Naočkovaní lidé by nemuseli do karantény, doporučení představí hlavní hygienička příští týden

Události: Změny v karanténě naočkovaných (zdroj: ČT24)

Lidé naočkovaní druhou dávkou vakcíny by nemuseli nastupovat do karantény. Zatím je jich 190 tisíc. Platit by pro ně mohla podobná pravidla jako u těch, kteří onemocnění prodělali. O přesných kritériích ještě skupina epidemiologů jedná, doporučení má podle hlavní hygieničky vydat příští týden. Momentálně má karanténu nařízenou přes padesát tisíc Čechů.

„Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vydalo doporučení, že lidé, kteří jsou naočkováni, by neměli chodit do karantény. Je to omezeno na tři měsíce, čili zhruba tak, jak to platí pro osoby, které prodělaly onemocnění,“ uvedl v neděli epidemiolog a poradce premiéra Roman Prymula.

Doba hájení by měla začít dva týdny po naočkování druhou dávkou vakcíny. „Je potvrzeno, že po těchto čtrnácti dnech nastane už dostatečná hladina ochranných protilátek,“ říká hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Druhou dávku v pražské Thomayerově nemocnici dostala už i společně s certifikátem jednadevadesátiletá paní Věra. Ten by teď nově dohledala už i v elektronické podobě na adrese ocko.uzis.cz. Přihlásit se na svůj profil lze přes e-identitu nebo pomocí jednorázového ověření.

„Zadáte rodné číslo jako takové, svůj osobní údaj, číslo občanského průkazu, v tuto chvíli samozřejmě zkrácené, protože jsme v testovacím prostředí, a dáte odeslat,“ popisuje proces zástupce ředitele pro IT z Ústavu zdravotnických informací a statistiky Milan Bláha. Následně přijde v sms zprávě jednorázový ověřovací kód, který se přepíše.

Následně se člověk dostane do prostředí, skrze které přechází dvěma kliky k certifikátu. QR kód v jeho rohu by do budoucna mohl sloužit jako vstupenka tam, kde by bylo očkování podmínkou.

„Stačilo by ten QR kód jednoduše načíst do mobilu, otevřela by se speciální webová stránka se základními údaji na certifikátu a vrátila odpověď ano, či ne, tedy certifikát je platný, nebo ne,“ nastiňuje Bláha. V aplikaci by později měly být dostupné také informace o provedených PCR testech, ale i jiných očkováních než proti covidu-19.