Vyšší návštěvnost v obchodech není podle Havlíčka dramatická. Sjezdovky by se mohly otevřít o Vánocích

Události ČT: V Česku se otevřely obchody i služby (zdroj: ČT24)

Ve středu v Česku přibylo 4563 zjištěných případů koronaviru, o zhruba čtyři stovky méně než o týden dřív. Do čtvrtečních 18:00 pak přibylo 2721 potvrzených případů. Země se od čtvrtka přesunula do třetího stupně indexu PES s mírnějšími opatřeními. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) je zákazníků v obchodech více než obvykle, ale není to dramatické. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek také uvedl, že lyžařské areály v Česku by se mohly otevřít ve stejném termínu jako v Rakousku čili k 24. prosinci.

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních čísel kolem 15 tisíc nakažených denně. Od přelomu října a listopadu sice také klesá počet testů – z více než 40 tisíc denně na nynějších asi 22 tisíc, ale postupně se snižuje i podíl potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů.

Podíl nakažených na počet testů byl na začátku listopadu na rekordních 38,4 procenta, kdežto v pondělí 30. listopadu se dostal až na 16,4 procenta, nejníže za poslední dva měsíce. V úterý 1. prosince podíl stoupl, ale stále je mírně nižší oproti předchozímu úterý.

Za dobu pandemie testy v Česku odhalily covid-19 u více než 533 tisíc lidí, aktuálně je nemocných přibližně 63 tisíc. V nemocnicích skončilo k úterku jen 7,2 procenta z aktuálně nemocných. Počet hospitalizovaných v úterý oproti pondělku mírně klesl na 4667, z toho 611 lidí bylo ve vážném stavu.

Od začátku epidemie zemřelo dohromady 8515 lidí s covidem-19. Nárůst počtu zemřelých v poslední době podobně jako nárůst počtu nakažených zpomaloval. Na přelomu října a listopadu přibývaly denně i více než dvě stovky zemřelých. Za středu úřady evidují zatím padesát úmrtí, tento počet ale ministerstvo většinou zpětně navyšuje. 

Do čtvrteční 18. hodiny přibylo v Česku 2721 potvrzených případů covidu. Je to více než ve středu večer i než před týdnem. 

Česko se od čtvrtka přesunuje do třetího stupně indexu PES. Ministr průmyslu a obchodu Havlíček se nechal slyšet, že panovala obava, jak to v den rozvolnění bude v obchodech vypadat, situace ale není dramatická.

Havlíček dle svých slov zaznamenal na sociálních sítích zprávy, že si lidé berou na nákupy dovolenou. Působilo to prý dojmem, že se chystá „útok na obchody“.  Pražská obchodní centra, která ministr navštívil, evidují sice více zákazníků než obvykle, ale ne výrazně. Dle Havlíčka zákazníci dodržovali všechna opatření.

Zájem je o hospody a sauny

Během prvních pár hodin po otevření obchodů v obchodních centrech byla situace zatím klidná také podle vedoucího oddělení maloobchodního sektoru a správy obchodních center realitně-poradenské společnosti CBRE Tomáše Míčka. „Zákazníci do center dorazili, ale zatím vše probíhá hladce. Lidé dodržují veškerá opatření, která jsou vyžadována. U některých obchodů, jako je Pepco nebo Datart, se tvoří menší fronty. Nicméně zákazníci jsou disciplinovaní a dodržují rozestupy,“ konstatuje.

Události ČT: Pohled do otevřených obchodů a služeb v regionech (zdroj: ČT24)

Na některých místech v republice a u některých provozů se ve čtvrtek ale fronty tvořily. Žádané byly například sauny. „Zájem je obrovský. Už půl hodiny před otevřením stáli před vchodem první nedočkavci. Je znát, že ta 55denní pauza byla opravdu velká. Hned na první den máme 1500 rezervací. Ta není povinná, očekáváme, že přijde asi 2500 lidí. Kapacita je proti normálu omezena asi na 40 procent,“ popisuje ředitel sítě saunových světů Saunia Jaroslav Zonyga. Naopak fitness centra, kde je povinné cvičit v roušce, mnoho nedočkavců neregistrují.

Plno mají také například některé populární hospody a restaurace v Praze. „Máme plnou kapacitu a jedeme druhou otáčku stolů. Na večer a až do soboty je všechno zarezervováno. Takže ano, hosté chodí a musíme již od středy rezervace odmítat,“ líčí Luboš Kastner ze skupiny Hospodska.

Lyžování o Vánocích

Babiš předpokládá, že tuzemské lyžařské areály by za určitých podmínek mohly otevřít k 24. prosinci. Rozhodnout o tom má vláda v pondělí a bližší informace by měl sdělit na páteční konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), řekl premiér při sněmovních interpelacích.

„Předpokládám, že to bude stejné datum, aspoň jsem to tak pochopil, jako v Rakousku, že 24. (prosince) za nějakých podmínek by měly být ty areály otevřeny. Ale já nejsem ten, který o tom rozhoduje, ale takhle jsem to pochopil,“ řekl Babiš.

Kromě Rakouska plánuje otevřít lyžařské areály také Polsko. Naopak Itálie či Francie jsou zastánci uzavření skiareálů přes vánoční svátky. Podle Babiše jsou problémem hlavně fronty na vlek, právě na to by se tak měli provozovatelé areálů zaměřit. Havlíček také řekl, že vláda měla obavu zimní střediska otevřít už teď vzhledem k návratu žáků do škol i dalšímu uvolňování. 

Čtyři tchajwanské linky na roušky dostane soukromá firma

Tchajwanská firma Autoland Technology, která slíbila darovat Česku pět linek na výrobu roušek a respirátorů, oznámila, že čtyři z nich místo státu předá soukromé firmě. Hospodářským novinám (HN) to sdělil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Jednu linku daruje stát státu přes tchajwanské ministerstvo zahraničí. Zbylé čtyři chce dát Autoland partnerovi, kterého si v Česku našel,“ komentoval Vystrčil.

V polovině října senátoři v čele s Vystrčilem dohodli s ministry průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO) a zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) konkrétní kroky, které měly k přijetí a využití pěti automatizovaných linek na výrobu roušek z Tchaj-wanu vést.

Autoland si podle informací HN ale kladl podmínky, na které čeští zástupci nechtěli přistoupit. „Třeba aby linky obsluhovala firma, s níž už mají obchodní spolupráci, která ale pro výrobu respirátorů nemá certifikát,“ píše list.

Podle náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martiny Tauberové se ukázalo, že zájmy majitele jsou byznysové. „Nechtěli jsme zvýhodnit jednu firmu, která by dostala pět linek. Narušilo by to hospodářskou soutěž,“ zdůvodnila Tauberová, proč podmínkám dárce nevyhověli.

Vystrčilovi to, že většina linek připadne soukromé firmě, nevadí. „Tchajwanský podnikatel naváže spolupráci s českými a budou normálně dělat byznys,“ podotýká. V Česku tak prý může vzniknout centrum výroby roušek a respirátorů, které by se vyvážely do Evropy. „Máme šanci, že společnost vyrobí 60 milionů respirátorů a roušek ročně,“ odhaduje Vystrčil.