Epidemiolog Maďar končí jako poradce ministra. Zákeřné podpásové útoky nemám zapotřebí, říká

Epidemiolog Rastislav Maďar na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření. Ministra o tom informoval už v pátek. Důvodem jsou dle jeho slov podpásové útoky –⁠ epidemiolog neprosazoval roušky ve školách, naopak je nedoporučoval. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Maďarovu práci ocenil, podpásových útoků si prý není vědom.

Maďar měl výhrady vůči opatřením, o kterých minulé pondělí rozhodla Rada vlády pro zdravotní rizika. Jejím členem epidemiolog není. Konkrétně dle svých slov upozornil ministra zdravotnictví, že roušky ve společných prostorách škol jsou v rozporu s odborným stanoviskem pracovní skupiny.

„On za dvě minuty reagoval způsobem, ze kterého vyplynulo, že je to rozhodnutí nějakého jiného jednání. Tím to pro mě jako odborného poradce skončilo. Tedy až do momentu, než se objevilo v médiích, že bylo chybou roušky do společných prostor škol dávat a že za to mohu já. Mám naštěstí uloženou písemnou korespondenci potvrzující to, co říkám,“ konstatuje Maďar.

Roušky se měly začít nosit v hromadné dopravě, obchodech, školách a na hromadných akcích od 1. září. Po dvou dnech od oznámení ale Vojtěch povinnost zmírnil a školy a obchody z ní zmizely. Ministr to zdůvodnil tím, že proběhla řada jednání a přišlo mnoho podnětů.

Maďar: Byla to ode mě oběť, podpásové útoky nemám zapotřebí

Čtvrteční schůzky premiéra Andreje Babiše (ANO) s ministrem zdravotnictví, na které změny opatření řešili, se epidemiolog neúčastnil kvůli plánované dovolené. „Ve středu odpoledne mi psal ministr Vojtěch o narychlo svolaném čtvrtečním setkání s premiérem. Prý je naštvaný kvůli negativním reakcím na roušky. Odpověděl jsem, že jsem na dovolené mimo Českou republiku a nestihnu se vrátit, ale že věřím, že předložená opatření zvládnou obhájit i bez mé přítomnosti,“ popisuje epidemiolog.

„Kolegům ze skupiny jsem popřál před náročným podzimem hodně zdaru a tím to pro mě skončilo. Bral jsem to dosud jako službu lidem, za kterou jsem nechtěl ani korunu. Byla to z mé strany v mnoha ohledech oběť, věc principu, ale abych musel čelit zákeřným podpásovým útokům, to nemám zapotřebí,“ doplňuje. 

Premiér Maďarovi vyčítal, že jeho skupina téměř nespolupracuje s poradním orgánem vlády. „Ano, je pravda, že kritika ze strany premiéra na pana Maďara padla. Vadilo mu, že činnost jeho skupiny není více propojená s centrálním řídícím týmem,“ sdělil už minulý týden serveru Seznam zprávy epidemiolog a člen Maďarova týmu Roman Chlíbek.

I tuto kritiku ale končící epidemiolog odmítá: „Jako vedoucí pracovní skupiny jsem od ministra nikdy žádost o těsnější spolupráci či pravidelné schůzky s celým CŘT (Centrální řídící tým) nedostal, to bylo od začátku nastavené přes kolegy z ministerstva. Osobně jsem to tak považoval za dostatečné, kolegové se pravidelně setkávali, data od CŘT jsme dostávali a jako odborná poradní skupina ministra zdravotnictví je zohledňovali při svém rozhodování.“

Maďar také popírá, že se jeho ministerská pracovní skupina přesunula pod hlavní hygieničku kvůli zmatkům kolem zářijového zavádění roušek. Všechny ministerské odborné skupiny prý Vojtěch pod hlavní hygieničku zařadil už před několika týdny. Po této změně ale Vojtěch souhlasil, že s Maďarovou skupinou bude komunikovat přímo, ne výlučně jen přes hlavní hygieničku, napsal Maďar.

Maďar, který působí na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity, vedl pracovní skupinu od začátku letošního dubna. Členy expertní skupiny jsou kromě něj také ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, hlavní hygienička Jarmila Rážová, Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu, Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti a anesteziolog Vladimír Černý.

Vojtěch: Maďar odvedl kus práce, útoku si nejsem vědom

Ministr zdravotnictví ocenil epidemiologovu roli v pracovní skupině. „Nejsem si vědom žádného podpásového útoku. Docent Maďar do dubna odvedl velký kus práce. Problém byl ne úplně dobrá komunikace v rámci celého týmu, což neříkám, že je jeho vina,“ konstatuje Vojtěch.

K odchodu Maďara podle něj přispělo také zmiňované přesunutí všech pracovních skupin pod hlavní hygieničku Rážovou. „Bouchnul jsem do stolu, že není možné, aby fungovaly paralelní pracovní skupiny, ale musí spadat pod Centrální řídící tým,“ dodal. Problémy podle něj plodilo, když měly pracovní skupiny odlišné názory.

Nahrazení Maďara v čele pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření podle ministra není nastaveno. „Skupina dál pracuje pod paní hlavní hygieničkou,“ avizuje ministr za ANO.