V Belgii otevírají některé obchody a muzea. Izrael rozvolňuje i přes nárůst nakažených

V Belgii se během úterka po měsíci otevřelo na 43 tisíc obchodů, které nabízejí i jiné než základní zboží. Otevřela také muzea a bazény, nadále však zůstávají uzavřené restaurace, divadla, kina nebo posilovny. Platí i mnohá další omezení, včetně nočního zákazu vycházení. Aktuální opatření proti šíření koronaviru budou platit nejméně do 15. ledna, píše belgický server RTBF. Protikoronavirová opatření rozvolňuje také Irsko a k podobným krokům se uchýlil i Izrael.

On-line přenos
Šíření koronaviru - prosinec
23:52

WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

23:50

Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

23:49
Česko

V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Obchodní centra v Belgii musejí nově zajistit deset metrů čtverečních na každého zákazníka, všude musí lidé dodržovat rozestupy 1,5 metru a v jednom obchodě nesmí strávit více než 30 minut. Nově jsou od 1. prosince povolené také farmářské trhy, prodejci ale musejí nosit roušky a platí zákaz konzumace potravin a nápojů přímo na místě.

Belgické restaurace a kavárny, zavřené od 19. října, se přitom neotevřou dříve než 15. ledna. Firmy z potravinářského sektoru, kde utrpěli zejména dodavatelé do restaurací a jídelen nebo vývozci, varují před propadem letošního obratu o sedm procent a rizikem propouštění až tisíců lidí, píše RTBF.

Belgičané nadále nesmí bezdůvodně vycházet na ulici mezi půlnocí a šestou ranní, v Bruselu a Valonsku musí být doma dokonce už od 22:00. Všichni starší 12 let jsou povinni nosit roušky, za nerespektování nařízení hrozí pokuta 250 eur (6550 korun).

V Belgii s 11,5 milionu obyvatel se počet hospitalizovaných v posledním týdnu pohybuje okolo čtyř tisíc osob a má dlouhodobě mírně klesající tendenci. V týdnu od 21. do 27. listopadu bylo v zemi diagnostikováno průměrně 2322 případů covidu-19 denně, což je pokles o 32 procent ve srovnání s předchozím sedmidenním obdobím.

Před měsícem patřila Belgie společně s Českou republikou k epidemií nejhůře postiženým zemím. Omezení vlády obou zemí uvolňují ve stejném týdnu. Rozdíl je však v přístupu k restauracím, jež se v ČR mají otevřít ve čtvrtek. V pondělí leželo v českých nemocnicích 4504 pacientů s covidem, nových případů se objevilo 3572.

V Rakousku začalo hromadné testování

Rakousko v úterý zahájilo hromadné testování populace na koronavirus. Jako první na řadu přišli obyvatelé obce Annaberg-Lungötz nedaleko Salcburku. V pátek se začne testovat ve Vídni a v západních spolkových zemích Tyrolsko a Vorarlbersko, příští týden přijdou na řadu i další části země. 

Hromadné testování nebude v Rakousku na rozdíl od Slovenska, kterým se alpská země inspirovala, povinné.

Rok s covidem
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Například ve dvoumilionové Vídni se počítá s kapacitou až 150 tisíc testů denně. Zvlášť se chce Rakousko zaměřit na učitele, kteří se budou moci nechat otestovat od soboty, a policisty, kteří přijdou na řadu v pondělí. Učitelů je v Rakousku asi 200 tisíc, policistů asi 40 tisíc. „Ideální by bylo, kdyby se nechalo otestovat třeba šest milionů lidí,“ uvedla vládní odbornice Niki Popperová. Rakousko má zhruba 8,9 milionu obyvatel.

Opatření rozvolňuje také Irsko

Některé obchody se během úterka otevřely rovněž v Irsku. Mimo ně byla v zemi opět uvedena do provozu muzea, kina a své služby mohou opět nabízet i holiči a kadeřníci. K uvolnění přísných opatření, jež začala platit už 22. října, země přistoupila poté, co se snížil počet nových případů nákazy koronavirem.

Posledních téměř šest týdnů platila v Irsku omezení podobná těm, která museli místní dodržovat už na jaře. Na rozdíl od první letošní uzávěry mohly ale zůstat otevřené školy. Irsko používá pětistupňový systém opatření, který je podobný českému protiepidemickému systému PES.

Koronavirus v Irsku
Zdroj: ČTK/AP/Peter Morrison

V říjnu tehdejší český ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že právě irský model bude vzorem pro nový český systém. Irsko v úterý přešlo z pátého do třetího stupně rizika nákazy. Obyvatelé ostrovní země budou znovu moci také do galerií či knihoven, bazénů a posíloven. Lze se také zúčastnit bohoslužeb. Povoleno je rovněž hrát tenis či golf. Za přísných hygienických podmínek a s určitými omezeními se mohly opět otevřít i hotely.

V platnosti nadále zůstává omezení pohybu. Lidé nesmí vycestovat až na výjimky mimo hrabství, ve kterém trvale žijí. To bude možné až během takzvaného „vánočního příměří“ od 18. prosince do 6. ledna. Až do Vánoc se rovněž nesmí scházet lidé z různých domácností. Pokud mohou, měli by Irové podle doporučení vlády dál pracovat z domova. Nadále platí i nařízení o nošení roušek na rušných místech venku i uvnitř.

Izrael uvolňuje uzávěru, v zemi však rostou počty nakažených

Izraelské ministerstvo zdravotnictví v úterý ohlásilo 1227 nových případů koronaviru, což je nejvyšší denní údaj od 19. října. Podle úřadu nákaz přibývá s tím, jak země nedávno začala uvolňovat předchozí uzávěru. Nachman Aš, který koordinuje protiepidemická opatření, na úterní schůzi na ministerstvu zdravotnictví označil za mylný názor řady lidí, že koronavirus už je na ústupu.

V devítimilionovém Izraeli je přes deset tisíc aktivních případů nákazy, na více než třímilionovém palestinském Západním břehu je dokonce až 11 500 nakažených. Izrael má od začátku epidemie potvrzeno více než 337 tisíc infikovaných a s covidem-19 tam zemřelo 2865 lidí. Na Západním břehu Jordánu je 720 úmrtí. Na druhém palestinském území, v Pásmu Gazy, mají přes 9700 aktivních případů a 105 úmrtí s covidem-19.

Náměstek izraelského ministra zdravotnictví Joav Kiš v úterý řekl, že lze znovu očekávat růst infekce. Vláda se snaží uvolňovat ekonomiku a minulý týden na zkoušku povolila otevřít 15 obchodních center. O víkendu je zaplavily davy lidí, což vyvolalo mezi odborníky značnou kritiku.

Ministři odpovědní za řešení epidemie proto tento týden opatření znovu zpřísnili. Z původního povolení jednoho zákazníka na sedm metrů čtverečních kapacitu prodejních míst v centrech omezili na jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Původní opatření zůstává v platnosti jenom pro menší obchody s plochou do 150 metrů čtverečních, přičemž uvnitř může být jenom deset lidí včetně personálu. Obchodní centra byla v Izraeli zavřená od poloviny září.

Izrael se snaží uzávěru uvolňovat postupně. V neděli se mohli do škol vrátit i středoškoláci a v úterý se měla znovu otevřít některá muzea. Ministr zdravotnictví Juli Edelstein ale v pondělí řekl, že budou-li počty infikovaných dále růst, mělo by se uvolňování zastavit a opatření naopak zpřísnit.

Britové mají nový systém opatření

Britský parlament schválil nový třístupňový systém koronavirových restrikcí, podle nějž se budou obyvatelé Anglie řídit už od středy po skončení celostátní uzávěry. Informovala o tom televize Sky News. Poslanci nakonec navzdory hlasitému odporu části vládních konzervativních zákonodárců návrh odsouhlasili s velkou převahou, když pro hlasovalo 291 členů dolní komory a proti 78.

Podle nového třístupňového systému budou anglické regiony rozděleny na ty se středním, vysokým a velmi vysokým nebezpečím šíření viru SARS-CoV-2. Většina regionů by nyní měla spadat do dvou nejvyšších kategorií, ve kterých platí omezení v gastronomii i v kontaktech mezi jednotlivými domácnostmi. Tato omezení budou platit pro zhruba 55 milionů obyvatel, uvedl server BBC. V nejmírnější kategorii by měly být jen Cornwall na jihozápadě Anglie, ostrov Wight a ostrovy Scilly.