Přehledně: Ve čtvrtek otevírají obchody, restaurace i kadeřnictví, divadla zůstávají zavřená

Události: Co všechno se ve čtvrtek otevře (zdroj: ČT24)

Od čtvrtka se v Česku uvolňuje část opatření proti covidu-19. Po přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň pohotovosti protiepidemického systému (PES) mohou znovu otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Částečně mohou otevřít i muzea, galerie, knihovny, zoo či kulturní památky a také třeba herny a kasina. Naopak divadla, kina a koncertní sály nadále dovnitř lidi pustit nemohou. Kulturní akce se totiž i ve třetím stupni mohou konat jen bez diváků. I po čtvrtku zůstanou povinné roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.

Otevřené budou od čtvrtka už všechny obchody bez výjimky a zároveň se ruší zákaz prodeje v neděli a státní svátky. Nadále ale platí omezení počtu lidí v obchodě na jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních plochy a dodržování dvoumetrových rozestupů mezi zákazníky. Povoleny jsou ve všech stupních PES i prodeje kaprů za dodržení pravidel pro venkovní trhy i venkovní prodeje vánočních stromků za dodržení obecných opatření.

Ve velkých nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních nebudou k dispozici dětské koutky, místa k odpočinku nebo wi-fi připojení. „Na druhou stranu v omezeném režimu budou otevřeny food courty bez sezení. Restaurace s vlastním sezením budou fungovat v režimu, který platí pro stravovací provozy,“ řekl Jan Kubíček, předseda Asociace nákupních center.

Restaurace mohou také otevřít. Otevřené ale smí být jen od 6 do 22 hodin, hosté musí sedět, mohou být nejvýše čtyři lidé u stolu a maximálně může být obsazena polovina kapacity zařízení. V restauracích také nebude umožněno internetové připojení pro hosty.

Studio ČT24: Václav Stárek k rozvolňování opatření v pohostinství (zdroj: ČT24)

„Pokud je zavřeno, restaurace v tržbách každým dnem ztrácejí 400 milionů korun. V současné době jdou do takového polovičního otevření, ale i to je dobře. Apeluji, aby všechny provozy byly maximálně ostražité a zabezpečené a aby nedocházelo k porušování pravidel, která mají ve své podstatě logický smysl,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Bez omezení ve čtvrtek otevírají i hotely a další ubytovací zařízení. Pro personál a hosty jsou ale povinné roušky a u vchodu a na recepci musí být k dispozici dezinfekce. Podle Stárka ale více než 50 procent ubytovacích zařízení v Praze neotevře a podobně to bude ve velkých městech jako je Brno, Ostrava a další. Sektor bude pravděpodobně ještě dlouho ovlivňovat přiškrcený cestovní ruch.

„Samozřejmě budou takoví, kteří nebudou schopni otevřít. Situace v cestovním ruchu i ve firmách, které mají svoje lidi na home officech, je špatná. Tam, kde je závislost na konferenčních akcích a turistech, tam problém bude stále přetrvávat,“ doplňuje Stárek.

Nově se mohou otevřít také všechny provozovny služeb. V případě kadeřnictví, kosmetik nebo pedikúry a manikúry platí stejně jako v obchodech omezení počtu zákazníků na jednoho na 15 metrů čtverečních a povinnost dvoumetrových rozestupů mezi klienty. Zaměstnanci musí mít ochranu nosu a úst a také zákazníci by měli mít roušku, pokud je to možné. Kadeřníkům nyní postačí rouška či respirátor, nemusí mít ochranný štít.

„Všichni jsme natěšení a připravení. Myslím, že ty podmínky, kdy se nemusí používat štít, jsou pro nás dobré. Patnáctimetrové rozestupy jsou splnitelné, nebude to proti komfortu klienta,“ sdělil místopředseda Asociace zaměstnavatelů v kadeřnickém a beauty oboru Karel Kadlec.

Podle něj se někteří kadeřníci chystají dokonce měřit teplotu, aby ochránili nejen klienty, ale i své kolegy. Zároveň odsoudil praxi, kdy někteří kadeřníci chodili do domů lidí a mohli tak potenciálně roznášet nemoc. Nyní říká, že kadeřnictví jsou zavalena objednávkami, stejně jako po první vlně.

Studio ČT24: Karel Kadlec k otevření kadeřnických salonů (zdroj: ČT24)

Také již zcela končí noční zákaz vycházení, ve třetím stupni se už mohou lidé pohybovat v noci bez omezení. Končí i zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Ve čtvrtek rovněž kapacity hromadných akcí mohou zvýšit svůj limit z šesti až na 50 lidí venku a 10 uvnitř. Svateb či pohřbů se může nově účastnit až 30 lidí. U bohoslužeb platí povinnost jen sedících účastníků s odstupem dvou metrů v jedné řadě a maximálně do 30 procent kapacity. Platí zákaz hromadného zpěvu.

Sportovní akce se mohou nově konat i amatérské, nadále ale na oboje akce nemohou přijít diváci. Otevřou se také vnitřní sportoviště pro individuální sporty, ovšem nejvýše pro deset lidí najednou. Pro amatérské sportovce platí povinnost nosit roušky. Venku se dosavadní limit šesti osob zvýší, sportovat budou moci dva týmy nebo skupiny.

Mohou se otevřít také bazény, fitness a welness centra. Uvnitř platí maximální kapacita jedna osoba na 15 metrů čtverečních, skupinové aktivity pro nejvýše deset osob. U fitness je nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy (s výjimkou situace trenér-klient), platí zákaz saunových ceremoniálů nebo parních saun.

Právě provozovatelé fitness center i sportovci už protestovali proti nutnosti nosit při fyzické aktivitě roušku. Menším provozovnám se také nemusí vyplatit otevřít. „My víme, že když se člověk bude hýbat s rouškou, tak to přežije, ale kvalita služby je výrazně omezena,“ podotkla Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness s tím, že pro 80 % klientů je rouška tak velká překážka, že kvůli ní cvičit nedorazí.

Studio ČT24: Jana Havrdová k obnovení provozu fitness center (zdroj: ČT24)

Nadále platí zákaz návštěv uvnitř zařízení sociálních služeb, ty budou možné až od soboty 5. prosince, a to s antigenním testem či PCR testem na covid starým maximálně 48 hodin nebo s dokladem o prodělání infekce v posledních 90 dnech. Pro návštěvy bude povinný též respirátor třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového ventilu. Omezené jsou návštěvy ve zdravotnických zařízeních. Nadále platí zákaz návštěv také ve věznicích, potrvá až do konce nouzového stavu.

V divadlech, kinech nebo koncertních sálech zůstává nadále v platnosti zákaz diváků, stejně jako organizační a režimová omezení přítomných osob na zkouškách. Filmařské asociace nedávno proti tomuto kroku protestovaly, protože se podle nich neprokázalo žádné ohnisko nákazy v kinech, která by se tak podle nich měla otevírat ve třetím stupni.

Muzea, galerie a památky mohou znovu otevřít. Pro muzea a galerie platí omezení počtu návštěvníků na 25 procent kapacity; u hradů či zámků mohou být prováděny nejvýše desetičlenné skupiny.

Knihovny zatím ve čtvrtém stupni mohly mít pouze výdejní okénka pro předem objednané knihy, nyní se mohou otevřít. Platí ovšem podobné omezení jako v případě obchodu a služeb, tedy jeden návštěvník na 15 metrů čtverečních a dvoumetrové odstupy.

Otevřít mohou také veletrhy, výstavy a zoologické zahrady. Platí v nich povinné roušky po celou dobu návštěvy, je nutné dodržovat rozestupy minimálně dva metry. Může být využita nejvýše čtvrtina kapacity areálu, povoleny jsou skupinky maximálně deseti osob.

Ve školách tento týden pokračuje prezenční výuka mateřských a speciálních škol, prvního stupně základních a posledních ročníků středních škol. Nadále se podobně jako ve čtvrtém stupni rotačně (se střídáním po týdnech) učí žáci druhého stupně ZŠ a nižšího stupně víceletých gymnázií.

Školy se třetím stupněm budou řídit až od pondělí 7. prosince. Ve třetím stupni přecházejí na střídavou výuku studenti středních a vyšších odborných škol. U vysokých škol pokračuje distanční výuka, pouze první ročníky přecházejí na prezenční (do 20 studentů ve skupině). Základní umělecké školy, jazykové školy a střediska volného času budou moci od 7. prosince otevřít lekce do deseti lidí včetně učitele.

Stejně jako ve čtvrtém stupni platí omezení úředních hodin, úřady také mají přijmout organizační a režimová opatření snižující riziko nákazy. U výrobních nebo skladových provozů je nutné dodržovat zpřísněná opatření. Je doporučeno testování zaměstnanců, a to i u kancelářských provozů, kde je doporučena práce z domova.