se připojil i poslanec KDU-ČSL Marek Výborný, podle kterého se postup vlády „blíží šlendriánu“.

Předseda ODS Petr Fiala se potom domnívá, že si premiér s ministrem zdravotnictví dělají z lidí blázny. „Je to jak v Pyšné princezně –⁠ ,odvolávám, co jsem odvolal', ale to byla pohádka. Toto je ale realita a vážná věc,“ uvedl.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury „se definitivně ukázalo, že je to zneužívání pandemie k politickým cílům“. I on by chtěl, aby skončil Adam Vojtěch, ale „určitou odpovědnost“ by měl vyvodit i premiér Babiš, míní Okamura.

Vstřícná k Vojtěchovi a Babišovi není ani zdravotnická expertka KSČM Hana Aulická Jírovcová. Podpora komunistické strany přitom vládě umožnila vzniknout. „Řekla bych, že to všechno řídí pan premiér. Vůbec se mně nelíbí situace, která po dnešním jednání nastala,“ uvedla.

Od svého koaličního partnera dal ruce pryč předseda vládní ČSSD Jan Hamáček. Zdůraznil, že koronavirová opatření jsou plně v kompetenci ministerstva zdravotnictví a svůj postup musí odůvodnit samo.

Ředitelé škol jsou mírnější. Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý ujistil, že změna pokynů, které do škol dorazily teprve čerstvě, pro ně nepředstavuje komplikaci.

„Naprostá většina z nás to uvítala, je to pro nás úleva, méně starostí, méně strachu, jak budeme bojovat s dětmi, které budou odmítat nosit roušky,“ podotkl. Obavy má však z toho, aby zrušenou povinnost roušek nenahradily nové organizační pokyny omezující pohyb dětí ve školách.