V Česku vznikají očkovací centra, hejtmani ale kritizují rezervační systém

Události: Přípravy očkovacích center (zdroj: ČT24)

Jedno z velkokapacitních očkovacích center vznikne v Česku podle premiéra v pražské Libni v kongresovém centru O2 universum, další staví i některé kraje. Už v pátek se totiž mají nejstarší senioři hlásit k očkování proti covidu-19. Ostatní si pak mohou rezervovat termín od 1. února. Kvůli plánovanému očkování ale hejtmani upozorňují ministerstvo zdravotnictví na nedostatky v rezervačním systému. Rizikový index protiepidemického systému PES zůstává na 84 bodech ze sta, což odpovídá nejvyššímu stupni pohotovosti. V pondělí testy potvrdily 9294 nákaz.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se byl v pražské Libni, kde jedno z velkokapacitních očkovacích center vznikne, podívat.

Jeho poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula řekl, že centrum by mělo být zprovozněno do konce ledna. Komplex O2 universum navazuje na O2 arenu z jižní strany, má rozlohu téměř 50 tisíc metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Největší sál má kapacitu 4500 lidí.

Očkovací centra už připravují i některé kraje. Jedno se v úterý začalo stavět v Českých Budějovicích, vzniká na tamním výstavišti. Úprava prostoru potrvá přibližně do víkendu. V pondělí chce kraj mít vakcinační centrum připravené, řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Podle hejtmana to však neznamená, že se hned v pondělí bude ve vakcinačním centru očkovat. „Vše závisí na množství vakcín, které budeme mít od státu k dispozici,“ uvedl. Dodal, že kraj v minulém týdnu spotřeboval všech 3510 dávek očkování, které obdržel. Na tento týden dostal dalších 5800 vakcín. „Budeme tedy pokračovat v očkování zaměstnanců nemocnic, v domovech seniorů a u záchranářů,“ řekl Kuba.

Hejtmani kritizují rezervační systém

Někteří hejtmani mají výhrady k centrálnímu registračnímu systému pro očkování. Uvedli, že v pilotním testování není možné vyzkoušet fungování databáze pod zátěží nebo že v systému chybí očkovací místa. Některé kraje navíc zatím od vlády nedostaly přístupové klíče do systému, nebo se jim s nimi nepodařilo přihlásit. Podle hejtmanů dává metodika očkování krajům značnou volnost v tom, koho při vakcinaci upřednostní. Rezervační systém se pro lidi starší 80 let přitom otevře už v pátek.

Například podle jihočeského hejtmana lze do systému zatím vyplnit jméno a příjmení, nic víc. „Nám přece šlo hlavně o to, abychom viděli, jak bude systém reagovat, až se do něj budou denně hlásit desítky tisíc lidí z celé republiky. Jestli v tu chvíli dokáže databáze správně rozdělovat pro zájemce časové termíny i místa, kam se mají dostavit,“ dodal.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) zase postrádá v rezervačním systému některá očkovací místa v kraji. Ve středních Čechách jich má být 15, v systému je ale jen pět oblastních nemocnic. Kraj po upozornění dostal postup, jak zbývající místa zaregistrovat. „To jsme udělali a jenom doufám, že to stihnou dát do systému do pátku,“ podotkla hejtmanka.

Kraj Vysočina chce mít zase k registru co nejpodrobnější informace. „Z informací, které teď máme, není zatím ani našim informatikům zřejmé, jak je propojí na ten náš,“ uvedl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS).

Systém se zdá naopak přehledný moravskoslezskému hejtmanovi Ivo Vondrákovi (ANO). Také on ale připouští, že například senioři budou s registrací k očkování potřebovat pomoc. Podobného názoru je i náměstkyně pardubického hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková (STAN). Poukázala, že ne každý bude zřejmě schopen zadat svůj body mass index (BMI), který slouží jako indikátor nadváhy.

Vakcína Moderny dorazila do Česka

Vakcína od společnosti Moderna dorazila v úterý dopoledne do Brna. Hejtman Moravskoslezského kraje Vondrák v pondělí uvedl, že v kraji očekává vakcínu až ve středu. „Pokud vše dobře dopadne, tak bychom začali očkovat už od čtvrtka,“ řekl. Jako první by měli vakcínu dostat senioři v domovech důchodců. 

Vakcína od Moderny se bude do více než 150 domovů seniorů a sociálních zařízení v Moravskoslezském kraji rozvážet ve čtvrtek a v pátek. Potvrdila to mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. Jde celkem o 8400 dávek, které mají přijít z Brna do Fakultní nemocnice Ostrava. 

„Do domovů, které budou schopny začít očkovat tento týden, bude proveden rozvoz ve čtvrtek a pátek,“ vysvětlila Birklenová. Do zařízení sociálních služeb se vakcíny budou rozvážet pak podle zájmu, jaký projevily. Do domovů seniorů půjde téměř pět tisíc dávek, do domovů se zvláštním režimem dva tisíce a do domovů pro zdravotně postižené to bude 1500 dávek.

Vakcína od Moderny má dočasně stejně jako látka od firem Pfizer a BioNTech pro EU nesprávné americké označení, dostala ale výjimku. Vyplývá to z informací, které o vakcíně zveřejnil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Aplikovat se má lidem starším 18 let, potřeba jsou dvě dávky s odstupem 28 dní. Očkuje se stejně jako Pfizer/BioNTech do paže.

Zvládne se v Česku očkovat rychleji?

Očkovací látku od společností Pfizer a BioNTech zatím v Česku dostalo asi čtyřicet tisíc lidí. Ministerstvo zdravotnictví ale uvedlo, že pokud se do Česka podaří dostat dostatečné množství vakcíny, mohlo by se očkovat až sto tisíc lidí denně.  

Některé kraje ale upozorňují na to, že takový počet lékaři nemusí zvládnout. „My jsme přesvědčeni o tom, že jak začne chodit větší množství vakcín, tak to standardně nemocnice nebudou ve svých prostorách schopny stíhat,“ upozornil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO ) to však odmítá a tvrdí, že ve velké míře nemocnicím pomůžou praktičtí lékaři. Ti by podle něj mohli denně zvládnout podat vakcínu až padesáti tisícům lidí.

PES se od pondělí nezměnil

Rizikový index protiepidemického systému PES, kterým se v Česku řídí opatření proti covidu-19, se oproti pondělí nezměnil. Zůstává na 84 bodech ze sta, odpovídá to pátému stupni pohotovosti. Šíření koronaviru ale zpomalilo, reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, kleslo ze zhruba 1,18 na 1,12.

Ze čtyř ukazatelů, které slouží k výpočtu rizikového skóre PES, se snížil také třeba podíl hospitalizovaných lidí s covidem-19, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. Klesl však jen velmi mírně, a to z přibližně 52,6 procenta na 51,6 procenta. Snížil se také průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny, zatímco čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory mírně stoupl.

Současná protikoronavirová opatření, která odpovídají pátému stupni PES, mají podle rozhodnutí vlády platit nejméně do 22. ledna. Vláda ale projednává možnou úpravu tabulky opatření PES.

V pondělí přibylo v Česku 9294 případů nemoci covid-19, což je zhruba o čtvrtinu méně než předchozí pondělí. Také podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů klesl, a to z přibližně 37 procent před týdnem na nynějších 29,3 procenta. Už v neděli byl nárůst počtu nakažených i podíl pozitivních testů ve srovnání se stejným dnem v předchozím týdnu výrazně nižší.

O maturitách se rozhodne do konce měsíce

Ministerstvo školství v úterý informovalo o tom, že o podobě letošních maturit rozhodne šéf resortu Robert Plaga (za ANO) v týdnu od 25. ledna. Ministr nedávno udělal na sociální síti Instagram anketu, ze které podle něj vyplynulo, že studenti by uvítali zrušení ústní části maturit. Další by si přáli vypuštění státních maturitních testů nebo slohových prací. Několik studentů se podle Plagy vyjádřilo i pro úplné zrušení zkoušky. 

Studenti se zatím učí distančně, maturanti by se podle Blatného mohli do lavic vrátit nejdříve od 25. ledna, pokud to vývoj epidemie umožní.   

Vláda zakázala dovoz těl ke zpopelnění

Od úterý platí zákaz dovozu nebožtíků ke zpopelnění do českých krematorií, ta se nově nemusí řídit ani emisními limity. Ministerstvo pro místní rozvoj tím reagovalo na zprávy o vytíženosti některých krematorií. Například z toho ostravského muselo být 58 těl převezeno do jiného zařízení. 

Standardní kapacita kremačních zařízení v České republice je zhruba 700 žehů denně. Ideální maximální kapacita, které se resort snaží dosáhnout, činí podle odhadů 800 žehů za den. Pohřbů do země se denně uskuteční zhruba kolem 30, i v tomto případě je možné navýšit kapacitu, uvedlo ministerstvo.

V Česku je asi tisíc hřbitovů a 27 krematorií, která nejsou na území rovnoměrně rozložena, méně jich je na Moravě.

Od začátku epidemie nemoci covid-19 zemřelo v Česku přes 13 tisíc lidí, u kterých byl koronavirus prokázán. Podle údajů Českého statistického úřadu zemřelo od začátku roku 2020 do konce listopadu více lidí, než je běžné za celý rok.