TÉMA

Nova Kachovka

Zasáhli jsme a potopili dvě ruské lodě u Krymu, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka

Ukrajina v noci na pátek u poloostrova Krym zasáhla dvě malé ruské výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Později na platformě Telegram sdělila, že obě plavidla se po útoku námořních dronů v zátoce Vuzka potopila. Rusko zatím zprávu nekomentovalo.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:33|

Zničená Kachovská přehrada ztratila 70 procent vody. Rusové ostřelovali evakuační loď

Zničená Kachovská přehrada na řece Dněpr ztratila už 70 procent vody, oznámilo ministerstvo životního prostředí. Kvůli poklesu hladiny přestává vtékat voda do Severokrymského kanálu, který je klíčový pro zásobování vodou Krymského poloostrova okupovaného Ruskem. Informovala o tom britská vojenská rozvědka nebo ruskojazyčný servis BBC s odvoláním na uživatele sociálních sítí. Voda postupně mizí také ze zaplavených oblastí pod přehradou.
11. 6. 2023Aktualizováno11. 6. 2023, 18:30|

„Jsem v šoku ze selhání OSN a Červeného kříže.“ Zelenskyj kritizuje otálení humanitárních organizací

Voda ze zničené Kachovské přehrady zaplavila na jihu Ukrajiny přes tři tisíce domů, vyplývá z hlášení ukrajinských úřadů i ruské okupační správy. OSN informovala o tom, že naléhavou pomoc potřebuje přes šestnáct tisíc lidí. Humanitární dopady katastrofy podle ní ale pocítí statisíce osob. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizuje OSN a Červený kříž za neposkytnutí pomoci lidem postiženým záplavami. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal humanitární organizace vyzval k rychlému jednání.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 21:55|

Lidé pod zničenou přehradou zachraňují, co se dá

Obyvatelé obcí na dolním toku Dněpru pod protrženou Kachovskou přehradou opouštějí své zatopené domy a odvážejí vše, co se dá zachránit. Ukrajina z úterního zničení hráze a následné katastrofální povodně viní Rusko. Jeho okupační jednotky hráz v době kolapsu kontrolovaly.
7. 6. 2023|

Válečný zločin, brutalita, humanitární katastrofa. Státníci odsoudili útok na Kachovskou přehradu

Útok na ukrajinskou Kachovskou přehradu nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům, řekl v reakci na události na Ukrajině ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ruská agrese způsobuje utrpení a tragédie. Ke zničení přehrady se vyjádřili světoví státníci. Předseda Evropské rady Charles Michel například uvedl, že ničení civilní infrastruktury je válečný zločin, podle šéfa NATO Jense Stoltenberga ukazuje útok brutalitu ruské války.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 18:19|

Rusové se snaží udržet východ Chersonské oblasti. Podle analytiků má jejich obrana limity

Jakmile si Ukrajinci vybudují silné postavení na pravém břehu Dněpru, nebudou Rusové schopni východní část Chersonské oblasti dlouhodobě udržet. Předpokládá to vedoucí tiskového střediska operačního velitelství Jih Natalia Humeniuková. Podle analytiků Institutu pro studium války (ISW) se sice armáda Ruské federace na případnou ukrajinskou protiofenzivu přes řeku připravila, její obrana má však určité nedostatky.
28. 11. 2022|

Ruští okupanti hlásí ostřelování Chersonu, Ukrajinci mluví o těžkých bojích

Jihoukrajinský Cherson, který okupují ruská vojska, byl již podruhé během úterý ostřelován, uvedla ruská státní agentura TASS. Podle něj zasahovala protivzdušná obrana okupantů. Ukrajinská armáda uvedla, že v téměř celé Chersonské oblasti se těžce bojuje. Kyjev v pondělí oznámil, že v oblasti zahájil dlouho očekávanou protiofenzivu.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 20:07|

Ukrajina oznámila zahájení ofenzivy na jihu země, podle médií prorazila ruskou linii v Chersonské oblasti

Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země. Podle ukrajinských médií, která se odvolávají na armádní zdroje, se útočícím vojskům podařilo v Chersonské oblasti na některých místech prolomit první linii ruské obrany. Dle CNN se podařilo dobýt čtyři okupované obce. Oblastní okupační správa nejdříve označila zprávy o zahájení ukrajinské akce za nepravdivé, večer však ruské ministerstvo obrany ukrajinskou protiofenzivu v Chersonské a Mykolajivské oblasti připustilo.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 23:25|

„Je to jako žiguli a mercedes.“ Efektivita amerických zbraní vzbuzuje obavy v Rusku

Ukrajinská armáda zaznamenala v posledních týdnech řadu úspěšných úderů na ruské vojenské sklady či základny, které se nacházejí hluboko na Rusy okupovaném ukrajinském území. Donedávna byly tyto objekty pro Ukrajince nedosažitelným cílem, změnu ale přinesla dodávka amerických raketometů HIMARS. Efektivita amerických zbraní vzbuzuje obavy v Rusku.
12. 7. 2022|