Krematoria v polovině republiky jsou na pokraji svých možností. Vláda by mohla omezit spalování všeho kromě těl zesnulých

UDÁLOSTI: Ústřední krizový štáb zmapoval situaci v krematoriích (zdroj: ČT24)

Ústřední krizový štáb doporučil, aby krematoria omezila spalování všeho kromě lidských ostatků a také přestala přijímat těla ke spálení ze zahraničí. Podle štábu jsou krematoria ve čtyřech krajích na hranici svých kapacit a v dalších třech regionech je situace jen o málo lepší. Zda fungování krematorií nějak omezí, rozhodne v pondělí vláda.

Že krematoria nestíhají spalovat těla zesnulých, zaznělo poprvé na počátku týdne z Moravskoslezského kraje, nyní již jsou podle Ústředního krizového štábu na kraji svých možností i pece v Karlovarském, Olomouckém a Zlínském kraji a k hranici kapacit se blíží také Královéhradecký, Plzeňský a Pardubický kraj.

Prozatím by měly problém vyřešit převozy pozůstatků do krajů, kde kapacitní problémy zatím nenastaly. Přetíženému ostravskému krematoriu tak vypomůže zařízení v jihomoravských Hustopečích, jehož pece spálí 50 zesnulých.

Předseda Asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl zapochyboval, zda problémy krematorií souvisí s pandemií covidu-19, protože na ni se podle něj „dnes svádí kdeco“. Problém vidí v legislativě, která umožnila pohřebním službám omezit úložné kapacity. „Potom zahlcují krematoria,“ podotkl.

Oldřiška Dvořáčková ze Správy pražských hřbitovů je však o souvislosti s pandemií přesvědčena. V lednu bývá v pohřebnictví více práce každoročně, ale letos je situace mimořádná.

„Za poslední dva měsíce nám jasně vyplývá, že procento zesnulých v souvislosti s onemocněním covid-19 je zhruba 25 procent,“ vyčíslila. Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) považuje situaci v krematoriích za „jasný důkaz pro všechny, kteří se snaží tvářit, že covid vlastně neexistuje nebo že je to jenom nějaká chřipečka“.

Podle zdravotních statistiků počty úmrtí dále porostou. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek očekává, že bude denně umírat 150 lidí, kteří se nakazili covidem-19. Krematorií je v České republice 27, zvládnou denně zhruba 640 žehů. Daniel Miklós z vedení Hasičského záchranného sboru ČR předpokládá, že v příštích týdnech jich bude potřeba kolem 700 každý den.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová upozornila, že u zemřelých s covidem-19 nic nebrání pohřbu do země. Pohřbů do země je ale podle předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) dlouhodobě velmi málo – průměrně 30 za den oproti stovkám pohřbů žehem. Vždy jde o přání rodiny. I podle Mangla zvlášť v zimě tvoří pohřby do země pouze zlomek počtu žehů.

Ústřední krizový štáb teď bude situaci denně monitorovat. V pondělí vláda projedná návrhy, které by mohly zvýšit kapacity krematorií až o 100 žehů denně. Je mezi nimi zákaz dovážení zemřelých ze zahraničí, zrušení místních emisních limitů a zákaz spalování biologického odpadu z nemocnic.