V Olomouckém kraji zvítězilo ANO, ODS nevylučuje koalici

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO. Má 40,42 procenta hlasů, tedy 26 mandátů. Na druhém místě jsou Starostové pro Olomoucký kraj s 15,3 procenta. Třetí Spojenci24 s vámi budou mít šest zastupitelů. Volební účast je 31,44 procenta. Lídra ANO Ladislava Oklešťka výsledek překvapil.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Šestadvacet mandátů je výrazně nad rámec toho, co jsem očekával. Myslím, že většina lidí neočekávala takový výsledek, ani my jsme si nemysleli, že tolik mandátů můžeme získat,“ řekl lídr ANO. Výrazně silný mandát by mohl podle něj stačit pro sestavení koalice, ve které bude mít tentokrát účast také ANO.

Okleštěk upozornil na to, že některé strany a hnutí daly v předvolebních debatách jasně najevo, vůči komu se v koalici vymezují. S ohledem na účast SPD i Stačilo! v zastupitelstvu to „bez nás už postavit nedokážou, bez nás ty počty nedají“, doplnil Okleštěk.

Koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní má pět mandátů, stejně tak ODS. Koalice Stačilo! dosáhla na čtyři mandáty.

ANO již ukončilo první kolo povolebního vyjednávání, debata o vytvoření krajské koalice má pokračovat v pondělí.

Suchánek: ANO zvítězilo díky kritice vlády

ODS koalici s ANO nevyloučila. S hnutím ANO a tehdejší ČSSD (dnes SOCDEM) vytvořila ODS krajskou koalici v letech 2016 až 2020. „Smyslem politické práce je účast na koalici,“ sdělil lídr ODS a hejtmanův náměstek Dalibor Horák.

Hejtman a lídr kandidátky STAN Josef Suchánek poblahopřál vítěznému hnutí ANO. Zisk devíti mandátů v krajském zastupitelstvu je pro hnutí STAN podle Suchánka velmi dobrý. Suchánek z něj má však smíšené pocity, protože pravděpodobně nebude stačit na to, aby se hnutí STAN podílelo na sestavování nové krajské rady. ANO podle Suchánka zvítězilo díky kritice vlády, v Olomouckém kraji „nic nedělalo“. Suchánek před jednáním s ANO řekl, že osobně si koalici s tímto hnutím „spíš neumí představit“. Upozornil ale, že o dalším postupu při povolebním vyjednávání rozhodnou orgány STAN.

Lídr Spojenců24 Ivo Slavotínek (KDU-ČSL) řekl, že zástupci této koalice budou hledat politickou podporu pro realizaci svého programu se všemi politickými stranami kromě koalice SPD, Trikolory, PRO a Svobodných a Stačilo!. Poslanec a lídr koalice SPD, Trikolory, Pro a Svobodných Radim Fiala (SPD) novinářům řekl, že jednání se zástupci hnutí ANO by měla v příštích dnech pokračovat. „Teď tedy není žádný závěr, řekli jsem si z každé strany svoje názory,“ uvedl.

Krajské volby v Olomouckém kraji v říjnu 2020 vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj měla 12 zastupitelů, čtvrtá ODS měla sedm mandátů. Na pátém místě byla SPD s pěti zastupiteli. Koaliční dohodu podepsala koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získala koalice většinu 32 hlasů. V opozici skončily vítězné hnutí ANO a SPD. Hejtmanem se stal Josef Suchánek z koalice STAN a Piráti.