TÉMA

Policista

Inspekce obvinila policistu kvůli napadení dívky před barem na pražském Smíchově

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila policistu, který před barem na pražském Smíchově napadl devatenáctiletou dívku. Stíhá ho pro těžké ublížení na zdraví, za což v případě odsouzení hrozí až desetileté vězení. Inspekce muže i s jeho kolegyní viní také z výtržnictví. Sdělil to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Na posun v případu upozornil portál Novinky.cz.
včera|

Ústavní soud odmítl stížnost potomků policisty, který zemřel ve služebním autě. Dožadovali se odškodnění

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti pozůstalých po policistovi, který zemřel při havárii služebního vozu. Dcera a syn se domáhali u civilních i správních soudů odškodnění za duševní útrapy. Podle soudu se mohli a mohou domáhat odškodnění z takzvaného povinného ručení. Nález vyhlásil soudce zpravodaj Pavel Šámal.
14. 2. 2024|

Policisté se skládají na kolegu z Vysočiny, který vážně onemocněl

Policista Lukáš Zíta onemocněl amyotrofickou laterální sklerózou, která způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy. Kolegové rozjeli veřejnou sbírku na pomoc jeho rodině –⁠ manželce a třem dětem. Podle lékařů je důležité i zachování práce.
21. 11. 2023|

Policista, kterému ve školce náhodně vystřelila zbraň, dostal napomenutí

Policista, kterému náhodně vystřelila na začátku března služební zbraň po besedě v přerovské mateřské školce, porušil předpisy a byl potrestán písemným napomenutím. České televizi to na základě žádosti o poskytnutí informace sdělil Petr Malacka z ředitelství olomoucké policie. Incident se stal na začátku března v mateřské škole Dvořákova, nikdo se nezranil.
7. 6. 2023|

Expolicista si za vraždu sousedky, znásilnění matky a další činy odpyká 28 let, potvrdil soud

Někdejší pražský policista si odpyká 28 let vězení za násilné činy vůči ženám včetně brutální vraždy sousedky či znásilnění vlastní matky. Výjimečný trest mu v úterý pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze, když zamítl odvolání obžalovaného. Šestatřicetiletý muž podle znalců činy spáchal v souvislosti se svou sexuální deviací. Obžalovaný ji popíral a tvrdil, že v době skutků byl nepříčetný kvůli pervitinu.
25. 4. 2023|

GIBS kvůli daňovým únikům stíhá tři firmy a pět lidí, včetně bývalého policisty

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhá pět lidí, včetně plzeňského policisty, a tři firmy kvůli podezření z krácení daně. Od roku 2020 do roku 2021 tím údajně způsobili škodu přes 42 milionů korun. Deník Právo uvedl, že jedním ze stíhaných je policejní důstojník, který dlouhá léta stál v čele plzeňské hospodářské kriminální policie. Nyní u policie už není.
6. 4. 2023|

Při besedě ve školce policista náhodně vystřelil. Všichni jsou v pořádku

V jedné z přerovských mateřských škol ve čtvrtek při besedě s dětmi policista při manipulaci se zbraní náhodně vystřelil. Při incidentu se nikdo nezranil, okolnosti vyšetřuje odbor vnitřní kontroly. Podle zástupců přerovské radnice se událost odehrála v mateřské škole v Dvořákově ulici. Besedy s policisty se podle informací ČTK zúčastnilo dvanáct předškoláků, součástí byla i ukázka rozložení a složení zbraně. Zbraň policistovi vystřelila po přednášce.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 18:39|

Soud snížil trest řidičce, která v opilosti zabila policistu. Ve vězení má strávit deset let

Pražský vrchní soud v úterý uložil deset let vězení řidičce Jitce Rudovičové, která způsobila nehodu, při níž zemřel policista a další dva se zranili. O tři roky jí snížil nepravomocný trest. Uznal ji vinnou z trestného činu obecné ohrožení. Žena jela v Praze opilá stopadesátikilometrovou rychlostí a narazila do policejního vozu.
24. 1. 2023|

Francouzský policista během protestů napadl fotografa. Muži museli amputovat varle

Francouzské úřady prošetřují případ, kdy tamní policista minulý čtvrtek těžce zranil jednoho z účastníků protivládních demonstrací. Vyšetření případu žádá i policejní prefekt. Ozbrojené složky Francie se za rostoucího napětí zároveň připravují na další masová shromáždění proti chystané důchodové reformě, z nichž některá už jsou hlášena na tento týden.
24. 1. 2023|

Nový zásadní důkaz v případu výbuchu muničního skladu v Bílině. GIBS obnovuje vyšetřování

V případu výbuchu muničního skladu v Bílině se objevil nový důkaz, přednesl jej jeden z obviněných. Státní zástupce proto vrátil Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) věc k doplnění. Nová lhůta pro vyšetřování poběží do února. Informaci ČT potvrdilo Státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Letos v listopadu obvinili kriminalisté dva bývalé policejní pyrotechniky. Podle deníku Právo jde o ředitele policejních pyrotechniků Michala Dlouhého a jeho podřízeného. Sklad vybuchl v září 2020, nedošlo při něm k žádnému zranění.
22. 12. 2022|

Za zastřelení agresivního muže policista do vězení nepůjde, po odvolání dostal podmínku

Pražský vrchní soud zmírnil trest policistovi Davidu Knapíkovi, který při zásahu na Jindřichohradecku zastřelil opilého agresivního muže. Za zabití a za zneužití pravomoci si měl podle soudu nižší instance za mřížemi odpykat tři a půl roku, odvolací soud mu uložil tříletou podmínku s pětiletou zkušební dobou. Rozhodnutí je pravomocné, pro Knapíka to znamená konec u policie. Řekl, že bude zvažovat dovolání.
5. 10. 2022|

Ruští okupanti hlásí ostřelování Chersonu, Ukrajinci mluví o těžkých bojích

Jihoukrajinský Cherson, který okupují ruská vojska, byl již podruhé během úterý ostřelován, uvedla ruská státní agentura TASS. Podle něj zasahovala protivzdušná obrana okupantů. Ukrajinská armáda uvedla, že v téměř celé Chersonské oblasti se těžce bojuje. Kyjev v pondělí oznámil, že v oblasti zahájil dlouho očekávanou protiofenzivu.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 20:07|

Soud vyměřil dvěma mužům za vraždu u Aše nepravomocně 13 let vězení. Mladíka usmýkali za autem

Krajský soud v Plzni odsoudil třiačtyřicetiletého bývalého policistu Martina Novotného a o pět let staršího Aleše Šeptáka k třinácti letům odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou za vraždu mladého muže u přehrady Bílý Halštrov u Aše na Chebsku v roce 2008. Krajský soud vynesl v případu rozsudek podruhé, předloni oba muže osvobodil. Vrchní soud v Praze ale původní rozsudek zrušil a vrátil věc zpět do Plzně. Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 13:49|

„Ta čepice neměla na jeho hlavě co dělat,“ řekl Vondrášek na adresu policisty z Babišova mítinku

S policistou, který před zákrokem na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) s občany nosil na hlavě propagační čepici Babišova hnutí, už bylo zahájeno kázeňské řízení. Řekl to policejní prezident Martin Vondrášek v Interview ČT24. Důvody samotného kontroverzního policejního zákroku hájil, podle něj policie zakročila proti pachateli přestupku. Zda byl zásah nepřiměřený, je podle něj potřeba prošetřit, do té doby se omlouvat za jednání policie nehodlá.
5. 8. 2022|

Vyšetřování kauzy úniků z policejních databází je u konce, GIBS stíhá osm lidí i dvě firmy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) končí vyšetřování velké kauzy úniků z policejních databází. Elitní policisté jsou podezřelí, že za peníze poskytovali informace lobbistovi Tomáši Horáčkovi. V případu jde o úplatky za víc než milion korun.
21. 5. 2022|

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který střílel na úřadu práce v Praze

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který se podle policie přiznal k loňské střelbě na pražském úřadu práce, jejíž obětí se stala jeho zaměstnankyně. Střelci hrozí výjimečný trest včetně doživotního vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 13:50|

Při dalším útoku v Izraeli zahynuli čtyři lidé

V úterý v Izraeli při dalším útoku zahynuli podle místní televize nejméně čtyři lidé a jeden člověk byl vážně zraněn. Od minulého týdne jde o třetí útok. Izraelská televize hovoří o arabském střelci. Minulé dva útoky se připisovaly pachatelům spřízněným s organizací Islámský stát.
29. 3. 2022|

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z vraždy zaměstnankyně úřadu práce

Policie navrhla obžalovat střelce, který je obviněný z loňské vraždy zaměstnankyně úřadu práce v pražské Bělehradské ulici a z dalších trestných činů. O ukončení vyšetřování případu informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že stíhaný muž nadále zůstává ve vazbě.
15. 3. 2022|

Policista, který při zásahu u Smržova zastřelil muže, je obžalován ze zabití, píše Právo

Policista, který v srpnu 2020 při zásahu v chatové oblasti u jihočeského Smržova zastřelil muže, je obžalovaný ze zabití a zneužití pravomoci. Hrozí mu deset let vězení, případ řeší českobudějovický krajský soud, píše Právo. Podle deníku je to zřejmě poprvé v novodobé historii, kdy policista půjde před soud kvůli zabití při výkonu služby.
21. 1. 2022|

Polské bezpečnostní složky očekávají další pokusy o zdolání hranic

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem zvažuje kvůli krizi na hranicích s Běloruskem aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci, řekl agentuře PAP polský premiér Mateusz Morawiecki. Skupina pěti desítek běženců v noci na neděli podle polské policie hranici překonala, bezpečnostní složky očekávají v noci další pokusy o zdolání hranic. Varšava se také snaží vyvrátit zvěsti, podle kterých se dohodla na přesunu migrantů do Německa. Podle Polska, Litvy, Lotyšska i EU je situace výsledkem hybridní války.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 22:06|

V Británii vrcholí ostře sledovaný proces v případu vraždy Sarah Everardové. Obžalovanému hrozí doživotí

Policista Wayne Couzens využil k březnovému únosu Sarah Everardové v Londýně svůj služební průkaz a pouta - předstíral, že ji zatýká kvůli porušení karanténních opatření proti covidu-19. Prohlásil to u soudu prokurátor Tom Little. Osmačtyřicetiletý Couzens se k únosu, znásilnění a vraždě třiatřicetileté ženy už dříve doznal. Rozsudek vynese soudce zřejmě ve čtvrtek.
29. 9. 2021|

V Hongkongu začal soud se zástupci opozice. V souladu s ústavou pořádali neoficiální volby

Sedmačtyřicet lidí stanulo před hongkongským soudem. Jsou mezi nimi bývalí prodemokratičtí zákonodárci, sociální pracovníci, učitelé a členové občanské společnosti, kteří jsou již měsíce vězněni. Souzeni jsou za organizaci neoficiálních primárních voleb. Očekávají se tvrdé exemplární tresty.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 19:42|

Dva jihočeští policisté dostali podmínku a pokutu za braní úplatků od řidičů

Okresní soud v Táboře shledal vinnými dva expolicisty z jižních Čech kvůli braní úplatků na dálnici D3. Kromě tříletých podmíněných trestů jim uložil také peněžité tresty 80 a 100 tisíc korun. Schválil tak dohodu o vině a trestu, kterou bývalí policisté uzavřeli s žalobcem. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. Rozsudek není pravomocný. Peněžité tresty dostalo také deset řidičů, kteří expolicisty podpláceli.
15. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Slovensko zřídí na hranicích pruhy pro očkované, Německo mírní cestovní omezení

Slovenská policie po zintenzivnění kontrol dodržování karanténních povinností zřídí zejména na velkých hraničních přechodech zvláštní jízdní pruh pro cestující, jež byli očkováni proti covidu-19. Od nadcházejícího pátku bude Slovensko až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od neočkovaných lidí. Německo nově zmírňuje omezení pro cestující z několika zemí včetně Velké Británie či Portugalska.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 20:57|