Hamáček s Babišem se přou o tendr na testy do škol. Padlo už i oznámení na policii

Události: Spory o tendr na testy do škol (zdroj: ČT24)

Tendr na testy do škol bude zřejmě řešit pondělní vláda. Má je totiž dodávat firma, která, jak upozornil server Seznam Zprávy, nesplnila nastavené podmínky. Premiér Andrej Babiš (ANO) žádá vysvětlení po ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) a nevylučuje, že bude chtít tendr zrušit. Hamáček na Twitteru uvedl, že veškeré podklady vládě předloží a zdůraznil, že firmu vybrala komise složená ze zástupců ministerstev vnitra, školství a zdravotnictví, tedy i z úřadů kontrolovaných ministry za ANO. Později obvinil Babiše z nátlaku a dodal, že člen komise hodnotící nabídky podal policii oznámení kvůli nestandardnímu působení na výběrovou komisi.

Ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že antigenní testy pro testování ve školách bude dodávat firma Tardigrad International Consulting. Společnost v obchodním rejstříku kromě notářského zápisu z roku 2016 nezveřejnila nic – účetní uzávěrky ani žádné další dokumenty, upozornil server Seznam Zprávy s tím, že základní kapitál společnosti činí tisíc korun. Dodal, že z registru smluv plyne, že navíc na trhu dosud zdravotnický materiál neprodávala a jako předmět podnikání u společnosti stojí: „pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor“.

Z internetové verze obchodního rejstříku vyplývá také to, že se mezinárodní skupina Tardigrad zabývá přepravou zásilek v zákazníkem požadované teplotě. Česká pobočka, Tardigrad International Consulting s.r.o., byla založena právě ve zmíněném roce 2016 britskou společností Tardigrad International LPa a od července 2019 je jejím jediným společníkem a jednatelem Monika Jírovcová.  

Společnost má teď do Česka dohromady dodat přes tři a půl milionu testů do 15. března, kdy cena za test včetně dopravy je 65 korun, jak uvedlo ministerstvo vnitra v pátek. A podle něho byla tato společnost také jediná, která splnila jak formální podmínky, tak požadavky na cenu a na schopnost dodat požadované množství testů včas. 

Server Seznam Zprávy ale napsal, že vybraná firma podle zadávací dokumentace podmínky soutěže nesplnila. Ministerstvo vnitra požadovalo dodávku minimálně 914 680 kusů testovacích sad, a to nejpozději do 25. února, to ale Tardigrad International Consulting nezaručila. Ministerstvo v pátek oznámilo, že prvních osm set tisíc testů do Česka dorazí 28. února.

„Celkem jsme obdrželi devět nabídek, které posoudila komise z hlediska ceny a schopnosti dodat požadované množství. Jediná firma nabídla kompetitivní cenu a schopnost dodávek v požadovaném čase,“ řekl Hamáček. Podle něj by žádná z firem státu dříve testy než na konci února nedodala.

Jiný účastník tendru nabídl lepší cenu, upozornily Seznam Zprávy

Tendru se ale podle serveru účastnila i společnost Chironax, která nejenže garantovala požadovanou dodávku testů v termínu podle výzvy ministerstva vnitra, ale nabídla i lepší cenu – jeden test včetně dopravy za 53,90 korun, napsal Seznam Zprávy. Ministerstvo vnitra na dotaz serveru uvedlo, že Chironax vyhodnotilo jako rizikovou z hlediska ekonomických dat i spolehlivosti, přestože podle Seznam Zprávy dodává ochranné pomůcky i Správě státních hmotných rezerv. Firma se chce bránit.

„Pan ministr Hamáček to bude muset vysvětlit. Různé firmy se mi nyní ozývají a posílají mi kritiku na samotný výběr dodavatele antigenních testů včetně toho, že jde o neznámou poradenskou společnost bez dohledatelné historie,“ řekl serveru premiér.

„Vyhrála firma, kterou vybrala komise složená ze zástupců ministerstva vnitra, ministerstva školství a ministerstva zdravotnictví,“ reagoval pro Seznam Zprávy na premiérova slova Hamáček. Na Twitteru pak také napsal, že premiérovi navrhl, že na pondělní vládě předloží veškeré podklady týkající se tendru. „Vláda posoudí, zda komise složená ze zástupců MV, MZd a MŠMT postupovala správně na základě pondělního usnesení vlády,“ dodal.

Babiš následně pro ČT uvedl, že je v celé záležitosti „strašně moc nesrovnalostí“. „Vedou mě k tomu, že výběr by měl být zrušen a měl by se zopakovat, nezdají se mi kritéria. Jedná se tady o čínského výrobce a zboží, o které usilovalo více firem, a já mám pocit, že firma, která to vyhrála, nemá ani výkazy v rejstříku a údajně nemá ani povolenou distribuci zdravotních prostředků,“ řekl.

„Myslel jsem, že si vše vysvětlíme v pondělí na vládě. Nechápu, proč pan premiér bojuje za firmu, která se i jeho jménem snažila od pondělí zakázku nestandardně získat,“ uvedl Hamáček na Twitteru v reakci na vyjádření Babiše. Dodal, že SSHR opakovaně testy odmítla nakupovat, a proto tento úkol Babiš zadal vnitru.

Ministerstvo vnitra na dotaz serveru také uvedlo, že zmíněnou firmu Chironax vyhodnotilo jako rizikovou z hlediska ekonomických dat i spolehlivosti, přestože podle Seznam Zprávy dodává ochranné pomůcky i SSHR. Hamáček serveru Aktuálně.cz řekl, že Chironax byl vyřazen jak kvůli „nestandardnímu“ nátlaku, tak kvůli varování tajné služby BIS, podle které je společnost napojena na stíhané osoby. Aktuálně.cz uvedl, že firma má blízko ke stíhanému lobbistovi Tomáši Horáčkovi. Babiš předchozí komunikaci s firmou odmítl.

Vysvětlení žádají i Piráti

Vysvětlení výběru kromě premiéra požadují také Piráti. „Pan Hamáček je povinen se této kauze postavit čelem a vysvětlit, proč nebyla vybrána firma, která nabízí ty samé testy levněji a byla by schopna zajistit dříve jejich dodání,“ napsal serveru pirátský poslanec Lukáš Bartoň. Podle něj musí být dodavatel vybrán zcela transparentně.

„Divím se, že vysoutěžený dodavatel antigenních testů nemá ve sbírce listin zveřejněné žádné účetní závěrky, ačkoliv mu to ukládá zákon, a není tak možné zjistit ani jeho finanční kondici,“ dodal Bartoň.

S testy je spojený postupný návrat dětí do škol od začátku března. Nejdřív se měli k prezenční výuce vrátit maturanti. Babiš k obavám, že nebude možné testy včas do té doby dodat, uvedl, že „nikde není napsáno, že skutečně 3. března se děti vrací do škol“. Záviset to podle něj bude na epidemické situaci, řekl Seznam Zprávám.

„Pokud budeme mít dvacet tisíc nakažených na konci února a kapacity nemocnic budou plné, tak pro návrat všech dětí do škol osobně nejsem,“ dodal. Návrat maturantů a devátých ročníků by podle něj mohl být vyřešen PCR testy.

V posledních dnech laboratoře v Česku denně potvrzují 11 až 12 tisíc pozitivních testů. Babiš v ČT k epidemické situaci poznamenal, že je extrémně nepříznivá. Dodal, že otázku návratu dětí do škol bude muset vláda rozhodnout příští týden, slyšet bude chtít stanovisko ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Nevyloučil, že se kabinet sejde kromě pondělí i mimořádně v jiný den. Tématem by podle něj byla i otázka testování školáků.

„Každý má na to jiný názor, jsou lidé, kteří říkají, že citlivost testů v Rakousku je nízká,“ poznamenal. Rakousko jako první neinvazivní antigenní testování školáků zavedlo. „V úterý budeme mít schůzku s opozicí, která chce rozvolňovat, já ale takový pocit nemám,“ řekl.

Podle Babiše je nejdůležitější stav v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. „Nemůžeme se dostat do situace, že budou někde před nemocnicemi stát sanitky a nebudou schopné jim poskytnout péči, jako jsme to viděli ve Velké Británii nebo Itálii,“ podotkl. Zdůraznil, že britská mutace koronaviru je „skutečně agresivní a šíří se neuvěřitelnou rychlostí“. Varoval, že v nemocnicích i na jednotkách intenzivní péče končí i mladí lidé. „Už to není jenom o starších, týká se to všech,“ zdůraznil.