Zpřísnění opatření by mohlo nastat od neděle 27. prosince, uvedl ministr Blatný

Události: Vláda bude jednat o zpřísnění opatření (zdroj: ČT24)

Index rizika v protiepidemickém systému PES je v Česku pátý den na nejvyšším, pátém stupni pohotovosti. Od pátku do úterý se drží na 76 bodech ze sta. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví, které už také vyzvalo nemocnice, aby (stejně jako v březnu a říjnu) omezily péči, jež není nezbytná. V Česku zatím oficiálně platí čtvrtý stupeň PES. Zpřísnění opatření by mohlo podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nastat od neděle 27. prosince.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Podíl nově potvrzených případů nemoci covid-19 na počtu provedených testů byl v pondělí nejvyšší od 11. listopadu. Dosáhl 30,2 procenta. Nakažených koronavirem přibylo v pondělí 7860, což je zhruba o 2700 více než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nárůst počtu případů covidu-19 v posledních týdnech zrychluje a výrazně roste i podíl pozitivně testovaných z celkového počtu testů. Koncem listopadu se dostal na 16 procent, ale teď vystoupal skoro na dvojnásobek.

Ministerstvo původně uvedlo, že už v neděli podíl případů na počtu provedených testů dosáhl 31,4 procenta, v úterý tento údaj zpětně snížilo na 29,2 procenta – přes třicet procent se ale dostal hned den nato, čili v pondělí, kdy dosáhl 30,2 procenta. Jde o nejvyšší hodnotu od půlky listopadu. Nakažených koronavirem přibylo v pondělí 7860, což je zhruba o 2700 více než před týdnem.

Události, komentáře: Miloš Vystrčil a Ivo Vondrák o pandemii (zdroj: ČT24)

PES na pátém stupni

Nejvíce se v posledních dnech šíří covid-19 na Ostravsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo přes 644 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Druhý nejvyšší nárůst byl zaznamenán na Rychnovsku, a to zhruba 635 případů nemoci na 100 tisíc obyvatel za týden.

Rizikové skóre PES se aktuálně drží na hodnotě 76, což odpovídá pátému stupni (začíná právě na 76 bodech). Bilance se nemění od pátku 18. prosince – a současně s drobnými výkyvy roste už od Mikuláše.

V jednotlivých regionech se index dostal až na 86 bodů, a to v Karlovarském kraji. Nejnižší byl opět v Jihočeském kraji s 68 body a v Praze se 71 body, což je ještě na úrovni čtvrtého stupně. Ve všech ostatních krajích už je rizikové skóre na pětce.

Blatný: Zpřísnění opatření by mohlo nastat od neděle 27. prosince

Podle dřívějších informací ministerstva zdravotnictví měla Česká republika přecházet do příslušného (rizikovým skórem naznačeného) stupně ve chvíli, kdy mu měřené body odpovídají aspoň po dobu tří dní. Šéf resortu Jan Blatný už v pondělí řekl, že pokud s ohledem na vývoj epidemie navrhne zpřísnění, opatření by se změnila s účinností od pátku 25. prosince.

V úterý ale Blatný ve sněmovně uvedl, že zpřísnění opatření by mohlo nastat až od neděle 27. prosince. Důvodem je podle ministra umožnit lidem, aby se během vánočních svátků setkali s příbuznými. O termínu rozhodne ve středu vláda, řekl poslancům Blatný během projednávání žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu.

„Jedna z věcí, o které uvažujeme, je právě to, že to nebude od 25., ale až od 27., čímž se umožní, aby se lidé, kteří se zejména nechali otestovat, měli možnost se setkat během vánočních svátků. Ale definitivní rozhodnutí opravdu padne až zítra (ve středu),“ prohlásil ministr. 

Stejné podmínky pro obchody, plánuje vláda

Podle původního plánu opatření by měly být v pátém stupni uzavřeny i obchody s výjimkou prodeje základních potřeb a provozovny služeb, které zatím vláda nechávala oproti plánu opatření otevřené. Podle Blatného se už ale v pátém stupni s výjimkami z opatření nepočítá.

Blatný chce zároveň v pátém stupni zachovat stejný přístup k malým a velkým obchodníkům. „Můj návrh půjde tím směrem, aby se i ve velkých obchodech prodávalo jen zboží, které je nezbytně potřebné,“ uvedl.

S tím souhlasí i ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO): „Pokud by mělo být otevřeno, tak striktně přes sortiment, to znamená, že pokud se shodneme na tom, že to mají být například potraviny a drogerie, pak by markety neměly mít žádný jiný sortiment, aby nenastala situace, kdy například malé hračkářství nemůže být otevřeno, zatímco hračky v hypermarketu se prodávají.“

Ministr hájil přípravu na očkování

Ministr také rozptyloval obavy opozice z toho, že Česko není připraveno na očkování proti koronaviru. První dávky vakcíny budou k dispozici 27. prosince a 29. prosince má být dovezeno dalších 20 tisíc vakcín, uvedl ministr. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je na leden objednáno 50 tisíc vakcín.

„Jsou k dispozici jmenné seznamy lidí, kteří se budou očkovat,“ řekl ministr. Prioritně budou během ledna podle Blatného očkováni lékaři z nemocniční kritické infrastruktury, další pracovníci zdravotnických zařízení a senioři v nemocnicích a v domovech důchodců. Očkování v lednové vlně se podle ministra nemá týkat praktických lékařů.

Veřejnost bude mít podle Blatného možnost se nechat očkovat od února, bude pro ni zprovozněn rezervační systém. Přednostně budou očkováni zbývající senioři. „Nedomnívám se, že se jedná o nějaká chaotická rozhodnutí,“ uvedl ministr. „I při rozhodování o tom, do jakého rizikového scénáře se přesuneme, používáme ty stejné parametry, jako má Německo. Ono totiž nic jiného dělat nelze,“ dodal Blatný.

Omezení nemocnic

S ohledem na opětovně rostoucí trend počtu hospitalizovaných pacientů s covidem také ministerstvo vydalo nařízení, podle kterého musí nemocnice stejně jako na jaře a na podzim omezit péči – příjem nových pacientů na plánované zákroky, pokud nejsou nezbytné – a průběžně navyšovat kapacity akutních lůžek pro pacienty s covidem.

Pokud to zdraví nynějších pacientů umožňuje, má je nemocnice průběžně propouštět do domácího ošetřování, nebo přeložit do následné péče. Nesmí být ale ohroženo jejich zdraví. Tomu se musí přizpůsobit i poskytovatelé následné lůžkové péče, kteří podle nařízení ministerstva mají svá lůžka průběžně uvolňovat a přijímat pacienty z akutní péče.

Aktuálně má v Česku nákazu 83 840 lidí, většina má lehký průběh nemoci. V nemocnici je s covidem 4728 lidí, v posledních dnech počet kolísá, ale drží se pod 4800. Nad nimi byl naposledy koncem listopadu, přičemž na začátku listopadu bylo hospitalizováno s covidem i více než 8 tisíc pacientů.

Podle dat o kapacitě nemocnic z úterního rána je v nemocnicích zhruba 21 500 lůžek s možností podávat pacientovi kyslík a asi třetina (31 procent) z nich je neobsazená. Pro pacienty nakažené covidem jich je volných 1075 a pro ostatní hospitalizované 5656. Lůžek intenzivní péče je celkem přes 3800, neobsazených je téměř čtvrtina. Z více než 900 volných lůžek je pro covidové pacienty určeno 306. Umělých plicních ventilátorů je téměř 2100, neobsazených je 46 procent.

Brno chce pro očkování využít záložní nemocnici

Česko se souběžně chystá na začátek vakcinace. Fakultní nemocnice Brno plánuje, že bude očkovat lidi vakcínou proti nemoci covid-19 v záložní nemocnici na výstavišti – vznikla zde pro případné pacienty s covidem-19, zatím ale zůstala nevyužitá. Podle náměstka ředitele nemocnice Ondřeje Ludky by se v ní dalo naočkovat až 1400 lidí za den, zatímco v klasických ambulancích by to byly desítky.

Prvních 5 tisíc vakcín dorazí do Brna v neděli a poslouží zdravotníkům. V lednu by měla nemocnice dostávat podle Ludky kolem 10 tisíc vakcín týdně pro veřejnost. Další očkovací kapacity by měly nabídnout i nemocnice jako Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně nebo krajské nemocnice.

Jinou cestu volí Jihočeský kraj; pro očkování chce vytvořit síť vakcinačních center, která by pokryla všechna okresní města. Hejtman Martin Kuba (ODS) chce, aby byl projekt připravený v momentě, kdy bude dostačující množství vakcíny pro veřejnost.

Kraj bude mít prvních 975 vakcín po vánočních svátcích a obdrží jej nemocnice pro svůj personál. Dalších 9750 vakcín by pak kraj měl získat v lednu, veřejnost by mohla začít podstupovat očkování během února.