Lyžařské areály otevřou 18. prosince, řekl ministr zdravotnictví Blatný

V Česku do pátečních 18 hodin přibylo 2433 potvrzených případů covidu. Je to přibližně o tři sta víc než minulý pátek za stejnou dobu. Proti čtvrtku je ale nárůst nižší. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Index rizika protiepidemického systému PES se proti předchozím dnům nezměnil, už 12 dní v řadě je na 57 bodech ze sta. Češi se nově dočkají dalšího uvolnění restrikcí. Ministr Jan Blatný (za ANO) oznámil, že za dva týdny otevřou lyžařské areály.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy koronavirem, testy potvrdily covid-19 celkem u zhruba 540 tisíc lidí a zemřelo dohromady 8718 nakažených. Aktuálně nemocí v zemi trpí asi 62,6 tisíce lidí, u většiny z nich má však covid-19 lehčí průběh.

Hospitalizovaných je nyní 4439. Na začátku listopadu, kdy byly jejich počty nejvyšší za celou dobu epidemie, bylo v nemocnicích zhruba 8300 lidí s covidem-19. Aktuálně nakažených je zhruba pět tisíc zdravotníků. Mezi nimi je nemocných 860 lékařů a 2350 zdravotních sester.

„V nejbližších dnech bude ukončena výpomoc mediků, v krajích s velkým nedostatkem personálu bude prodloužena výpomoc armády,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý, který je vedoucím skupiny ministerstva, jež má kapacity nemocnic na starosti. Podle Blatného v pondělí vláda projedná ukončení od následujícího týdne.

UDÁLOSTI: Pokles počtu nově nakažených zpomalil (zdroj: ČT24)

Ve středu se mírně snížil podíl nově potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů z úterních 22,6 procenta na 22,2 procenta. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je to stále vysoké číslo, které ukazuje relativně velkou virovou zátěž v populaci. Řekl to na páteční tiskové konferenci k vývoji epidemie.

„Pozitivita záchytů bude muset brzy započítávat antigenní testy, na tom se pracuje. Jinak by to bylo 14 procent,“ řekl ministr Jan Blatný (za ANO). Odborníci za bezpečný považují podíl zhruba pět až deset procent, který signalizuje, že funguje trasování kontaktů nakažených.

Podle Ladislava Duška také počet nových případů covidu-19 klesá pomaleji než v minulých týdnech. V některých regionech se podle něj pokles téměř zastavil. Blatný situaci označil za „křehkou“. Nevyloučil také to, že když se riziko v systému PES zhorší, mohou se opatření zase zpřísnit.

Kampaně budou vyvracet dezinformace o covidu-19

Ministr také upozornil na šířící se dezinformační kampaň proti vakcínám na covid-19. „Téměř třicet procent celkového dezinformačního obsahu (věnovaného covidu-19) jsou fake news, které nepravdivě informují o vakcinaci,“ upozornil Blatný. Mezi ty nejčastější podle něj patří lživé informace o tom, že vakcína nebude účinná kvůli svému rychlému vzniku, že způsobí nemoc samotnou nebo že je nebezpečná, a proto ji stát distribuuje zdarma.

Dezinformace o covidu-19 budou od pondělí vyvracet menší informační kampaně ministerstva zdravotnictví v některých televizích, rádiích a tisku. Velká kampaň, na kterou úřad dostal od vlády 50 milionů korun, začne až příští rok, protože se vybírá zhotovitel.

Brífink ministra zdravotnictví Jana Blatného k vývoji epidemie (zdroj: ČT24)

V Praze se zvýšil index rizika

Z jednotlivých okresů České republiky se v posledních dnech nejvíce šíří koronavirus stále na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam bylo zaznamenáno v přepočtu na 100 tisíc obyvatel asi 486 případů covidu-19. Druhý nejvyšší nárůst byl na Semilsku, a to 340 nakažených za týden na 100 tisíc obyvatel.

V Praze přibylo ve čtvrtek 503 případů nemoci covid-19, což je o zhruba dvě stě více než předchozí čtvrtek. Na základě toho index rizika protiepidemického systému PES v hlavním městě stoupá. Zvýšil se ze čtvrtečních 43 bodů na 49 bodů ze sta, což ale nadále představuje nejmenší hodnotu v Česku. Za posledních sedm dní v hlavním městě přibylo zhruba 151 nakažených na každých 100 tisíc obyvatel.

V celé republice se index rizika, se kterým souvisí zavádění opatření proti šíření covidu-19, od 23. listopadu stále drží na 57 bodech, tedy na třetím stupni pohotovosti z pěti. Ve čtvrtek přišla výraznější vlna rozvolňování, otevřely například obchody i restaurace.

Události ČT: V Česku se otevřely obchody i služby (zdroj: ČT24)

Lyžařské areály se otevřou 18. prosince

V pátek 18. prosince se otevřou také lyžařské areály v Česku. Bude tomu tak o šest dní dříve, než se původně zvažovalo. V pátek to oznámil Blatný. Důvodem je podle něj to, aby lidé na hory mohli vyrazit s předstihem před vánočními svátky. O tom, jaká opatření bude nutné v areálech dodržovat, rozhodne v pondělí vláda.

„Je snaha, aby se lidé, kteří chtějí lyžování využít, měli možnost na hory dostat ještě před Vánocemi, protože věříme, že většina z nich tam jede opravdu za sportem, nikoliv za večerní zábavou,“ řekl Blatný. Dřívější otevření areálů také podle něj pomůže tomu, aby si návštěvníci i provozovatelé do Vánoc zvykli na pravidla, která budou v areálech nařízena.

Podle dřívějších informací budou muset provozovatelé zřejmě zajistit to, aby se lidé neshlukovali při čekání na vlek a podobně. Očekává se také, že nebude možné otevřít stánky s občerstvením.

Původně premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil o otevření lyžařských areálů k 24. prosinci jako v sousedním Rakousku. S termínem nesouhlasili provozovatelé těchto středisek, označovali ho za neopodstatněný a mluvili o tom, že jim způsobí statisícové až milionové ztráty. V pátek Babiš uvedl, že to bude dříve.

Končí pravidelné testování klientů v domovech pro seniory

Během pátku skončilo pravidelné testování klientů na koronavirus v domovech pro seniory a dalších pobytových sociálních službách. Vyšetření zaměstnanců v pětidenních intervalech by mělo pokračovat do konce nouzového stavu, který v Česku zatím platí do půlnoci 12. prosince. Vláda ale hodlá požádat poslance o další prodloužení, a to zřejmě o měsíc.

Nařízení vlády o plošném testování klientů a personálu domovů pro seniory pomocí antigenních testů začalo platit v půlce prvního listopadového týdne. Kabinet tak reagoval na rychlé šíření nákazy v těchto zařízeních. První kolo testování odhalilo čtrnáct procent nakažených z několika tisíc testovaných. V některých domovech to bylo až třicet procent, naopak v jiných se nákaza až na výjimky neprokázala.

Do domovů pro seniory budou moci od soboty chodit návštěvy, podmínkou je negativní test

Negativní test na covid-19, který není starší než 48 hodin, budou muset v domovech pro seniory od soboty dokládat návštěvy. Ty se za svými blízkými budou moci vydat po bezmála dvou měsících. Margita Tupá proto cestovala z Bechyně do Tábora, aby se nechala vyšetřit na koronavirus. Svého manžela v domově chce navštívit co nejdříve. „Je to nepříjemný, všichni říkají, ale když já musím toho dědu vidět,“ řekla.

Na víkendovou návštěvu se těší také klienti v domově v Kroměříži. Kvůli testům nemusí příchozí ani daleko a složitě cestovat. V Kroměříži totiž zřídili pro návštěvníky klientů domovů pro seniory jedno testovací místo. Proměnila se v něj tělocvična klubu seniorů na Hanáckém náměstí. Testuje se tři dny v týdnu tři hodiny odpoledne. A jen návštěvy domovů města.

Žaneta Malač zase pracuje v domově v Havířově, kde pečují i o jejího otce. A i když je dělilo od sebe jen pár stěn, ani ona ho navštívit nemohla. „Maximálně jsme ho viděli z balkonu, protože pokoj má tady v prvním patře, takže jsme si občas zamávali,“ přiblížila zástupkyně vedoucího v kuchyni Domova pro seniory Helios Žaneta Malač.

Domovy pro seniory se v sobotu otevřou návštěvám (zdroj: ČT24)

Od pátku má pak skoro 170 tisíc učitelů mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol možnost zdarma podstoupit antigenní testy. Odběry se budou konat do 18. prosince, poté se mají překlopit v bezpoplatkové testování pro všechny obyvatele. Ministr Blatný v pátek na tiskové konferenci vyzval veřejnost, aby se testovat nechala. Důvodem je i to, aby bylo možné nadále zachovat otevřené obchody a restaurace a vést společenský život.

Od pondělí budou nutné negativní testy při návratu z Kypru, u Malty naopak povinnost skončí

Od příštího týdne budou nově potřeba negativní testy na koronavirus při návratu z Kypru, povinné budou i pro přijíždějící cizince. Na cestovatelském semaforu bude země červená. Naopak u Malty povinnost skončí, neboť se přesune do oranžové barvy upozorňující na střední míru rizika. Vyplývá to z opatření ministerstva zdravotnictví.

Zelené jsou v semaforu země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibylo na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní byla méně než čtyři procenta testů. Z evropských zemí se to týká jen Vatikánu, z dalších Austrálie, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Singapuru a Thajska.

Do „oranžové“ skupiny, tedy mezi země se střední mírou rizika, budou od pondělí spadat Dánsko, Finsko, Irsko, Island, Malta a Norsko, Kanárské a Baleárské ostrovy, Azory a Madeira.