V Polsku otevírají obchody a pomalu tak uvolňují ekonomiku, testuje se ale málo

Události: Covid v Polsku (zdroj: ČT24)

Polsko příští sobotu otevře všechny obchody v nákupních centrech, ostatní opatření včetně zavřených škol nebo restaurací budou dál platit. Podle úřadů se epidemie v zemi stabilizovala. Denně přibývá víc než dvacet tisíc nových případů, testů je ale jen dvojnásobek. Lůžka v nemocnicích jsou podle oficiálních statistik zaplněná z 60 procent.

Celkem je odběrových míst ve Varšavě 35. Kapacity zatím stačí. Přesto se v Polsku netestuje dostatečně – v evropském žebříčku je země v přepočtu na obyvatele třetí od konce.

Ještě hůř vypadá podíl pozitivních testů – ten se v průměru za uplynulý týden pohybuje kolem 45 procent. Ministr zdravotnictví tvrdí, že nejdůležitějším ukazatelem je pro něj počet nových případů za jeden den.

Přírůstky stagnují

V Polsku přibývá každý den přibližně stejný počet nákaz – dvacet tisíc. Podle úřadů se uklidňuje situace v nemocnicích, přesto v zemi rostou další provizorní zařízení. A objevují se zprávy, že sanitky čekají na příjem dlouhé hodiny.

„Jsme ve fázi, kdy nastupuje stabilizace, a možná se můžeme pomalu trochu usmívat a říci, že to nejhorší máme v jistém smyslu za sebou,“ uvedl polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Roste ale počet obětí – v týdnu několikrát překročil 600. Oproti loňsku v Polsku zemřelo v říjnu o 12 tisíc lidí víc. Podle imunologa Pawla Grzesiowskieho bude úmrtí ještě přibývat. Největší riziko vidí v nakažených, které testy nezachytí.

„Vůbec si nemyslím, že můžeme mluvit o vítězství. Teď se nám podařilo zabrzdit růst, to je velký úspěch, ale ještě to neznamená zlomení té vlny a pokles,“ řekl imunolog.

Zploštění křivky vláda přisuzuje opatřením, která ale nejsou zdaleka tak přísná jako třeba v Česku. Dál fungují některé služby nebo obchody s vchodem z ulice. Od příští soboty se znovu otevřou i všechny prodejny v nákupních centrech. Polský premiér Mateusz Morawiecki vysvětlil, že tato rozhodnutí mohou zachránit statisíce pracovních míst.

Naopak učit se bude pořád jen na dálku. Nejméně do 18. ledna, kdy skončí jarní prázdniny, které mimořádně naváží rovnou na ty vánoční, a to v celém Polsku.