Chystají se změny v systému opatření. Bylo by ideální, kdyby byly vztažené k 22. lednu, říká Havlíček

Chystá se změna v kompenzacích (zdroj: ČT24)

Finišují přípravy nových pravidel protiepidemického systému. Podle návrhu, ke kterému teď ministerstvo zdravotnictví sbírá připomínky, by se mohly některé oblasti, jako je například kultura nebo sport, začít otevírat už ve čtvrtém stupni, ale s podmínkou negativního testu. Stále by ale platila omezení ohledně počtu lidí. Kompenzace by pak měly být do určité míry dostupné jak těm provozovatelům, co za dané situace neotevřou, tak také těm, co ano. Upravené tabulky opatření by mohly být platné od 22. ledna, kdy končí nynější vládní usnesení, odhadl v OVM vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Protiepidemický systém se změní a znát by to mohlo být i na způsobu kompenzací. Pokud by se provozovatelé rozhodli, že s omezeními neotevřou, protože se jim to nevyplatí, měli by mít dál na podporu nárok – i když nižší.

„Kompenzace budou, ale nebude to plná podpora. To znamená bude o něco nižší, samozřejmě teď to bude oblast od oblasti. A adekvátně pak programy budou kompenzovat o něco méně nákladů pro dotčené,“ konstatuje Havlíček.

Částečné kompenzace pak mají zůstat zachované také pro ty podnikatele, kteří naopak i s omezujícími pravidly otevřou. O konečné podobě nového PSA bude ministerstvo s opozicí i oborovými organizacemi jednat ještě příští týden.

S negativním testem by se lidé mohli ubytovat

Změny by se mohly týkat například možnosti ubytování. V zimě obvykle lidé vyráží třeba na hory, kde chtějí trávit delší čas, hotely však musí být v pátém i čtvrtém stupni zavřené. Nově by se mohl jejich provoz v předposledním stupni zachovat.

„Ve chvíli, kdy ubytující zajistí, že všichni lidé, kteří tam přijíždí, v době check-inu se prokáží negativním testem, tak jim může být to ubytování poskytnuto,“ uvedl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Možné změny v PES
Zdroj: ČT24

Starosta obce Lhota-Vlasenice na Vysočině Martin Lang (nestr.) ale upozorňuje, že antigenní testy by zřejmě zkomplikovaly administrativu. „V současné době by si asi musel vést knihu hostů, kde by měl poznámky, že mají test, i s datem,“ konstatuje směrem k obecnímu penzionu, který zde turisté obvykle využívají.

Přísnější pravidla pro restaurace, směly by vpustit méně lidí

Naopak přísnější by mohla být opatření v restauracích. Ve 4. a 5. stupni se dál počítá s provozem pouze přes výdejové okénko. V nižších stupních by ale mohlo být možné pouštět dovnitř méně lidí než doteď. Ve třetím stupni by to bylo třicet procent kapacity, ve druhém pak šedesát a v prvním osmdesát.

Možné změny v PES
Zdroj: ČT24

Například restaurace Felicita v Brandýse nad Labem by podle svého majitele musela zprovoznit alespoň polovinu své kapacity, aby se vyplatilo otevřít.

„Vláda říká, že se budou do budoucna omezovat gastroslužby, ale bez zdůvodnění,“ poukazuje místopředseda strany ODS Martin Kupka.

„U restaurací bychom chtěli alespoň těch padesát procent. Druhá věc je, jestli bychom ještě nezvážili otevřít je i ve čtvrtém stupni za předpokladu, že by se prokazovali negativním antigenním testem,“ uvedl Havlíček.

Negativní test by mohl být vstupenkou na akce

Protiepidemický systém PES by se mohl změnit rovněž v případě kulturních a sportovních akcí. Teď mohou do hledišť diváci až ve druhém stupni. Za omezené kapacity by to bylo nově s testem možné už ve čtvrtém.

Možné změny v PES
Zdroj: ČT24

„Koupíte si deset dní předem lístek, někam se objednáte na test a teď to nebude v dosahu. Druhý den budete chtít jít do kina, budete muset znovu na test. Myslíme si, že to je prakticky neproveditelné,“ míní ředitel Národního divadla Jan Burian.

Pořadatelé kulturních akcí by měli podle nynějšího návrhu opatření zajistit také evidenci všech příchozích hostů a uchovávat ji pak minimálně měsíc pro účely krajských hygienických stanic.

„Nemáme ani žádný nástroj, jak kontrolovat, jestli nám lidé píšou pravdu, nebo ne,“ upozorňuje expert Asociace nezávislých divadel ČR Jakub Vrabel.

Odpadnout by pak mohlo vyhlašování nouzového stavu v 1. a 2. stupni. „Myslím si, že nouzový stav za téhle situace by měl být,“ reaguje poslankyně a členka zdravotnického výboru Hana Aulická Jírovcová (KSČM). Teď trvá stav nouze do 22. ledna. Premiér avizoval, že vláda bude opět žádat o jeho prodloužení.

Změn je v návrhu více

Možných změn v opatřeních podle systému PES může být ještě více. Upravit by se mohl například i zákaz vycházení. Ve čtvrtém stupni je nyní od jedenácti večer do pěti ráno, podle návrhu by ale mohl začínat o hodinu dřív.

Od čtvrtého stupně by také mohly otevřít další obchody a nabízet víc zboží. Zatímco podle aktuální tabulky je možný prodej pouze základních potřeb, návrh nic takového nezmiňuje. Stále by ale ve všech stupních platilo omezení počtu lidí v prodejně.

Od čtvrtého stupně by podle návrhu mohly obnovit provoz bazény, wellnes centra a sauny. Na jednoho člověka by připadalo patnáct metrů čtverečních. Zakázané by však zůstaly saunové ceremoniály a teplota by musela být nejméně 75 stupňů.

A změny by se mohly týkat i amatérských sportovců. Podle pracovní verze materiálu by se mohlo v pátém stupni sportovat i uvnitř – maximálně ale ve dvou lidech na jednom místě. Ve stupni čtyři pak v šesti. Podmínkou by byl negativní test.