Ruští okupanti hlásí ostřelování Chersonu, Ukrajinci mluví o těžkých bojích

Události: Ukrajina vede protiofenzivu v Chersonské oblasti (zdroj: ČT24)

Jihoukrajinský Cherson, který okupují ruská vojska, byl již podruhé během úterý ostřelován, uvedla ruská státní agentura TASS. Podle něj zasahovala protivzdušná obrana okupantů. Ukrajinská armáda uvedla, že v téměř celé Chersonské oblasti se těžce bojuje. Kyjev v pondělí oznámil, že v oblasti zahájil dlouho očekávanou protiofenzivu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (srpen 2022)

  • 23:59

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve čtvrtek. Děkujeme za pozornost.

  • 23:46

    Estonský ministr zahraničí Urmans Reinsalu v rozhovoru pro agenturu Reuters po setkání s kolegy z EU v Praze poznamenal, že "během několika týdnů se bude Estonsko snažit zabránit většině Rusů ve vstupu do země. Nějakou dobu to potrvá, ale myslím, že rozhodující je také načasování, když se podíváme na tyto obrovské počty vstupujících ruských občanů". Tyto poznámky zazněly v době, kdy se ministři zahraničí EU dohodli na zkomplikování postupu pro vstup Rusů, i když se zastavili u úplného zákazu vydávání víz.

  • 23:25

    Prezident Volodymyr Zelenskyj také poděkoval informátorům na Krymu. Ve svém večerním projevu ukrajinský prezident hovořil o svém setkání s vrchním velitelem a dalšími bezpečnostními činiteli, na němž se zvláště zmínil o těch, kteří na jihu Ukrajiny předali ozbrojeným silám důležité informace. "Naše rozvědka je za tyto informace vděčná a maximálně je využívá," řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ať nepřítel ví, na čí poloostrově se dočasně nachází."

Ukrajinské jednotky svádějí s ruskými silami intenzivní boje „v téměř celé“ okupované Chersonské oblasti, kde ukrajinské síly zahájily protiofenzivu a zničily „řadu muničních skladů“, uvedla ukrajinská armáda. Uvedla také, že Ukrajinci zničili „prakticky všechny hlavní mosty“ přes Dněpr včetně automobilového Antonivského, vedlejšího železničního a také mostu přes přehradu Nova Kachovka. Funkční zůstaly podle ní jen přechody pro pěší. Armáda také uvedla, že zničila ruský přechod přes řeku u obce Lvovo. Kyjev uvádí, že ruskou obranu na nejméně dvou místech prolomil.

Moskva v pondělí tvrdila, že ukrajinský pokus o protiofenzivu selhal. V úterý ale uvedla, že Cherson čelí ostřelování. „Na nebi jsou vidět stopy po střelách protivzdušné obrany. Jsou slyšet výbuchy,“ napsal TASS, v ulicích podle něj proběhla přestřelka s ukrajinskými průzkumníky. Ruská agentura píše také o neúspěšném pokusu o atentát na policistu. 

O útoku na auto okupanty jmenovaného „šéfa dopravní policie“, který vyvázl nezraněn, informuje i Ukrajinska pravda. Podle starosty Melitopolu Ivana Fedorova partyzáni v noci v tomto městě v Záporožské oblasti „zničili několik okupantů“, dodává web.

Předchozí ostřelování v Chersonské oblasti podle okupačních úřadů poškodilo dva obytné domy a také Antonivský most přes Dněpr. Zástupce šéfa okupační správy Kirill Stremousov (ukrajinsky Kyrylo Stremousov) agentuře TASS sdělil, že na jednom sídlišti Rusové zlikvidovali všechny příslušníky diverzně průzkumné skupiny. O výbuších a přestřelce ve městě informovala dříve ukrajinská média.

Rusové hlásili také výbuchy v Sevastopolu na okupovaném Krymu, uvádí Ukrajinska pravda. Okupanti podle ní tvrdí, že zafungovala protivzdušná obrana, která sestřelila dron. 

Zelenskyj: Budeme je hnát až k hranicím

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na úterý uvedl, že nikdo zodpovědný o vojenských plánech Kyjeva neprozradí nic konkrétního, ale zdůraznil, že pro ruské vojáky nastal čas utíkat. „Budeme je hnát až k hranicím,“ řekl. „Pokud se okupanti bojí vrátit domů, do Ruska, tak ať se vzdají,“ uvedl s tím, že Ukrajina se zaručuje k dodržení všech norem Ženevských konvencí. 

Podle ukrajinského ministra obrany Dmytra Kuleby je teď situace na jihu země hlavním předmětem zájmu Ukrajiny. „Vzhledem k pokračujícím ruským snahám ilegálně tato území anektovat,“ řekl s odkazem na přípravy okupantů uspořádat v Chersonu referendum o připojení k Rusku.

Cherson hlásí přerušené dodávky elektřiny a vody

Z hlavního města oblasti i dalších míst byl v úterý hlášen částečný výpadek v dodávkách elektrického proudu a vody. S odvoláním na ruské agentury o tom informovala ruská služba BBC, podle které není jasné, kdo ve městě střílel a co bylo zasaženo.

V Chersonu byly vypnuty semafory, zastaven provoz trolejbusů a nesvítí se v budovách, popsala BBC s odkazem na ruské agentury, které se odvolávají na okupační úřady a své zpravodaje ve městě. Agentura TASS poznamenala, že v Chersonu zaznamenali výpadky elektrického proudu už minulý týden. Později odpoledne informovala, že se dodávky podařilo obnovit.

O den dříve hlásily okupační úřady také výpadky v dodávkách elektřiny a vody v Nové Kachovce. Přičítaly je ukrajinskému ostřelování hráze místní vodní elektrárny, přes niž vede jeden z přechodů přes řeku Dněpr, připomíná BBC. 

USA: Ukrajinci mají dobrou šanci získat zpět svá území

Dva nejmenování představitelé Pentagonu podle webu Politico uvedli, že Ukrajina má „dobrou šanci“ získat okupovaná území na jihu země zpět. Cílem Kyjeva je podle nich odříznout okupanty od řeky a donutit je vzdát se Chersonu.

Mluvčí Pentagonu John Kirby prohlásil, že Moskva už dříve musela kvůli zprávám o chystané ukrajinské protiofenzivě na jihu stáhnout zdroje z Donbasu, kde soustředila většinu svých sil. Britské ministerstvo obrany uvádí, že od začátku srpna Rusko vynaložilo značné úsilí na posílení svých sil u Chersonu na západním břehu řeky Dněpru.

Většina okupačních jednotek ale pravděpodobně nemá plné stavy a závisí na zranitelném zásobování přívozy a pontonovými mosty přes Dněpr. „Pokud Ukrajina uspěje v provádění trvalých útočných operací, soudržnost nevyzkoušené struktury (ruských sil u Chersonu) bude pravděpodobně klíčovým faktorem udržitelnosti ruské obrany na jihu,“ míní Londýn. Podle britského ministerstva obrany zatím nelze konstatovat rozsah postupu ukrajinských sil.

Institut pro studium války (ISW) poukazuje na pondělní prohlášení ruského ministerstva obrany, podle kterého měla ukrajinská protiofenziva na jihu omezený rozsah a pokus proniknout ve třech blíže neupřesněných směrech v Chersonské oblasti selhal. Podle většiny ruských blogerů byly zprávy o ukrajinském protiútoku zveličené, nepravdivé; ukrajinské síly podle nich nedokáží proniknout přes ruské obranné linie. Tato pohrdavá tvrzení podle ISW svědčí o tom, že Kreml chce zachovat fasádu vojenských úspěchů. 

Bezpečnostní korespondent BBC Frank Gardner ale upozornil, že Rusko mělo řadu měsíců na to, aby se v Chersonu usadilo a připravilo na protiútoky. Ukrajinci podle něj od začátku ruské invaze téměř vždy vedli obranné boje a s ofenzivními operacemi nemají mnoho zkušeností. Ofenziva vyžaduje jiné dovednosti a početní převahu v munici i personálu, píše BBC.

V Chersonu před válkou žilo asi 280 tisíc obyvatel. Chersonská oblast má strategický význam, protože hraničí s poloostrovem Krym, který Rusko anektovalo v březnu 2014.