Pokud bude dost vakcíny, denně bude možné očkovat až 100 tisíc lidí, věří Blatný

Události: Jednání o pravidlech očkování (zdroj: ČT24)

Metodiku očkování proti covidu-19 po zapracování připomínek ve středu projedná na mimořádném jednání vláda. Schválí příslušná mimořádná opatření, řekl v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Očkováno bylo do víkendu zhruba 40 tisíc lidí. Až bude dost vakcíny, bude to až 100 tisíc denně, řekl ministr.

Definitivní verze strategie bude v konkrétní opatření převedena ve středu. „Připomínky budou zveřejněny do poledne zítřejšího dne (úterý) a do 18 hodin budou zapracovány,“ řekl Blatný.

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude navíc v úterý diskutovat o vakcinační strategii s izraelskými experty. Devítimilionový Izrael je považován za premianta v očkování, vakcínu tam už dostalo přes milion lidí. Česko ve srovnání na 100 tisíc obyvatel očkuje méně než Německo (0,57) a Polsko (0,50) a více než Slovensko (0,36) a Rakousko (0,06).

Data o dodávkách vakcín chce i přes kritiku české ministerstvo zdravotnictví zveřejňovat jen jednou týdně poté, co dorazí další dodávka vakcíny. „Tato data budou dávána do korelace s tím, co bylo použito. Cílem je, aby – než přijde další dávka – bylo vyočkováno maximum nebo ideálně všechno, co bylo dodáno,“ uvedl Blatný. Poslední oficiální údaje ze čtvrtka uvádějí 19 980 očkovaných do středy, premiér o víkendu hovořil o 40 tisících.

Po zdravotnících chtějí kraje naočkovat strážníky i dobrovolné hasiče

Zrychlení současného tempa očkování je podle Blatného podstatou právě dokončovaného metodického pokynu. Nyní se očkuje zejména v 31 nemocnicích, kde vakcínu dostávají zdravotníci nebo záchranáři, a v domovech pro seniory.

V terénu se také objevily první týmy, které jezdí očkovat ohrožené skupiny lidí do sociálních zařízení. Velké očkovací centrum se připravuje v aréně v pražských Vysočanech. Vakcínu tu má dostávat až sedm tisíc lidí denně a výrazně s tím mají pomoct dobrovolníci. Velkokapacitní centra má ale například podle iniciativy Lékaři pomáhají Česku otevírat až ve chvíli, kdy bude dostatek vakcín.

„Reálné je očkovat v případě, že bude dostatek vakcín, až 100 tisíc lidí denně,“ řekl ministr. Podle něj z toho 50 tisíc zvládnou praktičtí lékaři ve svých ordinacích.

Ještě z pondělního jednání se zástupci krajů podle Blatného vzešly další připomínky k metodice. „Nejčastější připomínka byla, že všichni chtějí být první,“ dodal. Například Praze ale pořád chybí informace, kdy se reálně dostane na ty, kteří se budou moci hlásit na očkování skrze rezervační systém. V Libereckém kraji zase upozorňují na souběh očkování zdravotníků a dalších skupin. To na jižní Moravě chtějí dávat vakcíny ohroženým skupinám paralelně, a co nejdříve.

Řada dalších připomínek se podle Blatného týkala ekonomické oblasti, zejména provozu velkokapacitních center, nebo IT. Kraje také podle něj v pondělí dostaly přístupové klíče do rezervačního systému pro očkování, aby si ho mohly vyzkoušet.

Česká lékařská komora nebo Sdružení ambulantních specialistů v připomínkách žádaly, aby prioritu měli všichni zdravotníci, s čímž ministr souhlasí. Objevily se také požadavky na přednostní očkování městských strážníků nebo dobrovolných hasičů.

Podle vlády dostane vakcínu během dvou měsíců půl milionu lidí

Skupina s nejvyšší prioritou, kde jsou kromě zdravotníků také lidé nad 80 let, je podle ministra 700 tisíc lidí. Do konce února má do Česka dorazit zhruba 640 tisíc dávek vakcíny, při započítání šesté dávky z lahvičky od Pfizer/Biontech až 712 tisíc dávek. „Dále navyšovat tuto skupinu by nebylo ani smysluplné, protože dávek tolik ani nebude. Je to snaha co nejefektivněji využít vakcínu. To pomůže nám všem,“ doplnil.

Vládní strategie počítá s tím, že během ledna a února dostane vakcínu půl milionu lidí. Ta od společnosti AstraZeneca ale ještě čeká na schválení. Dodávka od Moderny avizovaná na pondělí přijde nakonec zítra a bude menší. Celou ji dostane Moravskoslezský kraj. Vláda podle Blatného diskutovala i o případném zpřísnění opatření proti covidu, zatím ho nelze vyloučit. Pro hodnocení je třeba vyčkat asi do středy.