Itálie na Vánoce omezí možnost pohybu. USA ohlásily dosud největší počet úmrtí s koronavirem

Itálie kvůli koronaviru přes vánoční svátky podstatně omezí možnost pohybu a zakáže lidem cestovat mezi jednotlivými regiony. Znamená to, že většina Italů nebude moci odjet například na dovolenou do hor či k moři nebo navštívit příbuzné, kteří žijí mimo jejich domovskou oblast. Spojené státy mezitím ohlásily dosud nejvyšší počet zemřelých od začátku pandemie. Tamní zdravotnické úřady varují, že zemi čeká nejtěžší zima z hlediska veřejného zdraví v její historii.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Opatření, které bude platit od 21. prosince až do šestého ledna, schválila italská vláda v noci na čtvrtek, uvedla agentura ANSA. V zemi se nyní epidemická situace zlepšuje, vláda ale chce zpřísněním předejít tomu, aby se nákaza šířila během svátků, kdy lidé hodně cestují. Výjimku mají ti, kdo cestují kvůli práci nebo ze zdravotních důvodů.

Ještě přísnější má být omezení ve sváteční dny 25. a 26. prosince a 1. ledna, kdy lidé nesmějí opustit svou domovskou obec. Přes Vánoce bude v platnosti i zákaz nočního vycházení od 22:00 do 5:00, což mimo jiné bude znamenat, že lidé nebudou moci navštívit půlnoční mše na Štědrý den, upozornila ANSA. Na Nový rok má být zákaz vycházení prodloužen do 7:00, takže vyloučeno je i vítání nového roku v ulicích.

Ministr zdravotnictví Roberto Speranza ale zároveň oznámil, že vydá opatření, podle něhož se všechny italské regiony od neděle dostanou mezi takzvané žluté zóny, tedy oblasti s nejnižší mírou rizika. To mimo jiné znamená, že se budou moci otevřít všechny obchody a v provozu budou i bary a restaurace, které však musejí zavírat už v 18:00.

Šedesátimilionová Itálie ve středu hlásila bezmála 21 tisíc nových případů nákazy koronavirem, oproti minulému týdnu to byl pokles zhruba o pět tisíc. Celkem se v zemi od února nakazilo 1,6 milionu lidí, 57 045 pacientů s covidem-19 zemřelo.

Ve Španělsku nejspíš jednotná omezení během svátků nebudou

To ve Španělsku jednotná koronavirová opatření během Vánoc zřejmě platit nebudou. Tamní vláda sice ve středu oznámila zákaz cestování mezi regiony o svátcích s výjimkou návštěv příbuzných a blízkých i další omezení, Katalánsko a madridský region ale s vládním plánem nesouhlasí.

Jejich zástupci uvedli, že se středeční většinovou dohodou vlády s regiony necítí vázány. Například šéfka madridské regionální vlády Isabel Díazová nesouhlasí zejména s uzavřením regionu pro nenutné cestování, katalánská vláda zase připomněla, že regiony mají právo si opatření stanovit samy.

Katalánská vláda se ale rozhodla odvolat začátek další etapy rozvolňování protiepidemických omezení. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se reprodukční číslo, ukazující rychlost šíření nákazy, za poslední tři dny zvýšilo z 0,77 na 0,92, což další uvolnění znemožňuje. Druhá etapa měla začít v pondělí, platnost stávajících omezení se místo toho prodlouží do 22. prosince.

Polská vláda chce přidat nákupní neděli

V Polsku už v uplynulých dnech tamní vláda otevřela nákupní centra. Dále však platí omezení počtu lidí, kteří v obchodech mohou být, poznamenal zpravodaj ČT Lukáš Mathé. „Zájem byl opravdu velký, a to i přes to, že po celou dobu zůstaly v Polsku otevřené všechny kamenné obchody, které mají vstup z ulice,“ dodal.

„Zároveň došlo k tomu, že parlamentem prošel zákon, který má dodat jednu nákupní neděli, a to tu nejbližší, tedy 6. prosince,“ dodal Mathé. Vláda chce podle něj tímto způsobem rozložit počet lidí v obchodech a také si slibuje, že prodejci budou mít větší tržby. „Polsko má totiž za celý rok pouze několik nedělí, kdy jsou obchody otevřené,“ vysvětlil Mathé. Zákon teď podle něj čeká už jen na podpis prezidenta.

Studio ČT24: Zpravodaj Lukáš Mathé o koronaviru v Polsku (zdroj: ČT24)

Podoba lyžařské sezony ve Švýcarsku je nejistá

Za znepokojivou označil koronavirovou situaci ve Švýcarsku tamní ministr zdravotnictví Alain Berset. Ve čtvrtek vyzval jednotlivé kantony, které přijímají opatření proti šíření viru, aby s novými omezeními příliš neotálely. „Může se to rozjet velmi rychle,“ varoval.

Jak bude ve Švýcarsku lyžařská sezona vypadat, zatím ministr neupřesnil. Některé země včetně Francie, Německa či Itálie v posledních týdnech žádaly, aby se evropská lyžařská střediska přes Vánoce a Nový rok uzavřela a zabránilo se tak šíření koronaviru.

„Švýcarsko nereaguje na tlak zvenčí,“ zdůraznil Berset. Připustil ale, že obzvlášť v turistických oblastech nyní přibývá nakažených. „Když je tomu tak teď, jak to asi bude vypadat na konci měsíce,“ ptal se. „Když nám budou jiné státy dávat vinu za nákazy, protože jsme postupovali příliš netečně, bude to nepříjemné,“ dodal.

Za poslední den v zemi, která má 8,5 milionu obyvatel, přibylo 4455 potvrzených případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo dalších 80 lidí a celková bilance mrtvých tak vzrostla na 4747. Infekce virem SARS-CoV-2 se od počátku epidemie prokázala u více než 340 tisíc lidí. 

Denní počet zemřelých v USA překonal jarní maximum

Spojené státy mezitím ohlásily dalších 3157 úmrtí spojených s koronavirem. Jde o nejvyšší jednodenní nárůst od začátku pandemie. Počet lidí s covidem v nemocnicích rovněž poprvé přesáhl hranici 100 tisíc, nově infikovaných bylo teprve podruhé přes 200 tisíc za den. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse a iniciativy The COVID Tracking Project.

List the New York Times upozorňuje, že statistiky mohly být ovlivněny dlouhým svátečním víkendem v USA, kdy na některých místech nastal krátkodobý výpadek při ohlašování nových údajů. Experti se však shodují, že nynější situace je vážnější než jarní vlna epidemie a zřejmě se bude ještě zhoršovat. Americké zdravotnické úřady tak varují, že USA čeká nejtěžší zima z hlediska veřejného zdraví v jejich historii.

Ve Spojených státech dosud zemřelo s covidem-19 bezmála 270 tisíc osob. Podle respektovaného modelu Washingtonské univerzity by se do 1. března tento údaj mohl vyšplhat na 450 tisíc, pokud se lidé nezačnou více izolovat a nosit roušky.

Nadějí pro mnoho lidí je několik vakcín, které podle závěrečných testů prokázaly vysokou účinnost v prevenci onemocnění covid-19. Nyní ještě přípravky musí schválit americké regulační úřady, následně by mohla začít jejich distribuce mezi většinovou společnost. Významného proočkování velké části populace však podle odborníků bude možné docílit nejdříve za několik měsíců.

Exprezidenti Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton by byli podle CNN ochotni nechat se naočkovat některou z nových vakcín proti covidu-19 před kamerami, aby pomohli rozptýlit obavy veřejnosti ohledně bezpečnosti těchto látek. Podle průzkumů si mnoho lidí v USA nechce nechat aplikovat nové vakcíny kvůli obavám z rychlosti jejich vývoje či kvůli obecné nedůvěře v reakci amerických úřadů na šíření koronaviru.

V Británii narůstá obava, zda se lidé budou chtít očkovat

Počet zemřelých s covidem-19 ve Velké Británii ve čtvrtek podle oficiálních statistik přesáhl 60 tisíc. Za poslední den přibylo 414 úmrtí, čímž celková bilance vzrostla na 60 113. Za poslední týden přibylo 100 857 infikovaných, což je o 17 procent méně než v předchozím sedmidenním období.

V Británii také Léková agentura MHRA ve středu schválila pro nouzové použití vakcínu od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Dostupná má být od příštího týdne. Po schválení ale narůstají v zemi obavy, zda bude obyvatelstvo ochotné nechat se očkovat.

„Mohli bychom teoreticky předejít 99 procentům pobytů v nemocnici a smrtelných případů v souvislosti s covidem-19,“ řekl zdravotnický poradce britské vlády Jonathan Van-Tam. Předpokladem podle něj je, že se vakcíně dostane širokého přijetí ze strany veřejnosti. Průzkum veřejného mínění ještě před schválením látky naznačil, že svolných s očkováním proti covidu-19 je 70 procent Britů.

Van-Tam současně varoval před euforií a ledabylostí při zvládání pandemie. „Musíme zajistit, aby lidé chápali, že toto není okamžité řešení,“ řekl s tím, že lidé budou muset i nadále dodržovat opatření proti šíření koronaviru bez ohledu na to, zda se nechali očkovat či nikoliv.

Facebook bude mazat dezinformace o vakcínách

Společnost Facebook ve čtvrtek oznámila, že začne na svých platformách mazat dezinformace o vakcínách na covid-19. Opatření má zasáhnout nepravdivá tvrzení, která byla vyvrácena zdravotnickými experty, a také konspirační teorie kolem očkovacích látek. Jde o další z řady kroků učiněných s cílem potlačit záplavu dezinformací na sociálních sítích.

„Vzhledem k nedávným zprávám o tom, že vakcíny na covid-19 budou brzy nasazeny po celém světě, začneme v příštích týdnech z Facebooku a Instagramu odstraňovat nepravdivá tvrzení o těchto vakcínách, která byla vyvrácena odborníky na veřejné zdraví,“ oznámil Facebook. Od března do října údajně odstranil 12 milionů příspěvků s dezinformacemi na téma pandemie nemoci covid-19. Nedávno společně s firmami Twitter a YouTube oznámil, že se v boji proti problematickému obsahu spojí s vládami i vědci.

Na sociálních sítích se aktuálně šíří nejrůznější dezinformace a spiklenecké teorie o posuzovaných vakcínách, přičemž se v nich podle médií mnohdy opakují známé motivy. Příkladem jsou divoké spekulace o tom, že skrze očkování bude prováděna „kontrola populace“, nebo že přípravky jsou navrženy tak, aby lidem přivodily zdravotní problémy.