„Tohle nepotrvá věčně.“ USA koronavirus porazí, vzkázal Biden před Díkůvzdáním

Spojené státy čeká kvůli současné pandemické situaci těžká zima a Američané musejí vystupňovat své úsilí a po téměř roce „války s virem“ vydržet ještě několik měsíců boje. S takovým vzkazem vystoupil v předvečer Dne díkůvzdání nastupující americký prezident Joe Biden. Obyvatele Spojených států znovu vyzval, aby dodržovali hygienická doporučení, a ujišťoval je, že „tohle nepotrvá věčně“.

Před jedním ze svých nejvýznamnějších svátků zaznamenávají USA prudký nárůst denních bilancí nákaz, další a další rekordy ve statistice vytíženosti nemocnic a nejvyšší počty nových úmrtí s covidem-19 za posledních šest měsíců. Politici i zdravotničtí experti v posledních dnech na Američany mohutně apelují, aby si letos tradiční oslavy odepřeli a pokud možno necestovali na větší sešlosti.

Biden ve svém projevu hovořil o „dramatickém“ rozmachu nákazy a riziku vyčerpání kapacit zdravotnických systémů v některých částech země. Vedle apelu ohledně nošení roušek a minimalizace sociálních kontaktů slíbil, že ihned po nástupu do Bílého domu využije veškeré nástroje federální vlády pro koordinaci celonárodního postupu proti epidemii.

Bývalý viceprezident se ovšem prezidentské funkce ujme až 20. ledna. Přípravy na nástup nové administrativy už se podle všeho po prvotních průtazích naplno rozběhly, prozatím ale Biden může pouze apelovat na osobní zodpovědnost Američanů, jejichž vnímání covidu-19 se mnohdy liší v závislosti na politických preferencích.

„Záleží na každém rozhodnutí, které děláme,“ vzkázala nově zvolená hlava státu, podle níž mají před sebou USA ještě měsíce „této bitvy“. „Vím, že země už je bojem unavená. Ale musíme si vzpomenout, že jsme ve válce s virem, ne jeden s druhým. Tohle je chvíle, kdy musíme zatnout zuby, znásobit naše úsilí a položit se do boje nanovo. Jsme v tom všichni spolu,“ řekl Biden.

V projevu odkazoval i na slibné zprávy o vývoji vakcín proti covidu-19 a vzkázal, že omezení jednou skončí. „Amerika tuhle válku neprohraje, dostaneme své životy zpátky. Život se vrátí do normálu, slibuji vám, že se to stane. Tohle nepotrvá věčně,“ citovala jej americká média. 

The Washington Post: Roste počet lidí, které trápí nedostatek jídla

Ve Spojených státech na podzim přibývá obyvatel, kteří bojují s nedostatkem potravin. Ve středečním článku to uvedl deník The Washington Post (WP), podle něhož v těchto dnech hlad trápí více Američanů než v kterékoli jiné fázi pandemie covidu-19. Závěry vycházejí z analýzy nových federálních statistik.

USA jakožto jedna ze zemí nejhůře zasažených koronavirem zažívá vedle zdravotnické krize i vážné ekonomické problémy a podle nedávno publikovaných studií se tam za poslední měsíce miliony lidí propadly pod hranici chudoby. Vyhlídky přitom nejsou příliš optimistické, neboť mnohé státy nyní zažívají nekontrolované šíření covidu-19, což znamená nové restrikce na ekonomické aktivity. Zároveň se ani po měsících patové situace v Kongresu nerýsuje dohoda na novém balíčku krizových opatření.

Výsledkem propadu ekonomiky a absence federální podpory je rekordní intenzita nedostatku potravin, píše WP. V průzkumu amerického úřadu pro sčítání lidu (USCB) provedeném na přelomu října a listopadu údajně každý osmý respondent uvedl, že v předchozím týdnu „někdy nebo často“ neměl co jíst. Mezi respondenty z domácností, kde žijí i děti, si na potravinovou tíseň stěžoval zhruba každý šestý.

Téměř 26 milionů dospělých nemá dostatek jídla

Z dat podle WP vyplývá, že s nedostatkem jídla se v USA potýká skoro 26 milionů dospělých. Experti prý mají za to, že hlad je nyní v zemi více rozšířený než v kterémkoli momentě od roku 1998, kdy USCB v tomto směru začal shromažďovat data srovnatelná s těmi aktuálními.

„Situace je daná virem a nepředvídatelnou reakcí vlády,“ míní Jeremy Everett z výzkumného týmu texaské Baylor University zaměřeného na boj proti chudobě a hladu. Washington na jaře značně zmírnil dopady krize na domácnosti schválením bezprecedentní sady podpůrných programů, ty hlavní ovšem s koncem léta doběhly. Pakliže Kongres nezakročí, odpadnou s koncem roku i další mimořádné dávky, což může ještě zhoršit ekonomickou situaci milionů Američanů.

Mnozí lidé se v USA na začátku období svátků obracejí na potravinové banky či charitativní „spižírny“, kde dobrovolníci vydávají základní zboží, jako je rýže, ovoce, zelenina nebo vajíčka. „Strašně moc lidí v Americe žije od výplaty k výplatě nebo je dělí jedna nucená dovolená od finanční krize, a toho momentálně vidíme hodně,“ řekla šéfka jedné výdejny v Chicagu Kellie O'Connellová televizi CNN. Poptávka prý před čtvrtečním Dnem díkůvzdání vzrostla o 200 procent.

Testování na koronavirus v Milwaukee
Zdroj: Reuters/Bing Guan