Pro očkování seniorů budou klíčoví praktičtí lékaři. Pomohou s registrací i vlastní vakcinací

90' ČT24: Očkování seniorů (zdroj: ČT24)

V českých domovech pro seniory se začíná s vakcinací, očkovat klienty do nich jezdí mobilní týmy. Ty ovšem nezavítají k seniorům, kteří žijí doma. Pro získání vakcíny se budou muset sami registrovat v internetovém systému, což pro některé může být překážkou. Pomoci by kromě rodiny nebo pečovatelů mohli i praktičtí lékaři. Starším pacientům by měli přes internet rezervovat termín v očkovacích centrech, kde budou praktičtí lékaři také pracovat. V Jihomoravském kraji se ale chystají i na očkování ve vlastních ordinacích.

Také v Ústeckém kraji začalo očkování v domovech pro seniory. V kraji už byla použita většina dávek vakcíny, které zatím stát poskytl. Většinu z nich dostali lékaři a sestry v nemocnicích a také krajští záchranáři. Teď přišli na řadu právě senioři v domovech.

„Že se bude ve středu očkovat, jsme se dozvěděli v úterý ráno. Byl problém sehnat některé opatrovníky u klientů, kteří jsou zbaveni svéprávnosti,“ popsal Petr Boťanský, ředitel prvního domova v kraji, do kterého se vakcína dostala. Šéf domova pro seniory Severní Terasa v Ústí nad Labem věří, že očkovaných bude nakonec asi polovina zaměstnanců a 70 procent klientů. Někteří totiž vakcínu odmítli.

Podle místopředsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Martiny Novákové je v případě seniorů nejlepší propagací vakcíny prostý rozhovor s lékařem. Senioři se podle ní na ošetřující sami obracejí. „Potřebovali to s námi probrat jako s lékaři. Byla okolo toho kampaň, ať už pozitivní, nebo negativní,“ uvedla.

Praktici a ambulantní geriatři by podle ní mohli seniorům pomoci i s registrací do systému na očkování. Znají totiž dobře jejich zdravotní stav a vědí i o případných rizicích pro jednotlivé pacienty. Zároveň však připomněla, že řada seniorů se zvládne objednat sama nebo s pomocí rodiny či pečovatelů.

Podle předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese by s registrací mohli asistovat i zaměstnanci samospráv. Přiznal, že přestože Rada seniorů byla v kontaktu se všemi ministry zdravotnictví, elektronický rezervační systém s nimi nikdo neprobíral. „Pokud se to týká těchto technikálií, neměli jsme čest to konzultovat,“ uvedl v 90' ČT24.

Praktičtí lékaři pomohou v očkovacích centrech

Podle ministerstva zdravotnictví by se praktičtí lékaři mohli zapojit nejen do registrace pacientů, ale i samotné vakcinace v očkovacích centrech. „Samozřejmě budou ochotní tam vypomáhat. Bude to mnohem efektivnější, než kdybychom se snažili očkovat po jednotlivcích ve všech našich ambulancích, to bychom očkovali roky,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví ale očkování starších 80 let přímo v ordinacích praktických lékařů podporuje, i když s tím původně podle očkovací strategie nepočítalo. Tento postup má v plánu Zlínský nebo Moravskoslezský kraj, který chce lékařům dodávat vakcíny firmy Pfizer.

„Po domluvě praktických lékařů s očkovacími centry lze vydat vždy konkrétní dávku vakcín praktickému lékaři, který vejde v kontakt a dohodne se se seniory, které má registrované a může je naočkovat,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Na očkování seniorů přímo v ordinacích se už připravují lékaři v Jihomoravském kraji. Vakcínu tak během příštího týdne dostane nejprve zdravotnický personál, který pak bude dále očkovat seniory. „Jsme na to opravdu připraveni. Víme, jak se s vakcínou zachází, víme, jak musí být očkovací místo vybaveno personálně, věcně, jak musí vypadat urgentní zákrok v případě nenadálých komplikací,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Jihomoravského kraje Ivo Procházka.

Problém by podle něj neměl být ani s distribucí látky. Preparát se před použitím musí rozmrazit. „V tomto stavu může být transportován. Ve stavu při teplotě dva až osm stupňů Celsia vydrží asi pět dní,“ řekl Procházka, podle kterého je tak možné na začátku týdne látku rozvézt do jednotlivých ordinací.

Tam ji pak lékaři naředí, čímž se ovšem sníží její životnost na dobu šesti hodin. I přesto se Procházka neobává, že by na konci dne mohla zbýt nepoužitá látka, která by nevydržela do dalšího dne. „Jsme schopni vytvořit si záložní plán a obvolat pacienty, kteří by se v případě potřeby dostavili. Nemyslím si, že by to byl problém,“ uzavřel.