Od pondělí se zastaví lety z Británie do Česka. Spoje ruší i další státy, důvodem je nový kmen koronaviru

Události: Nový kmen koronaviru v Británii (zdroj: ČT)

Od pondělí se zastaví lety z Velké Británie do Česka. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví na svém Twitteru. Od neděle platí, že lidé přijíždějící z Velké Británie musejí podstoupit minimálně pětidenní karanténu. Opatření se zavádí kvůli obavám z šíření nového kmene koronaviru, který se na Ostrovech objevil. Podle informací dostupných na webu pražského letiště měly v pondělí v Praze přistát tři spoje z Británie, první z nich v 10:15.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ještě během neděle pro Českou televizi uvedl, že vláda o zrušení letů z Británie rozhodne až na pondělním jednání. Nakonec ale ministerstvo zdravotnictví na svém Twitteru krok zastavit linky z ostrovů zveřejnilo již během nedělního večera s tím, že příslušné opatření bude vydáno během rána.

Už v neděli začala platit pro cestující z Velké Británie povinnost karantény. Většina cestujících byla povinnou karanténou překvapena, vesměs ale rozhodnutí ministerstva přijali smířlivě vzhledem k nadcházejícímu volnému období. Přiletěli však i cestující, kteří absolvovali test a předpokládali, že v pondělí budou moci do práce.

Karanténa po návratu z Velké Británie byla povinná i dříve, protože patří mezi státy s vysokým rizikem nákazy. Pro cestující z těchto států je ale jinak možné se karanténě vyhnout podstoupením testu s negativním výsledkem.  

Výskyt nové mutace zaznamenali nově v Itálii

Česko zdaleka není jedinou zemí, která na výskyt nové mutace zareagovala. O přerušení leteckého spojení s Velkou Británií rozhodla i Itálie. Ta už ohlásila prvního pacienta, který je nakažený „britskou“ mutací koronaviru. Podle italského ministerstva zdravotnictví se nedávno vrátil právě z Británie, a to přes římské letiště.

Ze států Evropské unie omezilo styk s Velkou Británií Nizozemsko, které v noci na neděli zakázalo přílety z britských letišť, prozatím s platností do 1. ledna. Nizozemsko tento kmen objevilo při namátkové kontrole starších případů ve vzorku odebraném už na začátku prosince. Podle Světové zdravotnické organizace byla mutace zjištěna i v Dánsku a Austrálii. 

Lety ze států EU zastaví ještě Belgie a pobaltské země

O půlnoci na pondělí přeruší dopravní spojení s Velkou Británií i Belgie, řekl její premiér Alexander De Croo. Obdobné opatření do konce roku přijaly pobaltské státy. 

Zákaz vstupu pro britské cestující chystá Švédsko, řekl tamní ministr vnitra v televizi SVT. Španělsko vyzvalo ke koordinaci postupu v rámci Evropské unie; podle stanice BBC by se o tom v Bruselu měli v pondělí radit zástupci členských zemí EU.

Na aktuální situaci za Lamanšským průlivem reaguje i Bulharsko. To ruší letecké spojení s Británií od půlnoci až do konce ledna. Podle agentury DPA o přerušení leteckých spojů s Británií od půlnoci rozhodlo také Švýcarsko.  

Turecko oznámilo pozastavení letů nejen z Británie, ale také z Nizozemska, Dánska a Jihoafrické republiky.

WHO vyzvala k obezřetnosti

Nový kmen koronaviru se zatím objevil v jihovýchodní Anglii a nově i ve Walesu. Podle BBC ale není jisté, zda má nová mutace koronaviru původ ve Velké Británii. 

WHO vyzvala evropské země, aby zvýšily kapacity pro rozbor genetické informace viru, aby vědci mohli lépe osvětlit možná rizika spojená s novou mutací.

Podle britských vědců se nová mutace viru přenáší až o sedmdesát procent snadněji. Domnívají se, že se již dostala i mimo Velkou Británii. Podle vědeckého experta Patricka Vallance by ale na nový kmen měly postačit nynější vakcíny proti covidu-19. Ministr zdravotnictví Matt Hancock v neděli zdůraznil, že nová mutace viru „se vymkla kontrole“.

„Vzhledem k tomu, o kolik rychleji se tato nová varianta šíří, bude velmi složité udržet ji na uzdě, dokud není široce nasazená vakcína,“ uvedl ministr. V rozhovoru pro BBC vyzval, „aby se každý choval, jako by virus měl“.

Fakt, že virus SARS-CoV-2 mutuje, není sám o sobě znepokojivý ani překvapivý. Jak uvedla odbornice WHO Marie Van Kerkhoveová, mutace viru SARS-CoV-2 jsou identifikovány poměrně často. Klíčové je zhodnotit, zda daná mutace zásadně mění chování viru.

Události: Epidemiolog Roman Prymula k novému kmenu koronaviru v Británii (zdroj: ČT)

Nakažlivější mutaci mají i v JAR, je ale jiná než v Británii

Nová, zřejmě nakažlivější mutace koronaviru se objevila kromě Británie rovněž v Jihoafrické republice, kde podle místní vlády přispívá k druhé vlně nákazy. Reaguje na to už Německo. To vedle letů z a na britské ostrovy pozastaví i linky s Jihoafrickou republikou.

Epidemioložka Emma Hodcroftová, která působí na švýcarské Basilejské univerzitě, na Twitteru uvedla, že se v africkém státě jedná o jinou mutaci viru, než je ta, jež nyní vyvolává obavy v Británii. 

Jihoafrická republika je koronavirem nejhůře postiženou africkou zemí; od začátku epidemie zaznamenala skoro milion případů nákazy koronavirem a  25 tisíc úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Prudký nárůst infekcí země eviduje od začátku prosince.