Válečný zločin, brutalita, humanitární katastrofa. Státníci odsoudili útok na Kachovskou přehradu

Útok na ukrajinskou Kachovskou přehradu nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům, řekl v reakci na události na Ukrajině ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ruská agrese způsobuje utrpení a tragédie. Ke zničení přehrady se vyjádřili světoví státníci. Předseda Evropské rady Charles Michel například uvedl, že ničení civilní infrastruktury je válečný zločin, podle šéfa NATO Jense Stoltenberga ukazuje útok brutalitu ruské války.

V oblastech ohrožených záplavami po destrukci Kachovské přehrady na Ruskem okupovaném jihu Ukrajiny začala evakuace obyvatelstva. Kachovská vodní elektrárna byla zcela zničena a nebude možné uvést ji do původního stavu, uvedla v úterý v prohlášení na sociální síti Telegram společnost Ukrhidroenerho.

„Útok na Kachovskou přehradu způsobil humanitární katastrofu, která se dotkne tisíců nevinných lidí. Ruská agrese na Ukrajině je ničím neospravedlnitelná, navíc způsobuje obrovské utrpení a tragédie,“ uvedl Fiala. „Toto je třeba zastavit. Jedinou cestou k míru je naše silná pomoc a podpora Ukrajině,“ dodal.

Podle prezidenta Petra Pavla je zničení Kachovské přehrady akt chování, který má blízko k válečnému zločinu, protože byl spáchán s jasným vědomím, že poškodí civilisty. Způsobí ztráty na zemědělské produkci, problémy se zásobováním pitnou vodou, a to nejenom oblastí sousedících s Dněprem, ale i na celém Krymu, uvedl. „Už proto je to závažná věc, kterou bychom rozhodně neměli zlehčovat,“ řekl Pavel.

Útok na přehradu dle prezidenta ukazuje, že Rusko se opravdu obává ukrajinské protiofenzivy. „Krok, který udělali, pokud se potvrdí, že to bylo Rusko, a zatím tomu všechno nasvědčuje, tak znamená, že Rusko si opravdu není jisto s úspěšností své obrany v případě ukrajinské protiofenzivy,“ řekl. Ruská strana podle něj preventivně celou oblast vyřadila z možného protiútoku, protože z Dněpru se stalo jezero, které se v podstatě nedá překonat.

Lipavský: Jako zbraně hromadného ničení

„Rusko dále posouvá hranice své agrese. Útok na přehradu v Nové Kachovce nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. Tato brutalita bude odsouzena a potrestána,“ prohlásil Lipavský. Ministerstvo zahraničních věcí v pozdějším prohlášení uvedlo, že útok ruských okupačních vojsk na přehradu je podle dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám válečný zločin.

„Nejedná se přitom ani o první, ani poslední článek Ženevských úmluv, který Rusko na Ukrajině systematicky porušuje,“ stojí ve vyjádření Černínského paláce. Lipavský schválil mimořádnou pomoc ve výši deseti milionů korun, sdělil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Jde podle něj o nejvyšší částku, kterou může resort schválit bez odsouhlasení vládou.

Humanitární pomoc postiženým civilistům je nyní prioritou, uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Ruský režim je teroristický. Zničení Kachovské přehrady je jejich dalším zločinem a musí se zároveň stát jedním z bodů obžaloby Tribunálu pro zločiny ruské agrese na Ukrajině,“ uvedla na Twitteru.

„Vyhodit do povětří druhou největší přehradu na Ukrajině a přitom ohrozit tisíce civilních životů je taktika spálené země, ke které se uchyluje vojsko, jež ustupuje bez naděje na opětovný postup. A to i s vědomím, že vyschne zdroj vody pro Krym,“ komentoval na sociálních sítích situaci místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Podle Michela jde o válečný zločin

Podle předsedy Evropské rady Michela budou Rusové za zničení Kachovské přehrady pohnáni k odpovědnosti. „Jsem šokován bezprecedentním útokem na přehradu v Nové Kachovce. Ničení civilní infrastruktury lze jednoznačně kvalifikovat jako válečný zločin – a my poženeme Rusko a jeho představitele k odpovědnosti,“ napsal na Twitteru.

Dodal, že na červnovém summitu Evropské unie nastolí tuto otázku a navrhne pomoc zaplaveným oblastem. „V myšlenkách jsem se všemi rodinami na Ukrajině postiženými touto katastrofou,“ dodal Michel.

Rusko zničením přehrady posunulo svou agresi vůči Ukrajině na další „bezprecedentní“ úroveň, řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Evropská unie tento útok co nejdůrazněji odsuzuje. Představuje nový rozměr ruských zvěrstev a může představovat porušení mezinárodního práva, zejména humanitárního,“ uvedl Borrell.

„Jedná se o nový příznak eskalace, který přivádí hrůznou a barbarskou povahu ruské agrese proti Ukrajině na bezprecedentní úroveň,“ uvedl později mluvčí Evropské komise Peter Stano.

Stoltenberg mluví o ruské brutalitě

Generální tajemník OSN António Guterres podle agentury Reuters řekl, že nemá nezávislé informace o příčinách protržení Kachovské přehrady na řece Dněpr na Ukrajině. „Jedna věc je jasná – je to další ničivý následek ruské invaze na Ukrajinu,“ poznamenal Guterres.

„Zničení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce civilistů a způsobuje vážné škody na životním prostředí. Jedná se o nehorázný čin, který znovu ukazuje brutalitu ruské války na Ukrajině,“ napsal na Twitteru generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Přehradu v Nové Kachovce zmínil i na schůzce prezidentů zemí východního křídla NATO v Bratislavě. „Zničení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce civilistů a závažně poškozuje životní prostředí,“ uvedl Stoltenberg v úvodním proslovu.

Podle generálního tajemníka rozhodnutí, která budou přijata na červencovém summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu, budou velmi důležitá pro posílení podpory Ukrajiny. Dodal, že několikaletý balík podpory dostane Ukrajinu na úroveň standardů NATO a přiblíží ji k Alianci. „Všichni spojenci se shodují, že dveře NATO jsou otevřené a že uvítáme Ukrajinu jako člena Aliance. Rusko nemá právo veta v tomto směru,“ řekl Stoltenberg.

Hostitelka summitu takzvané bukurešťské devítky slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že nejlepším způsobem, jak obnovit mír v Evropě, je poskytování pomoci Ukrajincům. „Všichni chceme obnovit spravedlivý mír. Přibližuje nás k tomu pomoc Ukrajině,“ řekla Čaputová.

Polský prezident Andrzej Duda řekl, že Rusko představuje ohrožení bezpečnosti. „Jako členové východního křídla NATO jsme zasaženi situací na Ukrajině a ruskou agresí,“ uvedl. Dodal, že situaci v regionu komplikuje také rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku a kroky režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Útok na přehradu odpovídá Putinovu vedení války, řekl Scholz

Zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny znamená nový rozměr bojů, řekl na Evropském fóru veřejnoprávní stanice WDR německý kancléř Olaf Scholz. „Je to něco, co přináší novou dimenzi, ale odpovídá to způsobu, jakým Putin tuto válku vede,“ odpověděl Scholz v debatě na otázku, co zničení přehrady znamená.

„Na Ukrajině jsme svědky řady a řady zločinů, které páchají ruští vojáci. Odpovídá to ale způsobu vedení války, kdy jsou opakovaně terčem i civilní cíle, jako vesnice, školy, nemocnice, infrastruktura,“ uvedl. Scholz prohlásil, že je nezbytné, aby Ukrajina měla potřebnou humanitární, ekonomickou i vojenskou podporu. „My ji budeme podporovat tak dlouho, dokud bude třeba,“ dodal.

Útok na přehradu tvrdě odsoudila i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která je na návštěvě Brazílie. „Za tuto ekologickou katastrofu je zodpovědný jen jeden, a to ruská zločinná útočná válka na Ukrajině,“ uvedla na Twitteru. Poznamenala, že vodní dílo v blízkosti jaderné elektrárny bylo zneužito jako válečná zbraň.

„Tento nový útok na civilní infrastrukturu ukazuje také pohrdání intenzivním mezinárodním úsilím, především pak Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která vede měsíce rozhovory, aby zajistila alespoň minimální úroveň ochrany pro obyvatele regionu,“ konstatovala Baerbocková. Dodala, že je v úzkém kontaktu s kolegy ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 a také s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou.

Nemohou nás porazit, tak ničí civilní infrastrukturu, říká ukrajinský diplomat

Vrcholný ukrajinský diplomat Anton Korynevyč v úterý před Mezinárodním trestním soudem v Haagu obvinil Rusko ze zničení přehrady a prohlásil, že se jedná o akci „teroristického státu“. „Rusko nás nemůže porazit na bitevním poli, a tak se zaměřuje na civilní infrastrukturu, aby se nás pokusilo zmrazit a přimět k podřízenosti. Právě dnes Rusko vyhodilo do povětří velkou přehradu,“ řekl zastupující velvyslanec ukrajinského ministerstva zahraničí v úterý v Haagu.

„Způsobuje značné civilní evakuace, ekologické škody a ohrožuje bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny. Jednání Ruska je jednáním teroristického státu, agresora,“ dodal.

Na návštěvě Kyjeva je v pondělí britský ministr zahraničí James Cleverly. Podle něj je příliš brzy na to, aby bylo možné smysluplně vyhodnotit podrobnosti o zničení Kachovské přehrady. „Slyšel jsem zprávy o výbuchu přehrady a o riziku záplav. Na nějaké smysluplné posouzení je ještě brzy,“ řekl Cleverly při návštěvě vesnice Hrebelky u Kyjeva po pondělním jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským v hlavním městě.

„Ale je třeba si uvědomit, že jediným důvodem, proč je to vůbec problém, je nevyprovokovaná, plnohodnotná invaze Ruska na Ukrajinu. Budeme nadále vyhodnocovat vývoj, ale nejlepší věc, kterou by teď Rusko mohlo udělat, je okamžitě stáhnout své vojáky,“ uvedl.

Později Cleverly na Twitteru doplnil, že úmyslný útok na výhradně civilní infrastrukturu je válečným zločinem. Spojené království je podle něj připraveno pomoci postiženým touto katastrofou.