Antigenní testy do škol dorazí 28. února. Budou čínské, řekl Hamáček

Antigenní testy pro žáky ve školách bude dodávat firma Tardigrad International Consulting. Budou to čínské antigenní testy Lepu, vzorky se odebírají z kraje nosu. Stejné se používají při testování v rakouských školách. České televizi to v pátek řekl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). První dodávka 800 tisíc kusů má podle něj dorazit 28. února, cena za test včetně dopravy je 65 korun.

Hamáček řekl, že ještě jedná s čínskými úřady, aby mohla být první dodávka doručena dříve. Celkem má podle ministra firma dodat 3 654 000 testů. „Ty by měly dorazit v následujících dnech. Ale pro nás je klíčové, aby tady ta první dodávka byla co nejrychleji,“ řekl Hamáček. Společnost podle něj byla jediná, která nabídla kompetitivní cenu a schopnost dodávek v požadovaném čase.

Leteckou dopravu podle ministra zajistí dodavatel, testy budou následně distribuovány do krajů. „My s tím máme zkušenosti z jara, takže předpokládáme zapojení Hasičského záchranného sboru a těch vyzkoušených krajských distribučních center,“ uvedl ministr. Stejným způsobem se podle něj vnitro chystá do škol distribuovat i respirátory ze státních hmotných rezerv.

Ministr vnitra Hamáček k testování žáků po návratu do škol (zdroj: ČT24)

Kvůli epidemii jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol, ostatní mají výuku na dálku. Od 1. března by se podle vlády měly do lavic vrátit závěrečné ročníky středních škol a postupně i další. Podmínkou je právě zajištění testů.

Na testy do škol přišlo devět nabídek

Podle Hamáčka ministerstvu přišlo devět nabídek. Některé ale musely být vyřazeny, protože nesplnily formální náležitosti, například žádost o výjimku ministerstva zdravotnictví tak, aby mohly být testy použity pro samotestování. Někteří dodavatelé také podle ministra nebyli schopni dodat požadované množství v termínu. Mezinárodní skupina Tardigrad se zabývá přepravou zásilek v zákazníkem požadované teplotě. Pobočky má v Praze, Dubaji a Kyjevě.

O tom, že podepsal výjimku, která umožní nákup antigenních testů pro školy, v pátek po jednání vlády mluvil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „V současné době ještě s právními experty dalších resortů urychleně hledáme způsob, jakým usnadnit udělování těchto výjimek, aby se mohlo jednat o udělení ideálně plošné,“ řekl Blatný.

Cílem podle něj je, aby mohly být pro plošné testování snadno využitelné i další testy, například ze slin. „Je naší snahou, abychom díky tomu v krátké době umožnili i testování a samotestování u zaměstnavatelů,“ dodal Blatný.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) už ve středu uvedl, že ministerstvo školství po zajištění testů připraví instruktážní videa a návod. Účast bude podle něj nezbytnou podmínkou pro docházku k prezenčnímu vzdělávání.