Reprodukční číslo po šesti dnech kleslo, rizikové skóre je na 75 bodech

Reprodukční číslo po šesti dnech růstu kleslo na 1,16 z předchozích 1,19,  dál ale setrvale roste průměrný počet nově nakažených na  sto tisíc obyvatel za posledních 14 dní i čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Skóre PES, kterým se původně měla řídit opatření proti šíření covidu, je na 75 bodech. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí vydá také mimořádné opatření, ve kterém se kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest, platit bude od půlnoci na úterý. Vláda bude řešit osud soutěže na dodávku antigenních testů pro školáky, ministři pravděpodobně proberou i samotný návrat některých žáků do lavic od začátku března.

Protiepidemický index PES je nyní těsně ve čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti, v neděli byl po zpětné úpravě dat na hodnotě 80 bodů, tedy v nejpřísnějším stupni. Za poklesem o pět bodů je snížení podílu hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici, pod 45 procent.

Průměrný počet nově nakažených covidem-19 na sto tisíc obyvatel za posledních čtrnáct dní roste setrvale od začátku února, nyní je 1118. Čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory stoupl k pondělí na 808, zvyšuje se od poloviny února. Poslední zhoršení těchto ukazatelů ale vliv na bodové hodnocení indexu nemělo, stejně jako pokles reprodukčního čísla. 

V neděli laboratoře v Česku odhalily 4002 pozitivních testů na koronavirus, je to zhruba o 1100 případů víc než před týdnem. Podíl nově nakažených na počtu provedených testů stoupl na 40,6 procenta, vyšší byl naposledy 9. ledna. 

V uplynulém týdnu prokázaly laboratoře pozitivitu tak u více než 66 400 lidí, v mezitýdenním srovnání to bylo o třináct tisíc případů více. Přestože epidemie v zemi sílí, není podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) Česko ale zatím v situaci, kdy muselo přijímat drakonická opatření. Přijmout by se podle něj musela, pokud se nemocnice dostanou do situace, kdy budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči. Podle něj nemocnice ještě mají nějakou, byť minimální, kapacitu.

V neděli bylo v nemocnicích podle aktuálních statistik ministerstva 6049 lidí s covidem, téměř o sto více než v sobotu. V pracovní dny minulého týdne se počty hospitalizovaných pohybovaly zhruba mezi 6300 až 6450. Ve vážném stavu bylo v neděli 1263 pacientů, asi o desítku méně než v sobotu. Ve čtvrtek byl přitom jejich počet rekordní za celou dobu epidemie, stoupl na 1288.

K pondělnímu ránu bylo podle dat ministerstva zdravotnictví volných čtrnáct procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP), pro pacienty s covidem bylo volných 157 lůžek. Standardních lůžek s kyslíkem je pro nakažené k dispozici zhruba 730. Další volné kapacity jsou ještě na takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou jinak určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

Nejhorší situace je nadále na Tachovsku

Nejhorší situace je nadále na Tachovsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 1349 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje zavřené Sokolovsko s 1222 případy. Přes tisíc nových případů na sto tisíc obyvatel za poslední týden má ještě okres Karlovy Vary. V zavřeném Chebsku a Trutnovsku už v minulých dnech klesl počet pod tisíc.

Od 27. prosince se v Česku proti novému koronaviru očkuje. Podle pemiéra Andreje Babiše dostalo Česko dosud 730 460 vakcín. 

Protiepidemický systém PES představilo ministerstvo v polovině loňského listopadu, nicméně ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na konci ledna řekl, že index PES už není pro určování opatření relevantní. Klíčové je podle něj uvolnit kapacity přetížených nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče.

Nejasný návrat žáků do škol

Nad testy pro školáky se dá očekávat vyhrocená debata. Jejich dodavatel byl vybrán meziresortní komisí pod vedením ministerstva vnitra, Babiš ale následně zakázku i vítěznou firmu zpochybnil. Řekl, že bude požadovat zrušení tendru. Stát by podle něj měl testy koupit přímo od výrobce.Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) výběr hájí, konkurenční firmu podle něj komise vyřadila kvůli varování BIS i nestandardnímu nátlaku. Varuje, že pokud bude soutěž zrušena, do konce února se testy sehnat nepodaří, což by znemožnilo slibovaný návrat části školáků 1. března, což také uvedl už i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Mění se pravidla, už nebudou stačit textilní roušky

Od půlnoci z pondělí na úterý by mělo také začít platit nařízení, které zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací osob. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Důvodem je podle Blatného horší epidemická situace se šířením britské varianty viru.

Ministr uvedl, že za dostatečnou ochranu se nebudou považovat například doma vyrobené roušky a jiné provizorní ochrany úst. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2, protože lépe lnou ke tváři a do jisté míry těsní. Dvě chirurgické ústenky místo jedné jsou podle něj řešení pro lidi, kteří třeba respirátor neseženou.

Povinnost nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky ministerstvo zdravotnictví podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zvažuje i pro pracoviště.

Vláda také projedná v pondělí roušky zdarma určené lidem v nouzi, které by mohly rozdělit potravinové banky. Stát by jim poslal 7,5 milionů kusů. 

Podle návrhu ministerstva práce by ochranné pomůcky měly dostat chudé domácnosti, třeba osamělí senioři, početné či neúplné rodiny i lidé bez přístřeší, z nocleháren, ubytoven, azylových domů a ghett. Podle odhadu by to mohlo být 143 tisíc lidí. Tolik jich dostává příspěvek na živobytí. Téměř dvě pětiny příjemců tvoří děti a čtyři procenta lidé nad 65 let. „Předpokládá se distribuce jednoho balení, tedy 50 kusů roušek, na jednu osobu,“ uvedlo ministerstvo v návrhu.

Příští týden se bude opět jednat o kurzarbeitu

V pondělí po jednání tripartity uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), že se chystá svolat schůzku šéfů stran a poslaneckých klubů, odborů a zaměstnavatelů kvůli kurzarbeitu. Ten by měl navazovat na program Antivirus, kterému se ve středu také věnuje vláda. „Skutečně se chceme už po těch dlouhých měsících diskuzí dobrat ke kompromisnímu návrhu tak, aby kurzarbeit mohl být schválen,“ řekla Maláčová.

Sněmovna návrh kurzarbeitu minulý týden vrátila do druhého čtení. „Dozvěděli jsme se, že kurzarbeit je problém, protože hnutí ANO ho úspěšně blokuje. Jsme ve stejné situaci, jako jsme byli. Antivirus jsme podpořili spolu se zaměstnavateli. Dokonce si umím představit, že by byl i na delší časový úsek než do konce dubna,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Odbory podle Středuly také navrhly asi desetidenní uzávěry během Velikonoc. „Odbory na jednání tripartity přišly s návrhem, aby se vyhlásil velikonoční lockdown. Situaci považujeme za neuvěřitelnou. Vše doprovází chaos,“ uvedl Středula.

Velikonoce budou téměř za šest týdnů. Odbory navrhují, aby se provoz omezil třeba pár dnů před Velkým pátkem a pár dnů po svátečním pondělí. Dohromady by uzávěra i se svátky trvala téměř deset dnů.