TÉMA

Jarmila Rážová

Novou ředitelkou pražské hygieny by měla být Zdeňka Shumová, řekla končící Jágrová

Novou ředitelkou pražské hygienické stanice by měla být od 1. ledna příštího roku Zdeňka Shumová. Na jednání pražských zastupitelů to řekla končící šéfka hygieny Zdeňka Jágrová. Ministerstvo zdravotnictví zatím výběr oficiálně nepotvrdilo. Jágrová byla také hostem Interview ČT24, kde hovořila například o problémech s trasováním kontaktů nakažených nebo o spolupráci s ministry zdravotnictví.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 19:31|

Vláda podpořila továrnu na baterie pro elektromobily i více peněz pro sociální služby

Vláda schválila memorandum mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ČEZ o podpoře projektu továrny na baterie pro elektromobily v Česku, takzvané gigafactory. Očekávaná investice je přes 50 miliard korun. Více peněz podle vlády zamíří do sociálních služeb nebo do karlovarského hotelu Thermal. Odhad nákladů na obnovu majetku po tornádu činí podle vládního dokumentu k 23. červenci 5,3 miliardy korun. Podle vlády bude také od úterý hlavní hygieničkou Pavla Svrčinová, která je nyní pověřená výkonem této funkce.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 20:47|

Hlavní hygienička představí nový protiepidemický systém nejdříve po Velikonocích

Dodržování karantény a izolace budou policisté kontrolovat společně s hygieniky. Podle nové hlavní hygieničky Pavly Svrčinové k tomu mají krajské stanice potřebné instrukce a někde už začaly. V rozhovoru pro ČT mluvila také o přípravě nového protiepidemického systému. Hotový podle ní bude nejdříve po Velikonocích. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chtěl, aby ho představila tento týden.
24. 3. 2021|

Vláda schválila pracovní povinnost studentů a testování státních zaměstnanců

Vláda schválila pracovní povinnost studentů. V nemocnicích začnou pomáhat od pondělí 8. března. Kabinet rovněž odsouhlasil povinné testování zaměstnanců státní správy. Veřejná sféra je povinna do 10. března zajistit testy, zaměstnanci se následně musí jednou týdně nechat otestovat, jinak od 17. března nebudou moci na pracoviště.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 23:05|

Hygienici by měli mít limit vytrasovaných kontaktů, myslí si jejich budoucí šéfka Svrčinová

Stanovit maximální limity, kolik kontaktů lidí nakažených koronavirem mají vytrasovat hygienici, by chtěla budoucí hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Více pomoci s trasováním mají podle ní callcentra. Dosavadní ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice má v půlce března vystřídat ve funkci nynější hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Svrčinová si v kraji v červenci vysloužila kritiku kvůli komunikaci i kvůli reakci na počínající pandemii na Karvinsku.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 23:08|

V nemocnicích leží dosud nejvíc pacientů s covidem, pomoc nabídlo Německo a Švýcarsko

V nemocnicích leží s covidem přes 8100 lidí, což je dosud nejvíc. V Plzeňském, Karlovarském a Pardubickém kraji nejsou na intenzivní péči už téměř žádná volná lůžka. Kvůli kritické situaci česká vláda dojednala místa pro pacienty s covidem v Německu, pomoc nabídlo i Švýcarsko a jednání probíhají i s Polskem, řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu. Německo také rozhodlo, že prodlouží kontroly na hranicích.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 20:41|

Od pondělí budou na některých místech povinné respirátory, ve hře je proměna tělocvičen na lazarety

V pondělí ministerstvo zdravotnictví nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou ústenek v obchodech, veřejné dopravě a na dalších veřejných místech, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Stejnou ochranu podle vyjádření hlavní hygieničky Jarmily Rážové nyní resort zvažuje i pro pracoviště. Blatný dále avizoval, že od 1. března budou do vakcinace zapojeni praktičtí lékaři, od stejného data bude umožněno očkování pracovníků ve školách. Blatný připustil možnost vzniku provizorních „nemocnic“, a to například v tělocvičnách. Kvůli aktuální epidemické situaci také vláda rozhodla, že v pondělí neotevře další obchody.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 17:18|

Naočkovaní lidé by nemuseli do karantény, doporučení představí hlavní hygienička příští týden

Lidé naočkovaní druhou dávkou vakcíny by nemuseli nastupovat do karantény. Zatím je jich 190 tisíc. Platit by pro ně mohla podobná pravidla jako u těch, kteří onemocnění prodělali. O přesných kritériích ještě skupina epidemiologů jedná, doporučení má podle hlavní hygieničky vydat příští týden. Momentálně má karanténu nařízenou přes padesát tisíc Čechů.
19. 2. 2021|

Ve čtvrtek testy zjistily téměř devět tisíc dalších případů nákazy. Očkuje se už i vakcínou AstraZeneca

Ve čtvrtek přibylo v Česku 8916 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o šest set méně než ve středu, ale o osm set víc než před týdnem. Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 proti středě mírně klesl na 5771 pacientů, ve vážném stavu je 1075 z nich. Zdravotníci dosud aplikovali přes 421 tisíc dávek vakcíny. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Druhou dávku očkování dostal v pátek prezident Miloš Zeman.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 20:26|

Pro nařízení karantény platí nová pravidla, při podezření na mutaci mají epidemiologové postupovat individuálně

Hygienici nově posuzují rizikové kontakty přísněji. Kdo by měl přes ústa a nos látkovou roušku, šálu nebo třeba šátek a setkal se s nakaženým, měl by jít nově do karantény. Naopak lidé, kteří nosí jednorázové chirurgické roušky nebo respirátory, do karantény nemusí, a to ani v případě, kdy by kontakt byl na vzdálenost menší než dva metry. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky Jarmily Rážové krajským hygienickým stanicím. České televizi dále řekla, že vypadla i podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 20:12|

Vláda projedná cílená opatření v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, řekl Hamáček

Šéf Ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání štábu uvedl, že vláda bude řešit opatření v covidem nejvíce postižených regionech Česka – v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Ústřední krizový štáb řešil také návrat části žáků do lavic, který by měl být podmíněn jejich testováním. Do škol by se podle Hamáčka měli maturanti vrátit 1. března.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 20:09|

Krematoria v polovině republiky jsou na pokraji svých možností. Vláda by mohla omezit spalování všeho kromě těl zesnulých

Ústřední krizový štáb doporučil, aby krematoria omezila spalování všeho kromě lidských ostatků a také přestala přijímat těla ke spálení ze zahraničí. Podle štábu jsou krematoria ve čtyřech krajích na hranici svých kapacit a v dalších třech regionech je situace jen o málo lepší. Zda fungování krematorií nějak omezí, rozhodne v pondělí vláda.
8. 1. 2021|

Dobrovolné antigenní testování začne v Česku už ve středu. Termíny se zaplňují

Dobrovolné antigenní testování na covid-19 začne už ve středu 16. prosince, řekla na brífinku hlavní hygienička Jarmila Rážová. Původně přitom ministerstvo zdravotnictví počítalo se začátkem testování až v pátek. V neděli přibylo v Česku 1999 nových nakažených nemocí covid-19. Testováno bylo 8586 lidí, pozitivních bylo 23 procent. Rizikové skóre protiepidemického systému zůstává na 71 bodech. Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18 tisíc lidí.
14. 12. 2020Aktualizováno14. 12. 2020, 20:26|

Nejlepší vánoční dárek pro prarodiče je sada respirátorů, nabádá Blatný

Ve čtvrtek v Česku přibylo 5864 případů koronaviru. Už několik dní roste reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Jeho hodnota je teď 1,16. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varuje, že se Česko dostává do složité situace, a apeluje na dodržování základní prevence. Vládě v pondělí navrhne přechod do čtvrtého stupně PES.
11. 12. 2020Aktualizováno11. 12. 2020, 17:54|

Ve čtvrtek se otevřou obchody i restaurace, hygienici očekávají více nakažených

Čtvrteční uvolnění protiepidemických opatření bude podle odborníků znamenat i víc kontaktů mezi lidmi a tedy znovu větší riziko přenosu nákazy. Krajské stanice jsou podle hlavní hygieničky na větší nápor připraveny. Laboratoře do úterních 18:00 odhalily 2724 případů koronaviru. Je to zhruba o čtyři sta méně než za stejnou dobu minulé úterý. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Méně se ale testuje. Upozorňuje na to národní koordinátor testování Marián Hajdúch, který podle informací Deníku N ve funkci končí.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:39|

PES bez nouzového stavu přežije s lokálními pravidly, říká Blatný. O omezeních rozhodne neděle

Ministerstvo zdravotnictví připravuje variantu protiepidemického systému, který bude využívat, až přestane platit nouzový stav. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) bude podobná současné pětistupňové sadě opatření, bez nouzového stavu ale bude možné vyhlásit pouze první stupeň, a to nikoli celostátně, nýbrž lokálně. Zatím platí restrikce celostátně, opatření jsou na čtvrtém z pěti stupňů. Zda v pondělí přijde zásadní zmírnění spojené s třetím stupněm, není ještě jasné, vláda si ponechá rozhodnutí až na poslední chvíli a usnese se v neděli.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 19:16|

Případné rozvolnění bude plošné, řekl Blatný. Školy od pondělí budou dál fungovat podle 4. stupně PES

Případné zmírnění protikoronavirových opatření od pondělí bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) plošné. Posuzovat se přitom bude podle všech krajů včetně Prahy. Podle ministra v prosinci kvůli dobrovolnému testování na covid-19 úřady zároveň posílí kapacitu trasování, v záloze je připraveno přes tři sta lidí. Informace zazněly na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ačkoliv koronavirová situace v Česku stále není stabilizovaná, počty nových případů nakažených i hospitalizovaných s covidem postupně klesají.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 15:20|

Situace se nelepší tak rychle, jak by bylo potřeba, řekl Babiš. Podle Blatného jsou šance na uvolnění padesátiprocentní

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neklesají počty lidí nově nakažených koronavirem tak rychle, jak vláda doufala. Zdůraznil, že rozvolňovat opatření vyhlášená kvůli rychlému šíření nákazy v posledních týdnech je třeba s rozmyslem. Protiepidemický systém ale stále dává naději, že uvolnění přijde, jeho skóre zůstává na 57, tedy na třetím stupni rizika, při kterém by se mohly otevřít obchody a restaurace. Vzrostlo ale reprodukční číslo, je jen těsně pod jedničkou na 0,96.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 19:08|

Rizikové skóre zůstává na 62 bodech, opatření se zmírní na třetí stupeň podle Blatného nejdřív za týden

Rizikové skóre, podle kterého se mají měnit opatření proti covidu, stále zůstává na 62 bodech. Nadále to odpovídá čtvrtému stupni. Jemu příslušná opatření začnou v Česku platit od pondělí, rozhodla o tom vláda. Aktuálně v zemi platí opatření spjatá s pátým stupněm Protiepidemického systému PES, systém počítá s tím, že nižší rizikové skóre musí před uvolněním týden vydržet. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předpokládá, že zmírnění opatření na třetí stupeň bude nejdřív za týden. V pátek do 18:00 přibylo 2975 nakažených, zhruba o 700 méně než před týdnem. Počet úmrtí stoupl na 6996.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 20:09|

V nemocnicích pomůže 400 vojáků, počet nově nakažených klesá, za sobotu zatím přibylo 2087

Dalších pětačtyřicet vojáků pomůže v Moravskoslezském kraji se zvládnutím epidemie. Působit budou v Domově Duha v Novém Jičíně a sedmi zdravotnických zařízeních. V nadcházejícím týdnu se do tuzemských špitálů vydají pomoci čtyři stovky vojáků. Opět klesl počet nově pozitivně testovaných, do sobotní 18. hodiny laboratoře odhalily 2087 nakažených. Hospitalizovaných je 7200 lidí.
14. 11. 2020Aktualizováno14. 11. 2020, 19:19|

Ministerstvo představilo index rizika PES. Česko je ve čtvrtém stupni z pěti, opatření ale ještě zůstávají

Nové rizikové skóre – Protiepidemický systém (PES) – bude od 16. listopadu zveřejňovat ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Číslo od nuly do sta bude kalkulovat denně. Všech pět pásem rizika v nové tabulce vyžaduje, aby kvůli příslušným opatřením platil nouzový stav. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nyní odpovídá situace stupni čtyři.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 21:29|

Blatný představil nový „semafor“: Rizikové skóre na škále 0 až 100 a pět úrovní pohotovosti

Ministerstvo zdravotnictví představilo nový ukazatel rizika šíření epidemie koronaviru. Škála od nuly do sta každý den celoplošně stanoví závažnost situace a budou se podle ní přijímat či rozvolňovat protiepidemická opatření. Tabulka souvisejících opatření bude hotová do pondělí, bude se dál připomínkovat a používat se bude od příštího týdne, avizoval šéf resortu Jan Blatný (za ANO).
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 20:11|

Aplikace eRouška má své mouchy. Vychytáme je, ujišťuje zmocněnec pro digitalizaci Dzurilla

Od začátku týdne dostávají lidé esemesky s výzvou, aby si do svých chytrých telefonů nainstalovali eRoušku. Aplikaci, která má anonymně upozornit na setkání s osobou nakaženou koronavirem, si dosud stáhlo přes milion dvě stě tisíc lidí. Někteří ale poukazují na chyby v systému. Koordinátoři projektu ujišťují, že na odstranění nedostatků pracují.
17. 10. 2020|

Kabinet schválil vznik polní nemocnice v Letňanech

Kolaps zdravotnictví v Česku kvůli epidemii covidu-19 podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého nehrozí. Zdravotnickou kapacitu pak dle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) Česko téměř zdvojnásobilo, další rezervy ale příliš nejsou. Vláda schválila vznik polní nemocnice v pražských Letňanech, ministři v pátek řešili i ekonomické záležitosti. Kabinet například schválil odklad elektronické evidence tržeb na leden 2023 nebo kompenzační bonus pro podnikatele. Ministři se také rozhodli zakázat návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 18:04|