Počet pacientů v těžkém stavu neklesá, Blatný vylučuje uvolňování opatření

V Česku v neděli testy zjistily nejméně nových případů nákazy od Nového roku, bylo jich 4283. V nemocnicích ale neklesá počet pacientů, kteří jsou ve vážném stavu. Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pondělí diskutovala i o případném zpřísnění opatření, zatím ho nelze vyloučit. Pro hodnocení je třeba vyčkat na data o počtech nakažených z příštích dvou až tří dní.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

V neděli potvrdily PCR testy nákazu každému třetímu člověku, který přišel. Celkem jich laboratoře vyhodnotily 11 166, z nich bylo 4283 pozitivních. Poněkud příznivější je míra pozitivity po započítání antigenních testů, kterých bylo v neděli 9737. Počet pozitivních testů byl o necelé dva tisíce nižší než předchozí neděli, dokonce i nižší než 2. ledna a vyšší než 1. ledna. Totéž ale platí o celkovém počtu provedených testů. V lednové pracovní dny bylo vždy přes 30 tisíc PCR testů a přes 20 tisíc antigenních, v neděli jen zhruba po 10 tisících. 

V posledních dnech se podle odborníků zřejmě pomalu začínají projevovat přísnější protiepidemická opatření přijatá 27. prosince. „V žádném případě není možné uvažovat o nějakém rozvolnění,“ řekl Blatný. V sobotu testy ukázaly 8406 nově pozitivních, což bylo proti minulému týdnu o 3400 víc. V neděli jich bylo stejně jako v pátek naopak méně než před týdnem.

Pokud už začal počet nových případů klesat, v nemocnicích se to podle Blatného projeví nejdříve za týden. „Teď je potřeba nemocnice opravdu vyprázdnit. Protože kdyby přišla nějaká další vlna nebo i jenom vlnka, tak nastoupí do nemocnic, které jsou už teď přetížené,“ dodal.

Chebská nemocnice posílá pacienty jinam

Například nemocnice zejména v Karlovarském a Moravskoslezském kraji si stěžují na nedostatek kapacit. Problémem je spíše nedostatek personálu než lůžek. V posledních dnech se pacienti převážejí i mezi jednotlivými nemocnicemi.

Chebská nemocnice převáží část pacientů s covidem-19 do jiných měst, aby uvolnila lůžka, zároveň zavřela porodnici, protože se jí na covidových odděleních nedostává personálu. Chebsko je jednou z nejhůře zasažených oblastí, covid-19 dopadá i na fungování radnice či technických služeb. 

Karlovarský kraj pobídl vládu, aby požádala o pomoc Německo, kam by bylo možné pacienty přesunout. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr Blatný ovšem v neděli uvedli, že dostatečné jsou kapacity v okolních krajích.

Některé německé spolkové země mají podle něj volné kapacity na jednotkách intenzivní péče třeba 14 procent, v Česku je průměrně 20 procent. „Nebylo by korektní chtít pomoc po někom, kdo je na tom stejně špatně jako my,“ řekl. Situaci vyřeší Česko za pomoci dispečinku intenzivní péče vnitrostátně. „Byť je to za cenu složitějších logistických operací,“ dodal ministr. 

Vzhledem k počtu obyvatel je nyní nejhůře v Královéhradeckém kraji. Z jeho pěti okresů evidují čtyři za poslední týden více než tisíc nakažených na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší relativní počet nakažených má Trutnovsko (1280 na sto tisíc obyvatel), dále je vysoký počet infikovaných na Rychnovsku (1140), Královéhradecku (1085) a Náchodsku (1063). Na Jičínsku bylo za týden 663 nových případů na sto tisíc obyvatel. Ve zbytku republiky je přes tisíc případů na sto tisíc obyvatel ještě na Opavsku (1079) a zmíněném Chebsku (1162).

Aktuální počet nakažených v Česku se po neděli přiblížil 160 tisícům, z nich 6622 je v nemocnicích. Množství nemocničních lůžek obsazených pacienty nakaženými covidem-19 v posledních dnech postupně klesalo, ačkoli ne takovým tempem, jakým nemocnice propouštěly již vyléčené pacienty. Počátkem týdne bylo v nemocnicích přes sedm tisíc lidí nakažených covidem-19. Neklesá však počet pacientů, kteří jsou v těžkém stavu. Je jich přes tisíc.

PES ukazuje 84

PES klesl z 87 na 84. Za zlepšením je další snížení reprodukčního čísla, které naznačuje, jak rychle se nákaza šíří. Po neděli je jeho hodnota 1,18, o den dříve byla o čtyři setiny vyšší. Mírně poklesl také podíl hospitalizovaných, kterým lékaři diagnostikovali covid-19 až po příchodu do nemocnice, to se však na rizikovém indexu neprojevilo. Zbylé hodnoty PES jsou po neděli horší, než byly po sobotě – jde o celkové počty nakažených za poslední dva týdny a počty nakažených v témže období ve věku nad 65 let. Tato čísla zasahují ještě do vánočního období, prudký nárůst počtu infikovaných přišel až po svátcích.

Současná protikoronavirová opatření odpovídají pátému stupni PES. Zavřená je většina obchodů, restaurace mají pouze výdejová okénka, ve školách se učí v prvních a druhých třídách, speciálních školách, k tomu ještě vláda připojila několik dalších výjimek, ale drtivá většina žáků se učí dálkově z domova.

Moderna přijde až v úterý

V Česku pokračuje očkování. Premiér Babiš avizoval, že v pondělí do republiky dorazí prvních 20 tisíc dávek vakcíny od firmy Moderna, které rozšíří dosavadní počet vakcín od Pfizeru a BioNTechu – těch podle počtu plat zatím dorazilo přes 98 tisíc. Nestane se tak však, podle ministerstva zdravotnictví přijede první dodávka vakcín od Moderny až v úterý a bude v ní méně dávek.

„Do České republiky by mělo zítra (v úterý) dorazit osm tisíc dávek od společnosti Moderna. Za celý leden pak počítám s dodávkou 20 tisíc dávek,“ upřesnila mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Jít by podle premiéra měly do Moravskoslezského kraje.

Že přijedou první vakcíny od Moderny o den později, ale průběh očkování nezdrží. Z dosavadních 98 tisíc dávek totiž podle premiéra Babiše dostalo dosud vakcínu asi 40 tisíc lidí. Jan Blatný již minulý týden kritizoval nemocnice, že nenaočkovaly vše, co dostaly. Vakcinace by ale mohla zrychlit po spuštění krajských očkovacích center. 

Blatný v pondělí oznámil, že až bude dost vakcíny, bude možné očkovat až 100 tisíc lidí denně. Definitivní verze strategie očkování bude v konkrétní opatření převedena ve středu. 

Do terénu poprvé vyrazil i mobilní očkovací tým. Doplní kapacity zdravotníků v domovech pro seniory a podobných zařízeních, kde není dostatek personálu, který by mohl vakcíny klientům podávat. Sanitku pro mobilní tým zajistil Český červený kříž. Podle Richarda Smejkala z Českého červeného kříže zatím poslouží zdravotníkům především jako zázemí. „Ve vozidle je možné také očkovat, ale to se teď nepředpokládá,“ dodal.