Roušky neměly být vůbec zrušeny, kritizuje exprimátor Svoboda. Podle něj dodávají lidem vědomí rizika

Události, komentáře: Návrat roušek (zdroj: ČT24)

Povinné nošení roušek vůbec nemělo být rušeno, tvrdí zdravotnický expert opoziční ODS a někdejší primátor hlavního města Bohuslav Svoboda. Ohlášený návrat roušek od prvního září proto považuje za opožděný. Zakrývání úst a nosu je podle něj jediné efektivní preventivní opatření, které je dispozici. Kromě toho dodává lidem potřebné vědomí rizika. „V okamžiku, kdy jsme roušky zrušili, je všichni odhodili a chovali se, jako kdyby tady žádné nebezpečí nebylo,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

Od úterý 1. září bude v Česku ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy opět zavedeno povinné nošení roušek. Po pondělním zasedání rady vlády pro zdravotní rizika to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle Vojtěcha se jedná o preventivní opatření. „Velmi jsme diskutovali s epidemiology otázku začátku školního roku. A víme, že ta změna bezesporu bude. Budou tady zhruba dva miliony studentů a žáků, kteří začnou migrovat v městské hromadné dopravě. Obecně se po létě začne nastartovávat ekonomika, lidé se budou koncentrovat v obchodech a podobně,“ upozornil ministr zdravotnictví, který byl také hostem pořadu Události, komentáře.

„A obáváme se, že z těch současných čísel bychom se mohli dostat ještě na vyšší. Je pravdou, že roušky, stejně jako rozestupy a dezinfekce, jsou zkrátka těmi základními preventivními opatřeními,“ doplnil Vojtěch.

Proti koronaviru máme jenom ty roušky, říká Svoboda

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví z opoziční ODS a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda se zavedením roušek souhlasí. Podle něj ale přichází pozdě. „Já nerozumím jediné věci, proč jsme to neudělali dávno. Je to asi dva měsíce, co jsem říkal, že roušky by neměly být rušeny. Co máme na boj proti koronaviru? Jenom ty roušky. Žádné jiné preventivní opatření, natož léčebné, nemáme,“ uvedl.

„Roušky skutečně mají smysl. Také se podívejte, že všechny země, ve kterých dochází k nové eskalaci onemocnění, roušky zavádějí. Je to jediná věc, kterou máme, která má skutečně preventivní charakter, to znamená, že snižuje infekční náboj mezi lidmi. Proto to nemělo být zrušeno,“ vysvětluje Svoboda.

Kromě toho má podle exprimátora nošení roušek i další rozměr. „Druhá věc je, že roušky mají samy v sobě aspekt informování o nebezpečí. Lidé, když nosí roušku, vědí, že tady je nějaké riziko, které jim hrozí, a jsou ochotni to dělat. V okamžiku, kdy jsme roušky zrušili, je všichni odhodili a chovali se, jako kdyby tady žádné nebezpečí nebylo, a dopadlo to tak, jak to dopadlo třeba v tom baru, kde se všichni tak dlouho objímali, až tam bylo 150 nakažených,“ říká Svoboda.

Se znovuzavedením roušek souhlasí i předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. „Já tomu rozumím, problém s tím nemám, nechtěl bych to nijak zpochybňovat, koneckonců sousední země jako Rakousko nebo Německo roušky používají, kdo tam byl teď na dovolené, tak ví, že třeba v Alpách v lanovkách se rouška musí používat,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

Naopak prezident České stomatologické komory Roman Šmucler plošné nošení roušek kritizuje a připomíná zdravotnické experty, podle kterých je klíčová imunizace. „Zakončí se to celé, až se zhruba 20 procent populace nakazí tou chorobou anebo až budeme proočkováni,“ tvrdí. Roušky mají podle něj jediný smysl, a to prodloužit průběh pandemie v čase, aby zdravotnictví nebylo zahlceno.