Bez testů se podle Blatného žáci za týden do škol nevrátí. Vláda se však zatím hádá o jejich nákupu

Tendr na testy do škol bude řešit vláda (zdroj: ČT24)

Pokud se nezačne s testováním ve školách, nebudou se tam podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) vracet děti. Jenže tendrem na pořízení testů se zabývá policie a vláda ho možná zruší. Naznačil to Andrej Babiš (ANO), který tak reagoval na pochybnosti ohledně vítězné firmy. Jan Hamáček (ČSSD), jehož resort má nákup na starost, však tvrdí, že postupoval přesně podle usnesení vlády, a obviňuje premiéra z nepřijatelného tlaku na soutěž.

Ve čtvrtek komise složená ze zástupců tří ministerstev otevřela datové schránky s nabídkami na dodání testů do škol, v pátek ministr vnitra oznámil vítěze tendru. Teď je ale osud zakázky nejasný. Premiér výběrové řízení zpochybnil. „Nejlepší řešení by bylo ten tendr, jestli je to možné, zrušit a nakoupit přímo od čínského výrobce,“ konstatuje Babiš.

„Pokud mi to vláda nařídí (zrušení), tak ano, to mi nic jiného nezbude. Ale mě by zajímalo, proč má být výběrové řízení zrušeno, když jsme postupovali přesně podle usnesení vlády a úkol, který nám byl dán, jsme splnili,“ reagoval v nedělních Otázkách Václava Moravce Hamáček.

Případem už se zabývá i policie. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka na podnět jednoho z členů hodnotící komise. Jako důvod uvedl nestandardní působení na tuto skupinu. Policie teď podle mluvčího Jana Daňka oznámení prověří. „Od toho se odvine případně právní kvalifikace či další postup ve věci,“ uvedl.

Na žádného vlastníka firmy nebylo vydáno trestní stíhání, říká majitelka Tardigrad

Celý spor se vede o důvěryhodnost společnosti Tardigrad International Consulting, která zakázku získala. Podle webu Seznam Zprávy podmínky soutěže nesplnila a v obchodním rejstříku od svého roku 2016 kromě notářského zápisu nezveřejnila účetní uzávěrky ani žádné další dokumenty. Server Neovlivní.cz napsal, že lidé, kteří stojí za britskou matkou firmy, čelili v minulosti podezření ze zapojení do daňových úniků.

„Ta společnost je moje, je česká, je českým subjektem a nemá nic společného s uvedenými linkami. Ani na původního, ani na následného vlastníka nikdy nebylo vydáno trestní stíhání,“ zdůraznila jednatelka společnosti Tardigrad International Consulting Monika Jírovcová.

Tendru se účastnila mimo jiné i firma Chironax, jejíž nabídka byla o čtyřicet milionů korun levnější. Premiér poukázal na to, že dodává i Státní správě hmotných rezerv. Ministerstvo vnitra ji ale vyřadilo – na základě informací od tajné služby BIS. Firma je podle webu Aktuálně.cz prý napojená na stíhaného lobbistu Tomáše Horáčka. „Nechápu, proč pan premiér bojuje za firmu, která se i jeho jménem snažila od pondělí zakázku nestandardně získat,“ říká Hamáček.

„Bývalé obsazení nebo napojení jakýchkoliv osob nemá žádný vliv na podanou nabídku a už vůbec na její hodnocení,“ uvedla Ekaterini Sluková z Chironax.

Bez testování se žáci do škol nevrátí, uvedl Blatný

Mimo jiné na testování podle ministra zdravotnictví závisí postupný návrat studentů do škol od března. „Bez testu k otevření škol nedojde, to je potřeba říct jasně,“ zdůraznil. Podobně to vidí i někteří hejtmani. „Rozhodně nejsme připraveni otevřít střední školy, aniž by byli žáci testováni, protože to je obrovské riziko dalšího komunitního šíření,“ souhlasil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka (ODS) kauza vládu usvědčuje z toho, že vše dělá na poslední chvíli a nemá připravený harmonogram návratu. „Kdyby ho měla, tak testy jsou nakoupené, očkování učitelů už probíhá,“ dodal.

Tendr na dodávky testů chce v týdnu s představiteli vlády řešit i část opozice.

Testy objednané vládou nejsou nejvhodnější pro děti, upozornila Dytrtová

Jana Jaklová Dytrtová z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a Fakulty tělesné výchovy a sportu UK se domnívá, že objednané testy – čínské antigenní testy Lepu, nejsou pro použití ve školách ty nejvhodnější. Ve Studiu 6 vysvětlila, že jak vyplývá ze zprávy Paul-Ehrlich Institutu, který testoval několik antigenních testů různých společností a různých dodavatelů, se čínské Lepu nachází až ve třetí třetině spolehlivosti testu. „Mají tedy spíše horší vypovídací hodnotu,“ uvedla.

Chemička Jaklová Dytrtová k testování žáků a studentů na covid-19 (zdroj: ČT24)

A doplnila i informace o srovnání záchytu mezi testy. „Testování proběhlo v Pakistánu na vzorku 33 tisíc osob. Z nich bylo 0,3 procenta detekováno pozitivně pomocí RT-PCR testů. Z těchto 0,3 procenta byli pak testováni na pozitivitu pomoci Lepu Medical testu a u mužů byl 53procentní záchyt, u žen 58procentní a u dětí pouze 25procentní záchyt. Čísla jsou tak celkem výmluvná,“ uvedla. „Obávám se, že zrovna antigenní test, který vláda objednala, není tak úplně vhodný pro testování dětí,“ dodala.

Upozornila také, že ani samotestování žáků není podle ní nejvhodnejší metodou. „Ukázalo se, že třetina lidí neodevzdala vzorek v adekvátním stavu,“ komentovala výsledky zkušebního samotestování u studentů prvního ročníku Fakulty tělesné výchovy a sportu.