Očkovat se může začít v neděli. Evropská komise schválila pro EU vakcínu Pfizer/BioNTech

Události: Očkování proti koronaviru v EU schváleno (zdroj: ČT)

Evropská komise (EK) schválila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech na trhu Evropské unie. Očkovat se může začít v neděli 27. prosince, jak už dříve navrhovala předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Stalo se tak poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vakcínu doporučila s tím, že je očkovací látka bezpečná a účinná. Státy EU se tak přidají k dalším zemím, kde už očkování probíhá, jako například USA. Tam začali podávat v pondělí i druhou vakcínu, od společnosti Moderna.

„Je to rozhodující okamžik v našem úsilí zajistit Evropanům bezpečnou a účinnou vakcínu,“ uvedla po doporučení lékové agentury von der Leyenová. Vakcínu označila za „skutečný produkt evropské inovace“. 

Očkovat se bude moci začít v neděli 27. prosince, premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že se EU snaží, aby v tento termín odstartovaly očkování všechny členské státy. Dodal zároveň, že Česko toto přání Unie je připraveno splnit a v neděli zahájit vakcinaci.

EMA garantuje bezpečnost a účinnost

„Dosáhli jsme tohoto milníku díky obětavosti vědců, lékařů, vývojářů, dobrovolníků při testování i mnoha odborníků ze všech členských zemí EU,“ uvedla v tiskové zprávě šéfka EMA Emer Cookeová. Zdůraznila, že díky „důkladnému“ prověření vakcíny může agentura garantovat, že je látka „bezpečná a účinná a splňuje potřebné standardy kvality“.

Práce Evropské agentury pro léčivé přípravky v souvislosti s koronavirem ale nekončí. „Budeme nadále sbírat a analyzovat data k bezpečnosti a účinnosti této vakcíny,“ uvedla Cookeová. 

Evropská léková agentura povolila vakcínu proti koronaviru v EU (zdroj: ČT24)

Vakcína americké farmaceutické korporace Pfizer a jejího německého partnera, firmy BioNTech, se po nouzovém schválení podává už mimo jiné v Británii, Kanadě či USA. Očkovací látka má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Přípravek podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky.

V Česku se začne očkovat v neděli

Premiér Babiš rozhodnutí Evropské komise vítá, sám předtím apeloval na to, aby se po doporučení EMA začala schválením registrace zabývat rychle.

Ministerský předseda počítá s tím, že se začne očkovat 27. prosince, pokud vakcíny do země dorazí už 26. prosince. Jít by mělo v první fázi o 9750 dávek, uvedl. Očekává přitom velké zatížení zdravotnictví. „Budeme potřebovat, aby očkování šlo nonstop. A to samozřejmě znamená přesčasy, vyšší úhrady, více peněz pro nemocnice,“ řekl.

Brífink po jednání vlády 21. prosince (zdroj: ČT24)

SÚKL: Vakcína bude mít registraci na rok

Vakcína firem Pfizer a BioNTech bude mít v Česku registraci na jeden rok a bude možné ji každoročně prodlužovat. Schvalování na národní úrovni se už konat nebude, všechny státy EU měly možnost návrh na evropské úrovni připomínkovat, uvedla mluvčí Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková. 

Tuzemský lékový ústav se podle Brunclíkové zapojoval do schvalovacího procesu prostřednictvím svých zástupců ve výborech a pracovních skupinách EMA. Podobně se bude účastnit i posuzování dalších vakcín proti covidu-19. 

V USA začalo očkování veřejnosti vakcínou firmy Moderna

Ve Spojených státech v pondělí začalo očkování veřejnosti vakcínou Moderna. Látku, kterou v pátek jako již druhou vakcínu schválily k mimořádnému nasazení v populaci americké regulační úřady, obdržela jako první zdravotnice ze státu Connecticut.

„Viděla jsem pacienty přicházet s nedostatečnou hladinou kyslíku a jejich stav se postupně zhoršoval, až zemřeli, aniž u toho byla jejich rodina,“ popsala své zážitky z epidemie zdravotnice Mandy Delgadová, která byla podle svých slov šťastná a netrpělivá, aby vakcínu dostala. 

Vakcína Moderny má tu výhodu, že na rozdíl od látky firmy Pfizer nemusí být skladována při extrémně nízkých teplotách kolem minus 70 stupňů Celsia a lze ji uchovávat v běžných domácích mrazácích. Americké úřady proto plánují vakcínu od Moderny distribuovat především do odlehlejších a špatně dostupných oblastí.

Budoucí prezident Joe Biden si v pondělí nechal sám aplikovat vakcínu společnosti Pfizer a vyzval Američany, aby učinili totéž, až bude látka dostupná. Za účelem posílení důvěry veřejnosti v nové vakcíny se v pátek nechal před kamerami naočkovat látkou od Pfizeru i viceprezident Mike Pence a šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams.

Rusko používá vlastní vakcínu

Očkování vakcínou od firem Pfizer a BioNTech zahájilo v nouzovém režimu jako první 8. prosince Spojené království. Počátkem uplynulého týdne se začalo očkovat v nouzovém režimu i v USA. Stejná vakcína se podává také v Kanadě, minulý čtvrtek jí jako první arabská země začala očkovat Saúdská Arábie. V sobotu 19. prosince odstartoval očkování americko-německou vakcínou Izrael.

Hromadně se začalo očkovat také v Rusku. To ale používá vlastní vakcínu Sputnik V. Několik experimentálních vakcín používá Čína pro očkování statisíců lidí v rámci svého krizového programu.