Zvedá se další vlna fake news o koronaviru. V hlavní roli je vakcína a všemocný Bill Gates

Bude to rok, co svět bojuje s koronavirem, stejnou dobu bojuje také se záměrně šířenými lživými informacemi o všem, co s koronavirem souvisí. Jak se vyvíjí situace, vyvíjí se i téma takzvaných hoaxů. Na jaře dezinformátorům stačila samotná existence viru, na začátku druhé vlny už podkopávali vládní opatření a teď je jejich hlavním tématem vakcína. Podle expertů na fake news bude toto téma aktuální minimálně do chvíle, kdy se začne očkovat. Pohled do světa dezinformací přináší pořad Newsroom ČT24.

Fotografie, které údajně dokazují, že se při testování do těla člověka vpraví nanočip. Články, které tvrdí, že za takovým čipováním stojí spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Nebo „zaručené“ informace o vyvíjené vakcíně, která nechrání, ale ubližuje. Takové se teď po internetu šíří zprávy, samozřejmě vymyšlené. Témat bylo a je však daleko víc.

„Na jaře, ze začátku, byli všichni z pandemie vyděšení. A spíš se šířily babské rady, jak se s virem vypořádat. Různé obklady, byliny a podobné věci. Pak přišel podzim, kdy už část obyvatel byla a priori proti znovuzavedení některých opatření. A teď to vypadá, že jsme za hranou pandemie, tak se dezinformátoři stáčejí na zpochybňování testování a vakcíny,“ popisuje vývoj koronavirových hoaxů šéfredaktor serveru Manipulátoři.cz Jan Cemper.

Podle Františka Vrabela, šéfa společnosti Semantic Visions, je současná vlna dezinformací skoro dvakrát silnější než ta jarní. „Během první vlny se dezinformace soustředily především na to, že jde o biologickou zbraň, ať už americkou, ruskou, případně čínskou. V současnosti je tím hlavním rozvíjení konspiračních teorií ad absurdum. Především jde o napadání opatření vlády, nošení roušek. Dezinformátoři šíří nepravdy o tom, že vláda falšuje statistiky, že situace není tak vážná a že jde o jakýsi komplot vlády s farmaceutickými firmami,“ doplňuje Vrabel.

Konspirace kopírují aktuální dění

Největším hitem nejen na české dezinformační scéně je teď vakcína. Podle expertů je to ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že je to teď aktuální téma, a zadruhé proto, že je očkování dlouhodobě u tvůrců fake news oblíbené.

„Odpírači očkování zneužívají jakoukoli negativní zprávu, která se objeví o vakcínách. Je to aktuálnější téma v tom, že vakcíny jsou v nějakém stadiu vývoje a mluví se i o plánovaném očkování pro potřebné lidi, pro důchodce. A funguje to jako voda na mlýn pro autory konspiračních teorií,“ vysvětluje Josef Džubák ze serveru Hoax.cz.

Zatímco některé hoaxy téměř vymizely, například, že virus šíří 5G síť, ty o očkování podle znalců manipulací jen tak nezmizí. Budou naopak ještě sílit. „Zintenzivní se to začátkem očkování. Jakmile bude možnost vakcinace, objeví se fámy, rady, jak se jí vyhnout, anebo povídačky, že někdo něco měl po očkování. Jakmile to bude aktuální, zase se to téma objeví. Konspirace kopírují aktuální dění,“ dodává Džubák.

Trhlina pro proruské dezinformátory

Jako jiné falešné zprávy se i ty koronavirové nejvíc šíří po internetu – na sociálních sítích nebo pomocí řetězových e-mailů. Podle Františka Vrabela ze Semantic Visions pochází téměř 90 procent z proruských dezinformačních zdrojů.

„Strategie ruských dezinformací je postavená na tom, že využívá trhliny ve společnosti a snaží se je rozšířit. A protože nejenom v Česku, ale i v celém rozvinutém světě stoupá averze proti očkování a šíří se nepodložené informace o jeho nebezpečnosti, tak je to jedna z trhlin, kterou se snaží tyhle dezinformační zdroje využít,“ vysvětluje Vrabel.

V Česku se jim daří také proto, že stát, především ministerstvo zdravotnictví, šířené nepravdy o očkování dlouho ignoroval. Teď se pomocí různých kampaní snaží lidem znovu vysvětlit, proč je to potřebné. Vyvrátit jakýkoli hoax je však obecně daleko složitější než ho vytvořit. „Vyvraceči“ jsou totiž vždy o krok pozadu, zasahují až ve chvíli, kdy už si falešná zpráva žije vlastním životem.

Na reportáž o nejčastějších hoaxech o koronaviru se podívejte v neděli večer. Newsroom ČT24 začíná ve 22:10.