Roušky se vracejí. Od 1. září budou povinné v MHD i obchodech

Události: Od září povinné roušky v MHD i obchodech (zdroj: ČT24)

Roušky budou od 1. září opět povinné ve veřejné dopravě i ve vnitřních prostorách – například v obchodech, ale i ve školách mimo třídy. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání rady vlády pro zdravotní rizika. Zkrátí se naopak délka povinné karantény. Místo čtrnácti dnů budou lidé, u nichž je riziko, že budou nákazu dále šířit, doma jen deset dnů.

Nošení roušek v uzavřených veřejných prostorách v celé republice zavede ministerstvo zdravotnictví jako své opatření od počátku školního roku. „Po létě dva miliony lidí, což jsou studenti, děti, začnou migrovat do škol, pohybovat se ve veřejných prostorech, v městské hromadné dopravě, v meziměstských spojích, začne být mnohem větší sociální kontakt mezi lidmi. Na to musíme reagovat preventivním opatřením,“ zdůvodnil jeho zavedení Adam Vojtěch.

Roušky budou povinné ve veřejné dopravě včetně meziměstských spojů, v obchodech, úřadech, na poštách a na vnitřních hromadných akcích. Bude nutné nasadit je i ve školách s výjimkou tříd. „Je to stejné opatření, které platilo na jaře při zavádění opatření ve školách,“ dodal ministr. Zdůraznil, že nošení roušek na veřejnosti je v zahraničí „zcela běžná praxe“.

Od 1. září se vrací roušky, oznámil Vojtěch po jednání rady vlády pro zdravotní rizika (zdroj: ČT24)

Nic se zatím nemění na povoleném počtu účastníků na hromadných akcích. Uvnitř mohou být maximálně 500hlavé. Na venkovních akcích bude moci být až tisíc účastníků a při rozdělení publika do oddělených sektorů až pět tisíc (pět sektorů po tisíci). V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly ale nebude od září již nutné nechávat neobsazené každé druhé místo vzhledem k obnovené povinnosti roušek.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) na jednání vládní rady přišel s požadavkem účasti až tisíce lidí na akcích v interiéru v regionech, kde semafor infekce covidu-19 ukáže dobrou situaci, s tím však neuspěl. Podle Vojtěcha by se mohla diskuse vést spíše o sportovních akcích.

Opozice není proti rouškám, má výhrady proti celkovému postupu vlády

Zdravotnický expert opoziční ODS Bohuslav Svoboda považuje návrat roušek spíše za opožděný. „Před dvěma měsíci, kdy začalo uvolňování, jsem říkal, abychom nesahali na roušky. Roušky jsou jediná věc, jejich význam je diskutabilní, ale nic jiného nemáme,“ uvedl. Roušky podle něj nejsou jen prostředkem ochrany, ale také slouží jako varování před možným rizikem. Lidé si podle něj po zrušení povinnosti nosit roušky přestali dávat pozor.

Podobně smýšlí předseda SPD Tomio Okamura. „Pakliže to doporučují epidemiologové a špičkoví čeští odborníci, je dobré dát na rady odborníků,“ uvedl. K šíření nákazy ale podle něj přispívá především chytrá karanténa, kterou považuje Okamura za nefunkční, a nedostatečná ochrana rizikových skupin.

Místopředseda sněmovního zdravotnického výboru za Piráty Petr Třešňák nemá proti rouškám jako takovým významnější výhrady, ale ani jemu se nezamlouvá celkový postup vlády. „Nedá mně to, abych nezmínil, že 5. června pan premiér Babiš řekl, že plošná opatření už nikdy nebudou. Dnes se dozvídáme pravý opak. Vláda svoje opatření vytahuje tak trochu z klobouku,“ poukázal.

Naproti tomu Soňa Marková z KSČM se domnívá, že vláda postupovala vesměs správně. Povinnost nosit roušky ocenila. „Opatření, která budou znovu zavedena, považuji za důležitá, za většinově prospěšná, protože jiný prostředek, než že bude plošně zavedeno nošení roušek nebo že bude dodržována bezpečná distance, je jediná možná věc,“ míní.

Desetidenní karanténa od 24. srpna

Zmírnění pravidel se týká také karantény pro lidi, kteří se setkali s nakaženým. Podle člena rady vlády pro zdravotní rizika a vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly bude zkrácena ze čtrnácti na deset dnů. Desetidenní bude také izolace pro nakažené bez komplikovaného průběhu a končit bude i bez provedení nového testu. U lidí bez příznaků by mohla být ještě kratší.

„Budou výjimky, které se týkají rizikových skupin, kde na závěr této doby bude vyžadován test,“ podotkl Prymula. Přísnější pravidla budou platit i pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách. Hlavní hygienička Jarmila Rážová upřesnila, že nová pravidla pro karanténu budou platit od 24. srpna.

Podle opozičního poslance Svobody črtnáctidenní karanténa neměla opodstatnění. „Inkubační doba není známá. Nevíme, jestli je to čtrnáct dní, myslíme si to. Možná je to jenom pět,“ poukázal. Chtěl by však, aby před ukončením karantény byli lidé vždy testováni.

  • od 24. srpna: zkrácení karantény kontaktů i izolace nakažených s covidem-19 bez příznaků na 10 dní, ukončení karantény a izolace bez testu až na výjimky (lidé pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou)
  • od 1. září: povinné roušky ve veřejné hromadné dopravě včetně meziměstských spojů
  • od 1. září: povinné roušky v obchodech, obchodních centrech, na úřadech, poštách, v divadlech a kinech, ve školách mimo třídy (neplatí pro restaurace, kanceláře a provozovny se zaměstnanci)
  • od 1. září: v divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude nutné nechávat neobsazené každé druhé místo