TÉMA

Restaurace

V restauraci i obchodě. Uplatnění robotů se rozšiřuje

Roboti už nejsou skrytí jen v průmyslových provozech. Stále častěji se s nimi lidé setkávají v obchodech nebo restauracích. Nově mohou na další narazit v ulicích Prahy. K týmu lidských kurýrů se v Karlíně přidalo v úterý pět robotických. Zatím dovezou jídlo z jedné restaurace rychlého občerstvení. Firma Foodora zároveň plánuje přidat další provozy. Překvapením pro zákazníky se už před několika lety stali robotičtí číšníci v síti salaterie UGO Trade. Mají je ve zhruba třetině provozoven, kde to prostor dovolí. Personál jimi ale nahradit nechtějí. Stejně jako rozvozová firma Wolt, která rovněž zvažuje nasazení robotů v metropoli – rovněž coby doplněk práce kurýrů.
2. 12. 2025|

Karlovy Vary ukončily smlouvu s nájemcem restaurace Jelení skok kvůli dluhům

Záměr pronajmout známou karlovarskou historickou výletní restauraci v lázeňských lesích Jelení skok ztroskotal. Město po několika měsících ukončilo smlouvu s novým nájemcem. Neplnil totiž podmínky smlouvy a neplatil nájem ani energie. Pustil se také do oprav, které mu město nepovolilo. Karlovarský magistrát nyní rozhodl, že restaurace přejde pod správu lázeňských lesů a parků.
27. 10. 2025|

Restaurace jsou pro lidi drahé, raději si nosí do práce vlastní oběd

Oběd z restaurace je pro mnoho lidí stále svátečnější. Kvůli zdražování totiž omezily počet návštěv stravovacích podniků skoro dvě třetiny lidí. Častěji si nosí do práce vlastní jídlo. Polední návštěvnost restaurací udržují strávníci se stravenkami. Ukázal to evropský průzkum stravovacích návyků v Česku.
23. 10. 2025|

V libereckém KFC pracovali s prošlým masem, odhalila inspekce

V liberecké restauraci řetězce KFC odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že se k výrobě jídla používalo marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Společnost AmRest, která řetězec v Česku provozuje, tím porušila zákon o potravinách a SZPI s ní zahájí správní řízení o uložení pokuty. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená, uvedl mluvčí Pavel Kopřiva. Podle KFC šlo o ojedinělý incident.
19. 9. 2025Aktualizováno19. 9. 2025|

Tábor o víkendu čeká tisíce návštěvníků. Slaví 600 let od úmrtí Žižky

Do jihočeského Tábora může o víkendu zamířit až šestnáct tisíc návštěvníků. Město pořádá od 12. do 14. září Táborské slavnosti, které se letos ponesou v duchu oslav 600 let od úmrtí Jana Žižky. Centrum města bude uzavřené pro automobily. Tábor proto posílí hromadnou dopravu i policejní hlídky.
11. 9. 2025|

Malá privatizace umožnila lidem rychle začít podnikat

Před pětatřiceti lety vrcholila příprava malé privatizace, která byla součástí ekonomických reforem po pádu totality. Umožnila lidem, kteří chtěli podnikat, od státu co nejrychleji získat – v dražbách, jež začaly v lednu 1991 – menší obchody, prodejny nebo restaurace. Rozhodovalo, kdo dá víc. Konečné ceny v aukcích byly v průměru čtyřnásobné než ceny vyvolávací, někdy ale překonaly i dvacetinásobek. Občas zůstávala pachuť, že si je koupili lidé, kteří za totality přišli k velkým penězům (veksláci). Zhruba třicet tisíc menších provozoven stát takto prodával až do roku 1994 a na malé privatizaci vydělal přes třicet miliard korun. Spojena byla hlavně se jménem tehdejšího ministra pro privatizaci Tomáše Ježka.
6. 9. 2025|

Výše spropitného roste

Výše spropitného podle pokladních systémů roste. Důvodem je větší obliba bezhotovostních plateb a také možnost vybrat si na terminálu konkrétní procento tuzéru. Tuzemské stravovací podniky vyberou na spropitném dvanáct až patnáct miliard korun za rok, vyplývá z odhadu Hospodářské komory. Chybí ale zákon, který by stanovoval, jak s ním zacházet. U obědů je spropitné zhruba o třetinu vyšší než při večeřích. V restauracích teď lidé v poledne nechají v průměru kolem tří set korun, večer přes pět set.
22. 8. 2025|

Policie kvůli tragickému požáru restaurace v Mostě obvinila dva lidi

Ústečtí kriminalisté obvinili jednatelku a provozovatele mostecké restaurace U Kojota kvůli lednovému tragickému požáru, který si vyžádal sedm obětí, sdělil České televizi policejní mluvčí Kamil Marek. Vyšetřovatelé dvojici viní z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě odsouzení hrozí oběma až desetileté vězení.
14. 8. 2025Aktualizováno14. 8. 2025|

Potravinářská inspekce už letos zavřela na sto provozů

Skoro stovku provozoven už letos nechala zavřít Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nejčastěji kvůli tomu, že odhalila špínu, škůdce, trus hlodavců nebo špatné nakládání s odpady. Od začátku roku provedli inspektoři už patnáct tisíc kontrol – dvakrát více než loni. Číslo je vyšší než dřív i proto, že už na kontroly stravovacích provozů nechodí hygienici. Potravinářská inspekce je tak začala dělat častěji. Drobnější pochybení najde na každém třetím místě.
20. 7. 2025|

Plameny zcela zničily restauraci u Máchova jezera

U Máchova jezera v Doksech na Českolipsku vyhořela v noci na středu oblíbená restaurace Bílý Kámen. Oheň budovu zcela zničil, částečně se zřítila, řekla mluvčí hasičů Jaroslava Benešová. Kvůli rozsahu požáru vyhlásili hasiči postupně až třetí stupeň poplachu. V blízkém kempu bylo kolem třiceti lidí, nikdo nebyl zraněn. Likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu krátce po jedenácté hodině. Škodu odhadla majitelka předběžně na dvacet milionů korun. Okolnosti požáru vyšetřuje policie, příčiny zatím vyšetřovatelé neznají.
16. 7. 2025Aktualizováno16. 7. 2025|

Tragédie v restauraci U Kojota odstartovala velké kontroly plynových přímotopů

Před půl rokem zemřelo na následky požáru v restauraci U Kojota v Mostě sedm lidí a dalších sedm se zranilo. Příčinu tragédie policie zatím stále vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, nejpravděpodobněji došlo k převržení plynového ohřívače. A právě na kontroly bezpečného používání plynových přímotopů v Česku se nyní hasiči ve velkém zaměřili. Město mezi pozůstalé a zraněné po požáru rozdělilo dva miliony korun z veřejné sbírky.
11. 7. 2025|

Výpadek proudu způsobil rozsáhlé škody průmyslovým podnikům i restauracím

Podle Hospodářské komory evidují firmy po pátečním výpadku elektrického proudu ztráty v řádu minimálně stovek milionů korun. Nejvíc k tomu přispěly velké průmyslové provozy. Situace se ale dotkla i obchodů a restaurací.
5. 7. 2025|

Francie rozšířila zákaz kouření na veřejnosti

Francie razantně zesiluje tažení proti klasickým cigaretám. Od neděle nově platí zákaz kouření i na řadě veřejných prostranství, kde by mohly být děti, včetně parků a pláží. Opatření se zatím nevztahuje na terasy barů a restaurací. Za porušení normy bude v budoucnu pokuta v přepočtu téměř tři a půl tisíce korun. Opatření se zatím nevztahuje na elektronické cigarety. Rozsáhlé zavádění nekuřáckých zón je jedním z opatření uvedených v národním programu kontroly kouření pro období 2023 až 2027. Podle údajů ministerstva zdravotnictví zabíjí tabák ve Francii ročně 75 tisíc lidí.
29. 6. 2025|

Pivo radši doma a nealko. Návyky Čechů se mění i ve stravování

V Česku roste spotřeba nealkoholického piva. Loni ho tuzemské pivovary uvařily 1,6 milionu hektolitrů, což je vůbec nejvíc v historii. Naopak klesá domácí spotřeba toho klasického. Každý Čech loni vypil podle Českého svazu pivovarů a sladoven v průměru 126 litrů piva, což je o šestnáct litrů méně než před šesti lety. Zároveň se konzumace přesouvá z restaurací do domácího prostředí. Novému trendu se přizpůsobují pivovary, bary i restaurace. Novinky se totiž týkají i stravovacích návyků lidí.
8. 6. 2025|

Inspekce našla pochybení skoro v každé třetí kontrolované restauraci

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni pravomocně uložila pokuty za 189,1 milionu korun, meziročně to bylo asi o 47,4 procenta více. Šlo o rekord za posledních deset let. Miliony musely zaplatit třeba supermarkety Penny Market a Billa. Inspekce prověřovala také kavárny či restaurace, některé musela i zavřít. Setkala se například s nedodržením požadavků na nakládání s odpady, znečištěním provozoven či výskytem škůdců a trusu hlodavců. Inspekce letos zkontrolovala už přes deset tisíc stravovacích zařízení, skoro v každém třetím našla pochybení.
22. 5. 2025Aktualizováno22. 5. 2025|

Hukvaldy přišly o turisty kvůli opatřením proti slintavce

Už měsíc je zavřený hrad Hukvaldy, jde přitom o jedno z nejnavštěvovanějších míst Moravy. Kvůli opatřením zavedeným ve snaze zabránit nákaze slintavkou a kulhavkou byla uzavřena obora, uprostřed které památka stojí. Jenže právě skrz ni vede jediná přístupová cesta k hradu. Do ztráty se tak propadají i místní restaurace a hotely. Jak dlouho ještě bude obora i s hradem uzavřená, zatím není jasné. Záležet bude na vývoji situace kolem nemocí.
28. 4. 2025|

Dva miliony vybrané po tragickém požáru má Most rozdělit příští týden

Město Most připravuje rozdělení dvou milionů korun, které se vybraly po tragickém požáru v restauraci U Kojota, při němž zemřelo několik lidí a další se zranili. O příspěvky požádalo 26 lidí. Konkrétní výše částek pro jednotlivé zájemce bude známá až po samotném projednání v zastupitelstvu. To bude návrhy schvalovat ve čtvrtek 24. dubna. Město bude rozdělovat částky od dvaceti do 180 tisíc korun.
19. 4. 2025|

Dohra po požáru. Za nelegální zahrádku v Mostě padla pokuta 20 tisíc, píše MfD

Za nepovolenou restaurační zahrádku v Mostě, kde si lednový požár vyžádal sedm obětí, padla pokuta dvacet tisíc korun. Sankce za černou stavbu přitom mohla být až milion, přestupek je ale po šestnácti letech, kdy přístřešek u restaurace stál, promlčený, napsala středeční Mladá fronta DNES (MfD). Stavební úřad v prohlášení uvedl, že pokuta je za užívání stavby bez kolaudačního rozhodnutí.
16. 4. 2025Aktualizováno16. 4. 2025|

Francouzští poslanci podpořili vznik venkovských barů, mají pomoci proti izolaci

Francouzští poslanci podpořili zákon, který má usnadnit otevření barů či hospod v malých obcích a vesnicích. Cílem normy je obnovit společenský život a bojovat proti izolaci ve venkovských komunitách. Odpůrci zákona ale varují před alkoholismem, píše web britské BBC.
11. 3. 2025|

Po střelbě v Torontu jsou ranění. Policie pátrá po třech podezřelých

Dvanáct lidí utrpělo v pátek večer zranění při střelbě v baru v Torontu, když tři muži vešli dovnitř a začali náhodně střílet, uvedla agentura AP. Zranění jsou lehká až těžká, uvedli záchranáři, kteří byli k podniku ve východní části města přivoláni. Zranění se zotavují v nemocnici a podle lékařů jsou všichni mimo ohrožení života.
8. 3. 2025Aktualizováno8. 3. 2025|

Kvůli špíně či hlodavcům musela inspekce letos zavřít už skoro třicet provozů

Od začátku letošního roku zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám téměř třicet restaurací, bufetů nebo občerstvení. V pátek například liberecký podnik Studánecký medvěd, kde našla trus hlodavců a nevhodně skladované potraviny. Podle inspektorů odstraní většina provozů nedostatky během několika dnů. Například restauraci v motorestu Rohlenka na dálnici D1 uzavřeli ve středu. Už v pátek tam byli znovu hosté.
4. 3. 2025|

Útok v Uherském Brodě změnil policii i zákony

Uherský Brod si připomněl oběti střelby před budovou bývalé restaurace, kde před deseti lety jeden z místních obyvatel zastřelil osm lidí. Masová vražda vedla ke zpřísnění zákonů o držení zbraní a zřízení prvosledových hlídek. Útok patří k nejtragičtějším případům střelby v moderní české historii.
24. 2. 2025|

Majitel mostecké budovy, kde vyhořela restaurace, nedodal povolení k přístavbě

Majitel objektu, ve kterém před měsícem vyhořela mostecká restaurace U Kojota, nedoložil dokumenty potvrzující povolení k přístavbě. Požár, kvůli kterému zemřelo sedm lidí, vypukl v noci na 12. ledna. Hasiči zničenou přístavbu strhli nedlouho po tragédii. K upřesnění některých záležitostí se uskuteční schůzka ještě s provozovatelem restaurace.
11. 2. 2025Aktualizováno11. 2. 2025|

Britská restaurace „vychovává“ zákazníky, za pizzu s ananasem chce tři tisíce korun

Sto liber, tedy v přepočtu téměř tři tisíce korun, si za pizzu Havaj začala účtovat pizzerie v britském Norwichi. Chce tak zákazníky „vychovávat“, neboť podle majitelů podniku ananas na pizzu nepatří. Krok restaurace přispěl k novému kolu vášnivých sporů o tento recept, nad kterým v Itálii, kde pizza vznikla, nepřestávají mnozí nevěřícně kroutit hlavou. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v Horizontu ČT24 řekl, že zahraniční pokrm dělaný jinde by podle něj i jeho italského kamaráda „měl být co nejautentičtější“.
25. 1. 2025|
Načítání...