Kdo bude očkován proti covidu, ať se vyhne karanténě, doporučili ministerští epidemiologové

Očkovaní lidé, kteří dostali obě dávky vakcíny, by od března nemuseli do karantény, když se setkají s člověkem nakaženým koronavirem, řekl předseda epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek. Očkování jde však v Česku pomalu, potíže jsou s distribucí vakcíny AstraZeneca i novými dodávkami očkování. S týdenním zpožděním teprve přijede únorová várka vakcíny Moderna, výrobce navíc poslal jen polovinu očekávaného množství dávek.

Podle Romana Chlíbka doporučila epidemiologická skupina ministerstva zdravotnictví, aby nebyla povinná karanténa pro toho, kdo dostal obě dávky vakcíny proti covidu-19, od podání druhé uplynuly alespoň dva týdny a zároveň nemá mít po kontaktu s nakaženým žádné příznaky.

„Pokud člověk splní tato kritéria, pak by nešel do karantény v případě kontaktu s pozitivní osobou. Připravuje se to tak, aby to platilo od prvního března,“ upřesnil Chlíbek s tím, že konkrétní znění úpravy připravuje hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Kdyby takové pravidlo platilo již nyní, týkalo by se pouze dvou procent obyvatel – obě dávky vakcíny zatím dostalo podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví 207 552 lidí a 130 tisíc dalších zatím obdrželo pouze první dávku. Celkem zdravotníci podali od prosince přes 545 tisíc dávek, z nich naprostá většina připadá na vakcínu od výrobců Pfizer/BioNTech.

Zhruba 30 tisíc podaných dávek připadá na vakcínu Moderna, s jejíž únorovou dodávkou nastal dvojí problém. Do Česka přijede s týdenním zpožděním, původně ji měl výrobce dodat již 15. února. Navíc poslal 44 tisíc dávek, což je zhruba polovina očekávaného množství. Celkově podle ministerstva zdravotnictví dorazí do konce února do Česka 196 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19, v prvním březnovém týdnu o dvacet tisíc méně.

Podle místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové se ale i tak vakcín nedostává, očkovací centrum v Praze, kde pracuje, podle ní muselo pozastavit termíny prvních dávek pro seniory nad 80 let. Problém vidí hlavně v distribuci vakcín. „Některá očkovací centra mají přebytek dávek. (…) Přitom my nemáme v tomto týdnu čím očkovat,“ upozornila.

Účinnost vakcíny AstraZeneca zvýší větší odstup mezi dávkami, tvrdí vakcinolog

Vakcíny AstraZeneca bylo dosud aplikováno necelých 9 tisíc dávek, což je sotva čtvrtina již dodaného množství. Někteří senioři podle lékařů tuto vakcínu odmítají, zřejmě v obavách, zda je dostatečně účinná – i s vědomím, že když očkování odmítnou, musí se k vakcinaci znovu zaregistrovat, počkat na volný termín a nakonec jim hrozí, že stejně dostanou vakcínu AstraZeneca.

„Raději rychle naočkovaný senior touto vakcínou, který nezemře, neskončí v nemocnici, než senior, který pořád čeká, čeká, až bude dostatek z jeho pohledu lepších vakcín,“ řekl Chlíbek.

Obavy z nižší účinnosti souvisejí například se zprávou agentury AFP, podle které má vakcína AstraZeneca účinnost 70 procent. Vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna ji mají přes 90 procent.

Podle Romana Chlíbka, který je též předsedou České vakcinologické společnosti, je ale hlavním důvodem, proč jde očkování vakcínou AstraZeneca tak pomalu, opatrný přístup samotných lékařů. „Vakcína AstraZeneca má určité zpoždění. Je to nepochopením významu této vakcíny, že to není horší vakcína, která je určena jen pro určité skupiny,“ poznamenal.

Dodal, že k obavám z neúčinnosti očkovací látky AstraZeneca není důvod. Že ji odborné společnosti v některých zemích nedoporučily pro vakcinaci seniorů, je podle něj tím, že byl do testování zařazen menší počet starších lidí než u jiných vakcín. Proti úmrtí nebo i vážnému průběhu onemocnění covid-19 je podle něj AstraZeneca stoprocentně účinná, proti samotnému propuknutí nemoci chrání z 78 procent. Účinnost podle Chlíbka vzrůstá, pokud je mezi podáním první a druhé dávky větší odstup, vakcinologická společnost proto doporučila počkat s druhou dávkou dvanáct týdnů od aplikace první.

Ministerstvo nyní připravuje metodiku pro očkování vakcínou AstraZeneca, která dvanáctitýdenní interval také doporučí. Vydat by ji mělo tento týden. 

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dorazilo do Česka už 730 tisíc dávek vakcín. Využilo se jich zatím 545 tisíc. V naprosté většině šlo o látku společností Pfizer a BioNTech. Vakcín AstraZeneca se spotřebovala zhruba desetina dodaného množství. Tento týden podle ministerstva zdravotnictví přijde dalších skoro 200 tisíc dávek vakcín a od března se zapojí do očkování i praktičtí lékaři.