EU obvinila Rusko z šíření dezinformací o koronaviru. Prý vyvolává paniku a nedůvěru

Ruská média spustila „významnou dezinformační kampaň“, aby zhoršila dopad epidemie koronaviru, vyvolala paniku a nedůvěru, uvádí se v dokumentu Evropské unie, s jehož obsahem se seznámila agentura Reuters. „Odehrává se významná dezinformační kampaň ruských státních a prokremelských médií, která se týká (nemoci) COVID-19,“ stojí podle agentury v interním dokumentu s pondělním datem. Kreml tato tvrzení popřel.

„Hlavním cílem dezinformací Kremlu je prohloubit krizi veřejného zdravotnictví v západních zemích (…) v souladu s širší strategií Kremlu, která se pokouší rozvracet evropské společnosti,“ praví se v dokumentu vytvořeném v Evropské službě pro vnější činnost (ESVA), tedy unijní diplomatické službě.

Zprávy o devítistránkovém dokumentu, rozebírajícím snahu Kremlu využít pandemie k rozvracení Západu zevnitř, za pomoci šíření chaosu a strachu, se objevily i v dalších médiích.

Jde například o myšlenku, že koronavirus je dílem člověka, který Západ přeměnil ve zbraň. Zprávy zaměřené na Itálii se soustřeďují na zpochybňování schopnosti úřadů nákazu zvládnout. Ve španělštině se šíří apokalyptické příběhy a obviňování kapitalistů ze snah využít virus k obohacení. Nechybí ani chvála, jak skvěle se Rusko a ruský prezident Vladimir Putin vypořádávají s nákazou.

Podle analýzy bylo od 1. ledna do 12. března na Facebooku, Twitteru a Reddit zaznamenáno více než 6,8 milionu přeposlání zpráv ruské státní televize RT ve španělštině, čímž se stala 12. nejpopulárnějším zdrojem a předstihla i některá západní média.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil tato tvrzení za nepodložená a postrádající zdravý rozum. „Mluvíme o nepodložených nařčeních, která jsou za nynější situace nejspíše výsledkem protiruské posedlosti,“ prohlásil podle agentury Reuters.

Dřívější případy

Rusko odmítalo dřívější obvinění západních vlád a tajných služeb z vedení dezinformačních kampaní a ovlivňování veřejného mínění, zejména pokud jde o zvolení Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách v roce 2016.

Britská vláda před týdnem zřídila zvláštní tým odborníků, který má na internetu bojovat proti lživým a zavádějícím informacím o novém typu koronaviru. Podobný tým pro boj s dezinformacemi vznikl v Británii už v roce 2018. Tehdy bylo jeho cílem omezit dopad ruské propagandy v souvislosti s otravou někdejšího britského špeha v ruské rozvědce Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v jihoanglickém městě Salisbury.