Od Británie se kvůli nové mutaci koronaviru izolují další země. Lety zastavilo i Česko

Události ČT: Omezení v dopravě kvůli nové mutaci koronaviru (zdroj: ČT24)

Kvůli rychle se šířící mutaci nového koronaviru v jižní Anglii omezuje řada zemí dopravní spojení s Velkou Británií. Přílety z ostrovní země zakázaly mnohé evropské státy, včetně Česka, Slovenska a Polska, ale také například Kanada nebo Indie. Kolabuje i pozemní nákladní doprava mezi Velkou Británií a Francií. Na hranicích stojí kvůli zpřísněným opatřením z obou stran tisíce kamionů, včetně českých. Ministerstvo zahraničí řeší zejména urgentní případy dopravců nebo lidí, kteří uvázli v tranzitu.

Mezi zeměmi, které v noci na pondělí nebo během dne oznámily dočasný zákaz příletů na linkách z Velké Británie, jsou Rusko, Kanada, Polsko, Dánsko nebo Norsko. Už o víkendu oznámily obdobná opatření Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Belgie, Rakousko, Irsko, Bulharsko či Turecko.

Cestování z Británie omezují například také Chorvatsko, Hongkong, Argentina, Chile, Maroko a Kuvajt. Saúdská Arábie pozastavila mezinárodní lety na týden, zatímco Izrael zakázal vstup cestujícím z Británie s výjimkou izraelských občanů. Izraelci přilétající z Británie musí podstoupit dvoutýdenní karanténu. 

Přílety z ostrovní země zakázaly už zhruba čtyři desítky zemí včetně Česka. Státy přijímají opatření poté, co britský premiér Boris Johnson oznámil drastická omezení pohybu v jižní Anglii kvůli rychle přibývajícím případům koronavirové nákazy, což úřady přičítají i odhalené koronavirové mutaci.

Lety zastavily i Česko a Slovensko

Česko zastavilo lety z Velké Británie od pondělních 12:00, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Už od neděle musí lidé přijíždějící ze Spojeného království do Česka nastoupit do povinné domácí karantény. Zákaz příletů z Británie platí nejdéle do konce roku. Opatření se netýká repatriačních a ambulantních letů, stejně jako letů pro záchranu života. Lety do Británie zakázány nejsou.

K omezení dopravního spojení s Británií se v pondělí připojilo i Slovensko. Bratislava zastavuje civilní lety ze Spojeného království od pondělní půlnoci na tři dny, uvedla agentura TASR s odvoláním na slovenské ministerstvo dopravy a výstavby.

„Zákaz bude předběžně platit 72 hodin. V případě letů, u kterých platí výjimka, musí být dodržena všechna opatření nařízená orgány veřejného zdravotnictví,“ uvedl slovenský ministr dopravy Andrej Doležal. Zákaz se netýká nákladní letecké přepravy, letů pro humanitární účely a zdravotnické záchranné služby, upřesnil TASR.

Petříček: Velké komplikace mají desítky Čechů, bude jich přibývat

České ministerstvo zahraničí řeší ve Velké Británii zejména urgentní případy dopravců nebo lidí, kteří uvázli v tranzitu. Zajišťovat bude akutní konzulární pomoc, oznámil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Stále čekáme na doporučení Evropské unie, jak postupovat. Omezení byla zavedena pouze dočasně a věříme, že na velmi krátkou dobu. Řada států omezuje cestování z Velké Británie v tomto rozsahu pouze na 48 hodin,“ uvedl ministr. „S ministerstvem zdravotnictví budeme dále v úterý jednat, jakmile dostaneme doporučení od Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), jak v případě nové mutace koronaviru postupovat.“

Podle Petříčka se jedná se státy, které uzavřením své hranice s Británii znemožnily tranzit. Jde především o nákladní dopravu. Ministr by byl rád, aby se situace vyřešila v pondělí či nejpozději v úterý a aby se řidiči mohli vrátit do Česka. Výrazné komplikace se podle něj nyní týkají několika desítek osob, dá se ale očekávat, že budou přibývat.

Co se týče letecké dopravy, věří, že omezení bude skutečně pouze dočasné, a že jakmile budou k dispozici vědecky podložené informace, bude možné se vrátit k dosavadnímu režimu. „S tím, že by tam asi byla pravděpodobně povinná karanténa, nikoli cestování pouze s testem,“ doplnil.

„S panem ministrem zdravotnictví jsme hovořili o tom, že podle aktuálních informací můžeme termín zkrátit, že obnovení letů může přijít ve chvíli, kdy si budeme jisti, že nehrozí nějaké výrazné riziko, především kvůli nedostatku kontroly nad pohybem osob,“ uvedl. V případě zhoršení situace je podle něj Česko připravené svým občanům pomoci; situace je ale jiná než na jaře, a proto se zatím neplánují repatriace.

Brífink ministra zahraničí Petříčka k zastavení letů z Velké Británie (zdroj: ČT24)

Problémy v nákladní dopravě

Délka zákazu letů z Velké Británie se v jednotlivých zemích liší. Například Francie toto omezení vyhlásila na 48 hodin od nedělní půlnoci. Netýká se však jen letecké osobní přepravy, ale také nákladní dopravy pod Lamanšským průlivem.

Zastaveny byly také vlakové spoje Eurostar z Londýna do evropských metropolí Paříže, Bruselu a Amsterdamu. Francouzské úřady tvrdí, že potřebují čas na hledání řešení, jak hrozbě čelit. Francie chce obnovit nákladní dopravu co nejdříve, řekl v pondělí ráno britský ministr dopravy Grant Shapps.

Ministr zároveň obyvatele Velké Británie ujišťoval, že dopravní omezení se neprojeví nedostatkem jídla nebo léků v Británii. Obyvatelé Spojeného království by tak podle něj neměli nakupovat jinak, než by pro ně bylo před Vánoci běžné. Omezení podle ministra rovněž neovlivní dodávky vakcíny proti covidu-19. Náklad s vakcínami podle něj nadále bude proudit z Belgie do Británie přes přístav Dover.

Britský premiér Boris Johnson v pondělí odpoledne prohlásil, že naprostá většina potravin i léků je do Velké Británie dopravována stejně jako obvykle. Na co nejrychlejším řešení stávající situace a front nákladních aut na hranicích spolupracuje s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, dohodu očekává v řádu hodin, píše agentura Reuters.

Britská vláda už spustila plány na odstavení kamionů v jihovýchodním hrabství Kent, které měla v záloze pro případ možného přerušení dopravy po 31. prosinci, kdy skončí přechodné období, po jehož konci se už Británie nebude řídit unijním právem. Jednání o budoucích obchodních vztazích mezi EU a Spojeným královstvím totiž stále váznou.

Na hranicích s Británií uvázly stovky českých kamionů

Na hranicích s Británií stojí kvůli zpřísněným koronavirovým opatřením z obou stran velké množství českých kamionů.

„Uzavření hranic bohužel přišlo v nejnepříjemnější chvíli, kdy je zvýšený počet přeprav kvůli Vánocům a kvůli předzásobení z obav z brexitu. Na hranicích z obou stran jsou stovky českých kamionů v těžko řešitelné situaci,“ podotkl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Náklady na stojící kamion při sečtení nákladů na řidiče, jeho diety, propálené palivo při topení, ušlý zisk a leasing i případné penále mohou dosahovat až 2000 korun za hodinu. „Nepochybně se tedy budou pohybovat v řádu milionů pro českou kamionovou dopravu,“ dodal Felix.

Významné šíření nové mutace koronaviru oznámila britská vláda před týdnem. V sobotu premiér Boris Johnson řekl, že nový kmen může být až o 70 procent nakažlivější než ten, který dosud v zemi převládal. Zároveň Britové oznámili, že šíření viru nemají pod kontrolou. 

Nová mutace koronaviru se v Británii objevila už v září a v listopadu tvořila zhruba čtvrtinu případů infekce v Londýně. V polovině prosince už to byly téměř dvě třetiny, píše BBC. Nová mutace koronaviru byla zaznamenána i mimo Anglii. Například Austrálie hlásí 83 případů ve státě Nový Jižní Wales a v regionu severně od Sydney. Objevily se také v Dánsku, v Nizozemsku a v Itálii.

Studio ČT24: Martin Felix k problémům kamionů na hranicích Velké Británie (zdroj: ČT24)