Hnutí ANO vyhrálo volby v deseti krajích

Hnutí ANO stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo krajské volby v deseti krajích. Po jednom vítězství mají ODS, koalice SPOLU a Starostové pro Liberecký kraj. Volební účast byla necelých 33 procent, při minulých krajských volbách přišlo hlasovat 38 procent voličů.

On-line přenos

Krajské a senátní volby

  • Neděle 22. září 2024
  • 02:00

    Textový přenos ke krajským a senátním volbám 2024 tímto končí. Děkujeme za pozornost.

  • 01:18

    V Pardubickém kraji vznikne nová koalice 3PK, ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS. Její půdorys odpovídá výsledku voleb. STAN bude v opozici.

  • 00:16

    V Ústeckém kraji by se koalice mohla zvládnout domluvit zkraje příštího týdne, prohlásil lídr vítězného ANO Richard Brabec. ANO získalo v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 26 křesel a může se tak spojit s kýmkoli.

ANO zvítězilo na Vysočině, v Plzeňském, Středočeském, Ústeckém, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V Jihomoravském kraji zvítězila koalice SPOLU, v Jihočeském ODS a v Libereckém Starostové pro Liberecký kraj.

Počet vítězství v jednotlivých krajích nemusí znamenat stejný počet hejtmanů, od předchozích voleb vede ANO tři kraje, i když vyhrálo stejně jako nyní v deseti. Hnutí ANO může v Moravskoslezském a Karlovarském kraji sestavit jednobarevnou radu, zástupci hnutí v Karlovarském kraji nicméně osloví i další strany. ANO získalo celkem 292 mandátů a oproti minulým volbám nejvíce posílilo. Má navíc 114 krajských zastupitelů.

V Jihočeském kraji získala nejvíc hlasů ODS vedená hejtmanem Martinem Kubou, která už oznámila, že radu sestaví sama. V končícím volebním období v žádném kraji jednobarevná rada nebyla. ODS má celkem 106 krajských mandátů, posílila o sedm.

V Jihomoravském kraji uspěla koalice SPOLU v čele s Janem Grolichem (KDU-ČSL), která ještě večer uzavřela memorandum se Starosty pro jižní Moravu. Koaliční smlouvu podepíšou do týdne. V Libereckém kraji už počtvrté vyhráli Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty, připraveni jsou jednat o spolupráci s druhým ANO i třetím SPOLU pro Liberecký kraj.

Hnutí STAN ve středních Čechách nechce pustit do vedení kraje vítězné ANO a nabídlo spolupráci koalici SPOLU, která skončila třetí, řekla jednička STAN a dosavadní středočeská hejtmanka Petra Pecková. SPOLU chce jednat se STAN i s ANO. Pokud by lídr SPOLU Jan Skopeček upřednostnil pozici hejtmana v případné koalici s ANO, je to podle Peckové na jeho vlastní odpovědnost. STAN má celorepublikově 73 mandátů.

Proti roku 2020 se částečně změnilo regionální rozložení vítězů. Tehdy vyhráli ve Středočeském kraji Starostové a nezávislí (STAN), v Královéhradeckém kraji koalice ODS a STAN. Stejně jako letos vyhráli na Liberecku Starostové pro Liberecký kraj. Ti mají aktuálně dvacet mandátů, od minulých voleb přišli o dva mandáty.

Babiš by chtěl výsledek zopakovat ve sněmovních volbách

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš považuje celorepublikový zisk ANO za „krásný“ a chtěl by ho zopakovat za rok ve volbách do sněmovny. Výsledky voleb podle Babiše zrcadlí devastaci Česka vládou pětikoalice. Na tiskové konferenci dodal, že ANO je schopné oslovit i její voliče. Vítězství považuje za výsledek intenzivní práce v parlamentní opozici.

„Jedině ve vládě může ANO pomáhat lidem a vrátit nás do situace, ve které jsme vládu předávali pětikoalici,“ uvedl. Kabinet podle něj nemá výsledky a jen ničí Česko.

Vyzdvihl úspěch hnutí ve Středočeském kraji, kde podle něj odvedl na posledním místě kandidátky skvělou práci místopředseda ANO Karel Havlíček. Podle Babiše však hejtmanem nebude. V ČT vyzdvihl i výsledek jihočeského hejtmana Kuby. „Platí pravidlo, že pokud máme být ve vedení, tak čím méně koaličních partnerů, tím lépe,“ sdělil Babiš k povolebním vyjednáváním.

Brífink hnutí ANO k výsledkům krajských voleb (zdroj: ČT24)

Fiala: Musíme být lepší

Výsledek voleb podle premiéra a předsedy občanských demokratů Petra Fialy odráží realitu, pro ODS nejde o úspěch ani fatální neúspěch, řekl ve volebním štábu. Ocenil hlavně hejtmany Jihočeského a Královéhradeckého kraje Kubu a Martina Červíčka (oba ODS). Uznal, že opoziční hnutí ANO posílilo, má větší koaliční potenciál, záležet bude ale na dalším vyjednávání, konstatoval. Hlavnímu rivalovi pogratuloval.

„Chtěli jsme víc, já rozhodně,“ vyhodnotil Fiala výsledky. Na analýzu jednotlivých krajů je podle něj čas. Podotkl, že ANO vyšel záměr kampaň postavit na celostátních tématech. Odmítl spekulovat o možné spolupráci s ANO, jeho cílem je v příštím roce nepustit k moci populisty.

„Tyto volby, jakkoli se zdá, že jsou podobné jako před čtyřmi lety, musejí pro nás být ponaučením. Musíme být lepší, silnější a úspěšnější,“ řekl Fiala. Vyzval voliče, aby nezapomněli na druhé kolo senátních voleb a přišli k urnám. Předpokládá, že ODS půjde do sněmovních voleb v koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a lidovci). Ta je podle něj konceptem pro celostátní rovinu, nikoli regiony.

Brífink ODS k výsledkům krajských voleb (zdroj: ČT24)

Jurečka chválil Grolicha

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že chtějí být součástí krajských koalic nejen na jižní Moravě, kde vyhráli jako členové koalice SPOLU. Zmínil také, že na jižní Moravě se ukázalo, že když má strana v kraji schopného lídra, může se dostavit velmi dobrý výsledek. „Hledat nové osobnosti je potřeba stále,“ zmínil Jurečka.

Očekává rychlá jednání a připustil, že v některých krajích KDU-ČSL skončí v opozici. Lidovci získali 49 krajských zastupitelů, přišli o čtyři.

Předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pogratulovala hnutí ANO k vítězství. V přepočtu na mandáty ale podle ní vládní strany vyjma Pirátů dosáhly solidního výsledku. Doplnila, že krajské volby TOP 09 zhodnotí na jednání předsednictva příští týden. Tato strana vybojovala 16 mandátů, tři od minulých voleb ztratila.

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan ocenil, že jeho hnutí získalo víc krajských mandátů než v minulých volbách. Také poděkoval regionům zasaženým povodněmi za zvládnutí voleb.

Předsednictvo Pirátů nabízí funkce k dispozici

Republikové předsednictvo Pirátů dává k dispozici své funkce, rozhodovat bude široké vedení strany, řekl jejich předseda Ivan Bartoš. Výsledky ve volbách označil za špatné. Straně se nepodařilo obhájit mandáty v zastupitelstvech krajů, které mělo po volbách v roce 2020. Pirátům se je podařilo znovu získat jen v Plzeňském kraji. Piráti přišli o 96 krajských zastupitelů, získali tři.

„Nemá cenu jakkoliv zastírat, že výsledek v krajských i senátních volbách je hluboko pod očekáváním nás všech. Pirátská politika je nicméně stále reprezentována navenek primárně svým vedením – republikovým předsednictvem,“ uvedl Bartoš na pirátském webu. Doplnil, že v případě, že by vedení podporu nezískalo, obratem kolektivně rezignuje a bude svoláno celostátní fórum pro volbu nového.

Brífink Pirátů k výsledkům krajských voleb (zdroj: ČT24)

Koalice SPD, Trikolory, PRO a Svobodných získala 41 mandátů. Místo devíti krajů má hnutí SPD nyní zastoupení ve dvanácti krajích. Podle předsedy hnutí Tomia Okamury je to úspěch. Přímo toto hnutí má 32 zastupitelů, o tři méně než minule. Koalice Stačilo! vyloučila spolupráci s vládními stranami, šéfka KSČM Kateřina Konečná také oznámila, že chce nechat přepočítat volby v Libereckém kraji. K mandátu tam koalici scházelo osm hlasů. Zástupci Stačilo! uspěli v jedenácti krajích.

Ze stran, které jsou mimo sněmovnu, uspěly KSČM s 32 zastupiteli, což je o devatenáct víc než minule, SOCDEM se třinácti, což je o 24 méně než minule, nebo PRO se sedmi.

Předseda Přísahy Róbert Šlachta k volbám uvedl, že to nedopadlo, výsledek budou analyzovat. Hnutí v žádném z krajů nezískalo ani jednoho zastupitele. Kandidátku složilo v desítce krajů.

Volební účast byla nižší v obcích postižených povodněmi

Volební výsledky jsou podle Českého statistického úřadu kompletně sečtené, poslední data dorazila zhruba ve 21:15. V Libereckém kraji ale komise jednoho volebního okrsku přepočítává výsledky, už dříve odevzdané údaje si vyžádala zpět.

Volební účast byla téměř 33 procent. Je to méně než v roce 2020, kdy činila 38 procent. V některých obcích zasažených povodněmi klesla výrazně. Se zajištěním hlasování v mimořádných podmínkách po přírodní pohromě tam musel pomoci stát.

Například v Zátoru na Bruntálsku přišlo k urnám jen necelých devět procent voličů, před čtyřmi lety to bylo více než 29. V nedalekých Branticích odvolilo přibližně třináct procent lidí, minule to bylo skoro 30. V České Vsi na Jesenicku odvolilo přes jedenáct procent lidí, minule jich bylo více než 36. V blízkých Mikulovicích přišlo volit asi patnáct procent lidí, naposledy přitom účast překročila 32 procent.

V Krnově před čtyřmi lety volilo přes 29 procent lidí, nyní 16,5 procent. Nižší byla také v Opavě.

Policie musela po skončení hlasování řešit incident u vchodu do pražského sídla KSČM v ulici Politických vězňů v Praze, kam odpoledne skupina lidí vhodila červené dýmovnice. Policisté sice prověřovali údajné kupčení s hlasy v Rudné u Nejdku na Karlovarsku po anonymním oznámení, ale podle nich nic nenasvědčuje spáchání trestného činu ani přestupku.

Politolog: Nižší volební účast ANO nepoškodila

„Už nyní vidíme na krajských i senátních volbách, že hnutí ANO zaznamenalo výrazný úspěch. Nižší účast hnutí ANO nepoškodila. Hnutí ANO dokonale využilo svou opoziční roli, pravděpodobně oslovilo i voliče menších protestních stran. Mnoho senátorů bude pravděpodobně zvoleno v prvním kole,“ uvedl v ČT politolog Petr Jüptner z Institutu politických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Andrej Babiš bude usilovně přemýšlet, jak to udělat, aby se mu do sněmovny dostali koaliční partneři,“ podotkl Ladislav Mrklas z pražské Vysoké školy CEVRO.

„Efekt povodně posílil výsledky vládních stran, ale pouze v Jihočeském a Jihomoravském kraji. V ostatních krajích došlo k demobilizaci vzdělaných voličů. Vypadá to, že vládní strany přišly o vysokoškoláky. Vypadá to také, že podnikatelé se od vládních stran opět vrátili k hnutí ANO,“ sdělil politolog Jakub Lysek z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Na části území včetně čtyř senátních obvodů v hlavním městě byly volby spojeny s prvním kolem pravidelné obměny třetiny členů Senátu.

Zastupitelé v průměru zestárli

Průměrný věk krajských zastupitelů stoupl. Zatímco po minulých volbách činil 48,31 let, nyní bude 50,77 let. Z celkového počtu 685 zastupitelů má nejvyšší zastoupení věková skupina 50 až 59, do krajských zastupitelstev jich usedne 270. V nejstarší věkové skupině 70 let a více zvolili lidé 17 zastupitelů, a naopak nejmladších ve věku 20 až 29 let je 12.

Nejstarším zastupitelem lidé zvolili šestasedmdesátiletého Vladimíra Kroce, dosavadní náměstek hejtmana Plzeňského kraje figuroval na kandidátce hnutí ANO na pátém místě. Naopak nejmladším zvoleným zastupitelem je dvacetiletá studentka Tina Honsejková, čtvrtá na kandidátce Spolu pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL).

Do krajských zastupitelstvech také bylo vybráno oproti volbám před čtyřmi roky méně žen, zůstane jich ale stejně jako dosud, protože během volebního období se počet zastupitelek snížil. Místo v zastupitelstvu nyní získalo 145 žen. Po krajských volbách v roce 2020 bylo zastupitelek 149. Nejvyšší podíl budou mít po volbách ženy v zastupitelstvu Libereckého kraje, nejnižší v Plzeňském kraji.