TÉMA

Rada seniorů

Zvýšení důchodů o 300 korun nad valorizaci sněmovna zrychleně schvalovat nebude. Opozice chce úpravy

Vládní návrh na dodatečné zvýšení důchodů od ledna sněmovna zrychleně schvalovat nebude. Část opozice postup zablokovala a požaduje úpravy. Vláda navrhuje zvýšení starobních, invalidních, pozůstalostních a dalších důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Některé opoziční strany už dříve avizovaly, že zrychlené projednání budou vetovat. Novelu tak čekají standardní tři čtení. Nyní ji posoudí sociální výbor.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 21:15|

Pro očkování seniorů budou klíčoví praktičtí lékaři. Pomohou s registrací i vlastní vakcinací

V českých domovech pro seniory se začíná s vakcinací, očkovat klienty do nich jezdí mobilní týmy. Ty ovšem nezavítají k seniorům, kteří žijí doma. Pro získání vakcíny se budou muset sami registrovat v internetovém systému, což pro některé může být překážkou. Pomoci by kromě rodiny nebo pečovatelů mohli i praktičtí lékaři. Starším pacientům by měli přes internet rezervovat termín v očkovacích centrech, kde budou praktičtí lékaři také pracovat. V Jihomoravském kraji se ale chystají i na očkování ve vlastních ordinacích.
14. 1. 2021|

Izolace přináší psychické problémy, obnovení návštěv v domovech seniorů je ale daleko

V Česku se pomalu rozvolňují opatření proti šíření koronaviru, vláda ale zatím nepočítá s tím, že by umožnila rodinám navštěvovat domovy pro seniory a podobné ústavy. Až se tak stane, o režimu návštěv rozhodnou sami ředitelé domovů. Izolace se už nyní podle provozovatelů a psychologů negativně odráží na psychice klientů i lidí, kteří zůstali sami doma.
22. 4. 2020|

Důchodci mají potíže s rostoucími nájmy. Rada seniorů žádá po státu úpravu dávek na bydlení

Rada seniorů a Sdružení nájemníků žádají změnu dávek na bydlení tak, aby více zohledňovaly výši nájmů v jednotlivých místech republiky. Organizace poukazují na to, že lidé důchodového věku často nezvládají ani s příspěvkem od státu rostoucí nájemné ve městech platit a zbývá jim na život jen malá částka.
15. 8. 2019|