Pokud Blatný navrhne přesun do páté úrovně, opatření proti covidu by chtěl zpřísnit od 25. prosince

Události ČT: Koronavirová situace v Česku (21. 12. 2020) (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává, že v pondělí schválená vakcína proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech by měla dorazit do Česka 26. prosince večer. Půjde o 9750 dávek. Očkovat se podle Babiše začne 27. prosince. Epidemie v Česku nepolevuje. V neděli vyhodnotily laboratoře pozitivně 3364 testů. Covidem-19 se nakazil téměř každý třetí testovaný člověk. Případný návrh na přesun do páté úrovně systému PES projedná vláda ve středu. Pokud ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne přesun do páté úrovně, opatření by se měla upravit s účinností od pátku 25. prosince.

Vakcínu proti covidu v pondělí schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), rozhodnutí pak potvrdila Evropská komise.

V první dodávce by Česko mělo dostat 9750 dávek. Jedná se o další, která by mohla být doručena do konce roku. První dodávka bude rozdělena do čtyř nemocnic v Praze a dvou v Brně. Do krajů by měly směřovat další dodávky 28. nebo 29. prosince, zaznělo na tiskové konferenci vlády.

Zpráva o povolené vakcíně přišla v den, kdy se index protiepidemického systému počtvrté drží na hodnotě 76 bodů –⁠ nad hranicí nejhoršího, pátého stupně. Mírnější čtvrtý stupeň už splňují jenom tři české kraje –⁠ Jihomoravský, Jihočeský a hlavní město Praha. Nejvyšší skóre 90 vykazuje Moravskoslezský kraj. 

Na úrovni okresů je nyní z hlediska relativního počtu nakažených nejhorší situace v Ostravě-městě s 632 novými případy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní a indexem PES na hodnotě 94 a na Rychnovsku s 624 nakaženými na sto tisíc obyvatel, okresní PES je na 89. Nad 500 infikovaných na sto tisíc obyvatel přibylo za týden ještě v okresech Kroměříž (598), Opava (594), Vsetín (548), Havlíčkův Brod (526), Zlín (522), Liberec (522) a Pardubice (503).

„Druhý PES“ je na čtvrtém stupni

Alternativní PES, do kterého jsou započítány i antigenní testy z hromadného testování veřejnosti hrazeného pojišťovnami, je na hodnotě 66, tedy čtvrtém stupni. Zatím jde ale o dodatkový údaj, fungování systému mu ministerstvo zdravotnictví zatím nepřizpůsobilo. Již o víkendu však začali politici hovořit o možnosti zpřísnění opatření, která nyní odpovídají zhruba čtvrtému stupni, navíc s dodatečnými výjimkami.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) avizoval, že nechá situaci posoudit svojí expertní epidemiologickou skupinou, z ní by měl vzejít případný návrh na změnu pravidel, která by mohla znamenat zejména uzavření obchodů a zákaz setkávání lidí byť jen v malých počtech, protože na pátém stupni se mohou sejít maximálně dva lidé, kteří nežijí ve společné domácnosti. 

Podle Babiše by ale měla vláda rozhodnout o případném přechodu na pátý stupeň až ve středu. Shodně se vyjádřil i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který původně hovořil o tom, že by zpřísnění mohla vláda projednat již na pondělní schůzi. Až ve středu ale bude vědět, zda může prodloužit nouzový stav. Její žádost projedná Poslanecká sněmovna v úterý.

„Kdyby Poslanecká sněmovna neprodloužila nouzový stav, tak by nebylo možné jakýmkoliv způsobem opatření zpřísňovat,“ podotkl Hamáček. Věří ovšem, že poslanci žádost o prodloužení nouzového stavu podpoří. To vyplývá i z vyjádření některých opozičních politiků. Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný řekl, že počítá s tím, že jeho strana bude pro to, aby nouzový stav pokračoval i přes Vánoce. Zřejmě ale lidovci nezvednou ruku pro to, aby vláda dostala celých 30 dní, o které žádala. To poslanec považuje za bianco šek.

Podle Hamáčka jsou dvě možné strategie. Jednou z nich je, že vláda ve středu nezpřísní opatření s argumentem, že nemocnice zatím nejsou přeplněné, ale bude počty hospitalizací dále bedlivě sledovat. „Druhá strategie je, že dojde ke zpřísnění opatření a ambicí bude srazit co nejvíce počet mezidenních přírůstků tak, abychom se dostaly pod tisíc denně. Potom – za dodržování všech opatření, která vyplývají ze systému PES – se pokusíme přírůstky udržet kolem tisíce,“ popsal. Obě varianty podle něj mají plusy i minusy. 

Nemocnice opět omezují provoz

V neděli se počet pozitivních testů zvýšil oproti předchozímu týdnu více než o dvě třetiny – bylo jich 3364 oproti 1998 z minulé neděle. Na odběrová místa přišlo během dne více lidí, bylo jich 10 715 oproti necelým 9 tisícům z předchozího týdne, ale to znamená, že poměr pozitivních testů oproti celkovému počtu vyskočil z necelých 20 procent na 31 procent.

Situace se výrazně liší v různých regionech, což je patrné z chování nemocnic. Z celorepublikového hlediska je situace v nemocnicích stabilní. Po neděli v nich leželo 4398 lidí, z nich 588 v těžkém stavu, což jsou prakticky totožné hodnoty jako po sobotě – a také takřka shodné s předchozí nedělí.

V některých krajích ale přibývá pacientů rychleji a nemocnice opět začaly odkládat plánované operace. K nemocnicím ze Zlínského kraje, které omezení oznámily již v minulém týdnu, se nově připojila i první státní nemocnice – brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. Leží v ní již 92 pacientů s covidem-19.

Právě brněnská nemocnice tak znovu začala rušit plánované operace. „Nejčastěji se jedná o operace ortopedické, chirurgické, neurochirurgické, ale také o nějaké kardiologické zákroky,“ uvedla mluvčí Dana Lipovská. Podobně je na tom také krajská nemocnice ve Zlíně. Například oddělení urologie se opět mění na covidovou stanici. „Máme volných 20 standardních lůžek s kyslíkem. Není to mnoho vzhledem k tomu, že se blíží vánoční svátky,“ řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. 

Nákaza se rychle šíří i v nemocnici v Sušici, a to i mezi zdravotníky, což opět začíná být problém. „My jsme avizovali, že budeme pečovat o 13 covidových pacientů, že to je naše hranice. V současné době tady máme 28 covidových pacientů, takže zdravotníci jedou na hranici svých možností,“ upozornil jednatel sušické nemocnice Jiří Vlček. 

Zájem o antigenní testování je stále vysoký

Kapacity testovacích míst v Česku jsou stále plné, o antigenní testování mají lidé zájem hlavně kvůli blížícím se vánočním svátkům. Například Brno a Zlín už uvažují o navýšení kapacit, v Olomouckém kraji zase s testováním pomáhají v terénu i hasiči. 

Bezplatné testování antigenními testy by podle Blatného mělo pokračovat i po 15. lednu, řekl v pondělí na tiskové konferenci vlády. Podle dosavadních informací mělo být zajištěno jen do 15. ledna. Na jaře bude testování souběžné s očkováním proti covidu-19, uvedl Blatný spolu s premiérem Babišem. 

Na bezplatný antigenní test na nemoc covid-19 mají od středy 16. prosince nárok všichni klienti zdravotních pojišťoven, a to jednou za pět dní. Původně ministerstvo plánovalo, že testování začne v pátek 18. prosince, nakonec vláda spuštění o dva dny uspíšila. Už od 4. prosince se mohli nechat testovat učitelé, zájem ale nebyl velký.

Vánoční prázdniny již začaly, první dva dny budou s ošetřovným

Od pondělí ale část lidí i tak zůstává doma. Předčasně začínají vánoční prázdniny, děti tedy již nejdou do školy a s těmi menšími musí zůstat doma i rodiče.

O prodloužení prázdnin o dva dny rozhodlo ministerstvo školství poté, co vláda počátkem minulého týdne schválila přechod ze třetího na čtvrtý stupeň opatření. To by ve školách beztak znamenalo, že by skončila prezenční výuka na středních školách.

Formálně jsou pondělí a úterý „dny boje proti covidu“, a nikoli běžné prázdniny. Rodiče, kteří zůstali s dětmi doma, tak mohou čerpat ošetřovné.

Británii s novým kmenem Česko odřízlo v poledne

Úřady se nyní snaží zabránit zavlečení nového kmene koronaviru do Česka. Tato mutace se vyskytla v jihovýchodní Anglii a ve Walesu, podle britských vědců se může šířit až o 70 procent rychleji než koronavirus v dosavadní podobě. V neděli vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví povinnou karanténu pro každého, kdo se z Velké Británie vrátí. Od pondělního poledne však bude již prakticky nemožné se vůbec vrátit.

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo od pondělí zákaz letů z Velké Británie do Česka, účinný je od pondělních 12 hodin, dopolední let British Airways z Londýna by tedy v Praze ještě přistál, ale byl poslední. Někteří cestující jej stihli spíše náhodou. „Dozvěděla jsem se, když jsem čekala na letadlo v gatu, že to bude poslední let. Změnila jsem si ho na poslední chvíli, měla jsem letět tím odpoledne, který už je zrušen,“ vylíčila jedna z cestujících z letu British Airways.

Francie navíc nejméně na 48 hodin nařídila přerušit i železniční a námořní spojení, takže cestující, kteří nemohli do Prahy odletět, nemohou odjet ani vlakem Eurotunelem nebo odplout trajektem do francouzských přístavů, odkud by pokračovali do Česka. Ministerstvo zdravotnictví ale oznámilo, že nemá žádné zprávy o českých občanech, kteří by ve Velké Británii uvázli a ocitli se v nouzi.