TÉMA

Jídlo

Ultrazpracované potraviny způsobují řadu problémů. Chemii „nasávají“ i ze strojů

Chipsy, hamburgery, slazené nápoje, ale i spousta dalších průmyslově zpracovaných potravin může způsobovat řadu civilizačních chorob a také významně přispívat k obezitě. Vědci v řadě nových studií popisují nejen dopady, ale také příčiny toho, proč je tento druh potravy tak zdraví škodlivý.
před 15 hhodinami|

Izraelské údery v Pásmu Gazy zabily dalších 94 lidí, tvrdí tamní úřady

Počet obětí izraelských vzdušných úderů a střelby v Pásmu Gazy v noci na čtvrtek vzrostl na čtyřiadevadesát Palestinců. Podle agentury AP to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy pod správou teroristického hnutí Hamás a tamní nemocnice. Agentura přinesla i svědectví, podle nějž ozbrojení, ale nekvalifikovaní pracovníci ostrahy v centrech pomoci mají volnou ruku. Izrael se k úderům bezprostředně nevyjádřil.
3. 7. 2025Aktualizováno3. 7. 2025|

Hygienici se při kontrole letních táborů zaměřují na zacházení s jídlem

Hygienici vyjíždějí na první kontroly letních táborů, kterých je každoročně nejvíce v Jihočeském kraji – téměř 380. Z celého Česka tamní tábory navštíví skoro čtyřicet tisíc dětí. Inspektoři se nyní kvůli vysokým teplotám a obavám z infekcí nebo střevních potíží zaměřují především na ukládání a zpracování jídla. To je složitější pro tábory s polními kuchyněmi.
1. 7. 2025|

Palestinci kvůli izraelské palbě opět umírali ve frontě na jídlo

Civilní obrana v Pásmu Gazy napojená na teroristické hnutí Hamás tvrdí, že zemřelo dalších dvacet Palestinců, z toho nejméně šest bylo zabito při izraelské střelbě, když čekali u distribučního střediska humanitární pomoci na jídlo, píše agentura AFP. Katarská televize al-Džazíra napsala, že středečních obětí v Gaze je nejméně 31, z toho deset zemřelo při čekání na potraviny.
25. 6. 2025Aktualizováno25. 6. 2025|

Etikety potravin obsahují spoustu údajů. Jak jim rozumět?

Lidé si v obchodech často kupují potraviny, aniž by věděli, z čeho jsou složeny. Přitom výrobci mají povinnost na obalech uvádět velké množství informací. Odborníci upozorňují, že je dobré etikety na potravinách číst, protože se může stát, že zakoupené výrobky mohou zklamat, nebo dokonce kvůli alergiím ohrozit na životě.
16. 6. 2025|

Pivo radši doma a nealko. Návyky Čechů se mění i ve stravování

V Česku roste spotřeba nealkoholického piva. Loni ho tuzemské pivovary uvařily 1,6 milionu hektolitrů, což je vůbec nejvíc v historii. Naopak klesá domácí spotřeba toho klasického. Každý Čech loni vypil podle Českého svazu pivovarů a sladoven v průměru 126 litrů piva, což je o šestnáct litrů méně než před šesti lety. Zároveň se konzumace přesouvá z restaurací do domácího prostředí. Novému trendu se přizpůsobují pivovary, bary i restaurace. Novinky se totiž týkají i stravovacích návyků lidí.
8. 6. 2025|

Moderní léky na obezitu jsou tu. Stojí tisíce, lékaři vyjednávají o úhradách

Tuzemští pacienti mají už měsíc k dispozici všechny typy nejmodernějších léků na obezitu, které jsou ve světě dostupné. Lékaři je mohou předepisovat i lidem s nadváhou s přidruženými zdravotními komplikacemi. Stojí ale tisíce korun měsíčně. Obezitologové proto vyjednávají o úhradě alespoň pro ty pacienty, jimž hrozí infarkt nebo mrtvice. Další možností, jak zhubnout, je operace. Pro ty, kterým ji lékař doporučí, je zdarma.
3. 6. 2025|

Ve školních jídelnách se má od září jíst zdravěji

Školní jídelny se připravují na změny jídelníčků. Už od září mají být obědy pestřejší a také nutričně vyváženější. Část zařízení má obavy z většího plýtvání a možného zdražení. Ministerstvo školství už ale ve vyhlášce, která změny přináší, větší změny nechystá. Počítá jen s ročním přechodným obdobím. Už teď se snaží některé školy komponovat do jídelníčku třeba luštěniny, s nimiž počítá také nová vyhláška. Ta zahrnuje i méně solení a slazení nebo maso dvakrát týdně. Sladké by pak měly jídelny nabízet nejvýš dvakrát do měsíce, naopak jedenkrát týdně rybu a zeleninu každý den.
1. 6. 2025|

Gazu zásobuje nová tajemná firma, může jít o izraelský projekt

V palestinské enklávě začala působit nová Humanitární nadace pro Pásmo Gazy (GHF) podporovaná Izraelem a USA. Soukromá organizace s nejasným původem a financováním rozdává jídlo hladovějícím civilistům, OSN s ní ale odmítá spolupracovat. Podle listu The New York Times jde ve skutečnosti o izraelský projekt.
28. 5. 2025|

Klíčové je přežít první dny. Projekt radí, jak překonat krizové situace

Přírodní katastrofa, válečný konflikt nebo výpadek elektřiny. Nový projekt s názvem Corty má lidi naučit, jak přežít prvních dvaasedmdesát hodin. Spolupracovali na něm odborníci z řad psychologů, vyjednavačů, záchranářů a členů zásahových jednotek. Podle nich je totiž připravenost na mimořádné události nedostatečná. Ministerstvo vnitra zase chystá adaptaci finského modelu „72 hodin“, jehož součástí budou informační brožura a kampaň. Připraveny by dle resortu měly být do konce léta.
27. 5. 2025|

Všudypřítomný protein je trend, mnohdy ale klame

Všude samý protein, chce se říct při pohledu na regály obchodů. Obaly jogurtů, těstovin, sýrů, cukrovinek i nápojů lákají na proteiny, tedy bílkoviny, které zajišťují svalový růst, podílí se na imunitě, regeneraci či hormonální činnosti. Touhu po zdravé výživě však pohání i marketingové triky. „Utrácíme za něco, co ve skutečnosti nepotřebujeme,“ řekl ČT24 nutriční expert Martin Jelínek.
29. 4. 2025|

Kritický nedostatek jídla. Mezinárodní soud projednává izraelskou blokádu Gazy

Mezinárodní soud v Haagu v pondělí začal projednávat další stížnost na Izrael, a to kvůli blokádě, kterou armáda židovského státu uvalila na Pásmo Gazy téměř před šedesáti dny. Znamená to, že k více než dvěma milionům obyvatel tohoto území neproudí žádná humanitární pomoc. Pro řadu z nich začíná být nedostatek jídla kritický. OSN uvádí, že podvýživou trpí pětina z více než padesáti tisíc těhotných žen v Pásmu.
28. 4. 2025|

„Do září zjistíme příčinu autismu,“ slibuje americký ministr zdravotnictví

Americký ministr zdravotnictví Robert F. Kennedy mladší se zavázal k „masivnímu testování a výzkumnému úsilí“, aby do pěti měsíců určil příčinu autismu, píše server BBC. Odborníci varují, že nalezení příčin poruchy autistického spektra – složitého syndromu, který lékaři zkoumají po desetiletí – nebude jednoduché a snahu označili za zcestnou a nerealistickou.
14. 4. 2025|

Neprodané jídlo se dostává ještě večer k potřebným

Potravinové banky pomáhají potřebným, zabraňují plýtvání jídla a jsou klíčovým článkem v krizových situacích. Nejen na tom se shodli ministři sociálních věcí, zemědělství i životního prostředí. Jen loni banky zachránily rekordních 16,6 tisíce tun potravin a drogerie. Nově si pro pomoc do řetězců lidé jezdí i večer, při takových svozech se domlouvají banky s organizacemi. Ty si jídlo samy v obchodech vyzvedávají.
18. 3. 2025|

Vztahem komunistického režimu a kuchyně se zabývají dvě nové knihy

Vlivu komunistického režimu na české kuchyně se věnují dvě nové knihy. Historik Martin Franc popsal stravování od druhé světové války do konce šedesátých let. Tehdejší režim měl podle něho vždycky vůli prosadit co nejvíc masa. Problém ale byl, že ho nedokázal zabezpečit tolik, aby uspokojil stále rostoucí poptávku. Bohemistka Lenka Pořízková se zase zabývala kuchařskými příručkami. V padesátých letech podle ní nesloužily pouze k propagaci potravin, ale často i průmyslových výrobků jako mixérů nebo kuchyňských robotů.
15. 3. 2025|

Obezita vede k dalším problémům, ministerstvo tlačí na prevenci

Více než dvě třetiny Čechů mají nadváhu a podstatná část populace podle lékařů trpí obezitou. Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje plán, který by měl zlepšit například dostupnost specializovaných ambulancí. Víc peněz chce resort nasměrovat také na prevenci. O zdravý životní styl se podle aktuálního šetření Všeobecné zdravotní pojišťovny zajímají dvě třetiny populace. Více na něj dbají ženy než muži.
10. 3. 2025|

Jídlo bylo poté plné skla, vzpomínají pamětníci na bombardování Prahy

Přesně před 80 lety zažila Praha ničivé bombardování, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Osudové dopoledne má v paměti Pavel Beneš, kterého nálet zastihl, když byl doma, kde se chystal oběd.
14. 2. 2025Aktualizováno14. 2. 2025|

Zájem o potravinové banky stále roste

Rekordní rok zažily potravinové banky. Podle nových dat získaly dohromady 16 600 tun potravin a 8800 tun drogerie. To bylo o dvacet procent víc než rok předtím. Nejčastěji výrobky obdržely z obchodních řetězců, od zemědělců, ale i ze sbírek. Zájem o pomoc stále roste. Při povodních byly banky součástí záchranného systému. Vybraly tisíc tun humanitární pomoci za více než 130 milionů.
4. 2. 2025|

O svátcích na veterinu. Psy a kočky podle zvěrolékařů nejvíc ohrožují návštěvy

Otrava alkoholem, zánět slinivky nebo těžký průjem. Tak veterináři popisují akutní potíže převážně u psů a koček, se kterými se setkávají během vánočních svátků. Zdravotní problémy způsobené nevhodným krmením ale nedávají odborníci za vinu majitelům zvířat. Největší riziko podle veterinářů během svátků představují návštěvy, které chtějí mazlíčkům svých blízkých udělat „hezké Vánoce“.
26. 12. 2024|

Vánoce jako svátky plýtvání. Iniciativy se snaží, aby jídlo nekončilo v koši

Na Vánoce Češi víc nakupují jídlo a také s ním více plýtvají. Shodují se na tom iniciativy, které proti tomuto plýtvání bojují. Nabízejí jídlo, které by putovalo do popelnic, za sníženou cenu, nebo ho pomáhají nasměrovat k potřebným. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK pro platformu Too Good To Go zbyde po Vánocích jídlo 87 procentům Čechů, pouze tři z deseti ale přiznávají, že zbytky vyhazují.
25. 12. 2024|

Lidé opět více utrácejí v restauracích i některých obchodech

Tuzemským domácnostem se podle obchodníků pozvolna vrací optimismus. Více transakcí oproti loňsku evidují restaurace, obchody s nábytkem nebo s oblečením. Právě u oblečení a obuvi, ale třeba i u masa a vína ceny meziročně klesly. Naopak zdražovalo bydlení, ubytování a alkohol a stravování jako celek. V novém roce by podle analytiků měly ceny spíše stagnovat.
10. 12. 2024|

Menu podle UNESCO: joumou, pizza, perník a saké

Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO přibylo saké. Tradiční japonský nápoj rozšířil už poměrně bohaté menu, které by se z dosud zapsaného jídla a pití z celého světa dalo sestavit.
9. 12. 2024Aktualizováno9. 12. 2024|

Česko dováží většinu vepřového masa i cibule, klesá produkce vajec

Každý obyvatel Česka sní asi 790 kilogramů potravin ročně. Tuzemští zemědělci ale nedokáží vyprodukovat vše, co se v zemi spotřebuje. Soběstačnost v základních komoditách dosahuje necelých osmdesáti procent. Dlouhodobě se snižují stavy prasat či pěstební plocha zeleniny. Česko se ale zhoršuje i v produkci vajec. Chovatelé si stěžují na zvýšené náklady kvůli energiím a přechodu z klecových chovů na podestýlkové. Pomoci by jim měly dotace.
24. 11. 2024|

Nevyužité jídlo z domovů pro seniory může pomoci potřebným

Nový průzkum ukázal, že zhruba třetina jídla se v domovech pro seniory vyhodí. Za množství odpadu může plánování, kolik čeho navařit, ale i způsob servírování. To by se mohlo v budoucnu změnit – porce, které kuchařky nevydají, by mohli dostat potřební.
18. 11. 2024|
Načítání...