TÉMA

Protiepidemický systém PES

Uzávěra okresů měla velký vliv na zpomalení britské mutace, řekl epidemiolog Smejkal

Koronavirová epidemie zpomaluje, počet nově odhalených případů dál klesá. Šíření nákazy ale mohou ovlivnit i Velikonoce. Epidemiolog IKEMu Petr Smejkal mluvil v Událostech, komentářích o návratu dětí do škol, testování ve firmách i pozici ministra zdravotnictví, která mu byla nabídnuta. Ohledně epidemiologické situace o Velikonocích je optimista.
2. 4. 2021|

Podle Duška je epidemická situace rozporuplná. Počty nakažených ale klesají

Nových případů covidu-19 ubývá z denního průměru asi o 2000 až 2500 týdně. Jen velmi pozvolna ale ubývá hospitalizovaných. Epidemická situace je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška proto rozporuplná, řekl na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. V úterý v Česku přibylo 8568 potvrzených případů, v mezitýdenním srovnání je to o 2400 nakažených méně.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 18:54|

Reprodukční číslo po šesti dnech kleslo, rizikové skóre je na 75 bodech

Reprodukční číslo po šesti dnech růstu kleslo na 1,16 z předchozích 1,19,  dál ale setrvale roste průměrný počet nově nakažených na  sto tisíc obyvatel za posledních 14 dní i čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Skóre PES, kterým se původně měla řídit opatření proti šíření covidu, je na 75 bodech. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí vydá také mimořádné opatření, ve kterém se kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest, platit bude od půlnoci na úterý. Vláda bude řešit osud soutěže na dodávku antigenních testů pro školáky, ministři pravděpodobně proberou i samotný návrat některých žáků do lavic od začátku března.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 14:25|

Průměrný počet nákaz v Česku roste, vláda zavírá tři okresy, se žádostí o prodloužení stavu nouze neuspěla

Index protiepidemického systému (PES), který ukazuje vývoj epidemie koronaviru v Česku, je pátý den na úrovni 71 bodů. Průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny se zvýšil. Kvůli pandemii vláda rozhodla o uzavření okresů Cheb, Sokolov a Trutnov. Ve sněmovně kabinet požádal o další prodloužení nouzového stavu, ale neuspěl. Reprodukční číslo, které ukazuje množství lidí nakažených od jednoho pozitivně testovaného, má hodnotu 1,04.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 23:07|

Maturanti by se od března mohli vrátit do škol s testy na covid, navrhuje Plaga

Od 1. března by se do lavic mohli vrátit žáci závěrečných ročníků středních škol. Zároveň by se zavedlo pravidelné testování, plánuje ministr školství Robert Plaga (za ANO), který by měl v pondělí návrh předložit vládě. Premiér návrat školáků do lavic podporuje, nesmí se ale podle něj zhoršit epidemická situace. Testy v sobotu odhalily dalších 4800 případů covidu. Počet hospitalizovaných klesl oproti předchozímu dni o čtyři stovky na 5450. Index PES zůstává s jedenasedmdesáti body na čtvrtém stupni.
7. 2. 2021Aktualizováno7. 2. 2021, 22:44|

V pátek přibylo podle testů 8559 nakažených, do Česka dorazila vakcína AstraZeneca

V pátek přibylo v Česku 8559 potvrzených případů covidu, to je o 500 víc než před týdnem. Počet zemřelých s koronovirem přesáhl hranici sedmnáct tisíc. Index PES stoupl o dva body na 73 a nadále odpovídá čtvrtému stupni. Do Česka dorazila první várka vakcín firmy AstraZeneca. Pravidelné testování zaměstnanců ve firmách by mohlo začít ještě v únoru.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 21:35|

Od začátku epidemie se v Česku nakazilo covidem-19 přes milion lidí. Karlovarský kraj nařídil pracovní povinnost sestrám

Počet potvrzených případů covidu-19 v Česku za celou epidemii přesáhl jeden milion. Protiepidemický systém PES po dvou dnech klesl ze 73 na 70 bodů. Důvodem je snížení reprodukčního čísla pod 1, mírně se zlepšily i další tři parametry. Některé okresy hlásí ale nadprůměrné šíření nákazy. Karlovarský kraj kvůli potřebě přidat lůžka do nemocnic nařídil pracovní povinnost stovce sester. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro ČTK upozornil, že kvůli mutacím koronaviru bude možná nutné v budoucnu upravovat vakcíny a už naočkované lidi přeočkovat. A také už neplatí, že rizikový je kontakt nad 15 minut, dodal.
3. 2. 2021Aktualizováno3. 2. 2021, 19:30|

Blatný chce, aby nový PES platil od začátku února. Připustil i návrat prvního stupně do škol

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne, aby aktualizovaná opatření v protiepidemickém systému PES platila od prvního února. V pátek novou tabulku předloží vládě. Už dříve avizoval, že v některých stupních rizika bude možné pořádat hromadné akce pro účastníky, kteří předloží negativní test. Pokud to dovolí epidemická situace, chtěl by také, aby se žáci prvního stupně vrátili s únorem do lavic. Za středu mezitím resort ohlásil 8162 nových případů koronaviru, index protiepidemického rizika zůstává druhý den na 73 bodech.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 19:20|

Vláda zvažuje povinné respirátory v MHD, zjišťuje, jestli jich je dost

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nechce rozvolňovat epidemická opatření, po souhlasu sněmovny s prodloužením nouzového stavu prodlouží ta nyní platná. Souhlasí s tím také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který to řekl po jednání Ústředního krizového štábu. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není na stole ani další zpřísnění systému PES. Vláda ale zvažuje, že by zavedla povinnost nosit ve veřejné dopravě a v obchodech místo roušek respirátory kategorie FFP2. Rozhodnutí by mohlo padnout již v pátek.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 20:01|

Na proticovidových demonstracích se vládní nařízení porušila stokrát, zní od policie. Věc šetří i hygiena

Policie během nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze zaznamenala sedmdesát případů porušení vládních nařízení. České televizi to sdělil mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Během páteční demonstrace, na které vzbudili pohoršení protestující s židovskými hvězdami, policisté zaznamenali dvacet čtyři porušení protiepidemických nařízení. Prohřešky protestujících se budou zabývat hygienické stanice, se svolavateli akce bude věc řešit pražský magistrát.
13. 1. 2021|

Tržby v obchodech klesly v listopadu o 5,3 procenta. Nejvíce v prodejnách s oděvy a obuví

Maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy klesly v listopadu meziročně o 5,3 procenta. Pokles tak výrazně zrychlil proti říjnu, kdy byly tržby ve srovnání s předchozím rokem nižší o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly očištěné tržby obchodníků v listopadu nižší o 5,6 procenta. Vývoj ovlivnila protiepidemická opatření.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 11:07|

Chystají se změny v systému opatření. Bylo by ideální, kdyby byly vztažené k 22. lednu, říká Havlíček

Finišují přípravy nových pravidel protiepidemického systému. Podle návrhu, ke kterému teď ministerstvo zdravotnictví sbírá připomínky, by se mohly některé oblasti, jako je například kultura nebo sport, začít otevírat už ve čtvrtém stupni, ale s podmínkou negativního testu. Stále by ale platila omezení ohledně počtu lidí. Kompenzace by pak měly být do určité míry dostupné jak těm provozovatelům, co za dané situace neotevřou, tak také těm, co ano. Upravené tabulky opatření by mohly být platné od 22. ledna, kdy končí nynější vládní usnesení, odhadl v OVM vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
10. 1. 2021Aktualizováno10. 1. 2021, 13:31|

Vakcínu zatím podle Babiše dostalo čtyřicet tisíc lidí, s covidem-19 se potýká 156 tisíc nemocných

V Česku v pátek testy odhalily 13 029 případů koronaviru, laboratoře jich provedly sedmatřicet tisíc. S infekcí se v současnosti potýká 156 tisíc lidí, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví, což je dosud nejvíce. V nemocnicích leží 7249 pacientů, hospitalizovaných tedy zhruba o dvě stovky ubylo. Jedenáct stovek z nich je ve vážném stavu. Protiepidemický index PES stoupl na 87 bodů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je naočkováno přibližně čtyřicet tisíc Čechů. Podle ministerstva práce od března nastoupilo do karantény kvůli koronaviru 344 tisíc lidí.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 21:31|

Očekávejme až 19 tisíc nakažených denně, varuje Dušek. Zlepšení by mohlo přijít nejdřív po 10. lednu

Úterní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku byl nejvyšší od březnového začátku pandemie v zemi, přibylo 17 278 infikovaných. Laboratoře provedly 41 673 testů, podíl pozitivních vzorků tedy byl 41,5 procenta. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) prohlásil, že Česku se daří udržovat zásobu ochranných pomůcek na dva měsíce. Část opozice apeluje na vytvoření velkých očkovacích center. Nemocnice na Vysočině žádají pomoc vojáků. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek nepodpoří zmírnění opatření ani otevření skiareálů. Rychlé šíření nákazy je podle něj důsledek setkávání o Vánocích.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 15:35|

Česko je v počtu případů na obyvatele za týden nejhorší na světě. Rizikové skóre stouplo na 89

Skóre protiepidemického systému PES stouplo v úterý na 89 bodů, zůstává tak v nejhorším, pátém stupni pohotovosti. V nárůstu nových případů na počet obyvatel za sedm dní je Česko první na světě. V pondělí jich přibylo 12 860. Ministerstvo zdravotnictví v úterý představí podrobně rozpracovanou strategii vakcinace proti covidu-19 a nový výpočet rizikového skóre v protiepidemickém systému, podle nějž se řídí přijaté restrikce. Z průzkumu CVVM a agentury Median z přelomu listopadu a prosince 2020 vyplývá, že zhruba polovina Čechů se neorientuje dobře ve vládních opatřeních proti šíření covidu-19.
5. 1. 2021Aktualizováno5. 1. 2021, 15:29|

Nemocnicím dochází personál, té jihlavské pomůže armáda. PES zůstává vysoko v pátém stupni

Ačkoli od pondělí již dostávají zdravotníci ze všech krajů první vakcíny proti covidu-19, začínají se nemocnice potýkat s nedostatkem personálu. Mnoho zdravotníků se koronavirem nakazilo, ústavy proto stahují lékaře a sestry z jiných oddělení, jihlavská nemocnice už požádala o pomoc armádu, pomoci by mělo osm vojáků. Nákaza se před koncem roku začala šířit nebývalým tempem. Dalších 6220 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem přibylo v neděli.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 21:59|

Ministerstvo schválilo použití šesti dávek vakcíny z ampule namísto pěti, uvedl Babiš

V Česku za pondělí přibylo téměř jedenáct tisíc případů koronaviru, jde o třetí nejhorší bilanci od 7. listopadu. Laboratoře provedly 26 tisíc testů, pozitivních jich bylo 42 procent, dosud nejvíce. Očkovat se začalo v Ostravě. Ministerstvo zdravotnictví schválilo použití šesti dávek vakcíny proti covidu-19 z jedné ampule od firmy Pfizer namísto pěti. Na Twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr školství Robert Plaga (za ANO) požaduje úpravu vakcinační strategie, která dle něj opomenula pracovníky ve školství. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové resort na takové metodice pracuje.
29. 12. 2020Aktualizováno29. 12. 2020, 22:14|

V nemocnicích ubylo hospitalizovaných, zvyšuje se ale podíl pozitivních testů

Podíl pozitivních PCR testů dosáhl ve čtvrtek téměř 43 procent, nejvíce od začátku epidemie. Laboratoře jich ale udělaly jen deset tisíc, proti středě zhruba čtvrtinu. Podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška nejsou čísla ze Štědrého dne reprezentativní. V tuzemsku ve čtvrtek přibylo 4363 potvrzených případů koronaviru. Počet hospitalizovaných se snížil asi o pět set na 4455. Epidemický index PES zůstává na 81 bodech, tedy v nejvyšším stupni rizika. Reprodukční číslo kleslo z 1,34 na 1,22.
25. 12. 2020Aktualizováno25. 12. 2020, 15:21|

Zpřísnění opatření by mohlo nastat od neděle 27. prosince, uvedl ministr Blatný

Index rizika v protiepidemickém systému PES je v Česku pátý den na nejvyšším, pátém stupni pohotovosti. Od pátku do úterý se drží na 76 bodech ze sta. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví, které už také vyzvalo nemocnice, aby (stejně jako v březnu a říjnu) omezily péči, jež není nezbytná. V Česku zatím oficiálně platí čtvrtý stupeň PES. Zpřísnění opatření by mohlo podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nastat od neděle 27. prosince.
22. 12. 2020Aktualizováno22. 12. 2020, 20:18|

Česko podle Hamáčka směřuje ke zpřísnění opatření. Testy odhalily nejvíc nových nákaz od poloviny listopadu

V pátek odhalily testy 8800 nových případů nákazy covidem-19. Rizikový index PES se dále drží na nejvyšším, pátém stupni. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) země směřuje ke zpřísnění koronavirových opatření. Podle něj je jen otázka, od kdy se země do pátého stupně pohotovosti systému PES přesune. Vláda má o tom jednat už v pondělí, řekl pro server SeznamZprávy.
19. 12. 2020Aktualizováno19. 12. 2020, 21:40|

Lyžařské areály otevřou 18. prosince, řekl ministr zdravotnictví Blatný

V Česku do pátečních 18 hodin přibylo 2433 potvrzených případů covidu. Je to přibližně o tři sta víc než minulý pátek za stejnou dobu. Proti čtvrtku je ale nárůst nižší. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Index rizika protiepidemického systému PES se proti předchozím dnům nezměnil, už 12 dní v řadě je na 57 bodech ze sta. Češi se nově dočkají dalšího uvolnění restrikcí. Ministr Jan Blatný (za ANO) oznámil, že za dva týdny otevřou lyžařské areály.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 21:48|

Vyšší návštěvnost v obchodech není podle Havlíčka dramatická. Sjezdovky by se mohly otevřít o Vánocích

Ve středu v Česku přibylo 4563 zjištěných případů koronaviru, o zhruba čtyři stovky méně než o týden dřív. Do čtvrtečních 18:00 pak přibylo 2721 potvrzených případů. Země se od čtvrtka přesunula do třetího stupně indexu PES s mírnějšími opatřeními. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) je zákazníků v obchodech více než obvykle, ale není to dramatické. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek také uvedl, že lyžařské areály v Česku by se mohly otevřít ve stejném termínu jako v Rakousku čili k 24. prosinci.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 20:06|

Od čtvrtka budou moci otevřít restaurace či dosud zavřené obchody, zruší se zákaz nočního vycházení

Vláda jednomyslně rozhodla o uvolnění protiepidemických opatření, země se ve čtvrtek přesune ze čtvrtého do třetího stupně rizika. S omezeními se budou moci otevřít obchody, služby i restaurace, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Bude zrušeno omezení vycházení, znovu se bude moci prodávat i v neděli. Uvedl, že nedělí se naplnila podmínka sedmi dní země v jednom pásmu rizika. Odklad o čtyři dny podle Blatného budou moci podnikatelé využít k přípravě pro otevření. Školy se do třetího stupně přesunou v pondělí 7. prosince.
29. 11. 2020Aktualizováno29. 11. 2020, 19:15|

Studenti středních a vyšších odborných škol se od 7. prosince mají vrátit do tříd na střídavou výuku

Ministerstvo školství na Twitteru potvrdilo, že školy do třetího stupně protiepidemických opatření přejdou od pondělí 7. prosince. Znamená to, že na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude od té doby platit střídavá prezenční výuka po týdnech, do tříd se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich nebude více než 20 v jedné skupině. Vyplývá to z tabulky protiepidemických opatření pro školství.
29. 11. 2020|