Analýza: ANO v krajích vyhrálo přesvědčivěji než minule. Bodovali i Kuba, Půta a Grolich

Krajské volby letos dopadly podobně jako před čtyřmi lety. ANO zvítězilo v deseti krajích, ve zbývajících třech nejvýrazněji uspěly strany stávající vládní koalice. Poměr vítězství ANO a ostatních ve volbách v roce 2020 byl totožný. Odlišné jsou letos velikost vítězství a náskok, jaký ANO nad konkurencí získalo. Letošní volby také potvrdily, jak důležité jsou osobnosti ve vedení kandidátních listin.

Hnutí ANO slaví přesvědčivé volební vítězství. Vyhrálo v přibližně třech čtvrtinách krajů v Česku, a zopakovalo tak čtyři roky starý výsledek. Podrobnější pohled ale ukazuje na mnohem větší úspěch.

V roce 2020 hnutí získalo celorepublikově téměř 22 procent hlasů a obsadilo 178 křesel v krajských zastupitelstvech. Letos je pro hnutí situace mnohem příznivější. Celkem v krajských volbách získalo hnutí Andreje Babiše podporu 35,4 procenta voličů a 292 křesel zastupitelů.

Průběžné výsledky krajských voleb
Celé Česko
Loading...Loading...
Aktualizace
60 s
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
JihočeskýJihomoravskýKarlovarskýVysočinaKrálovéhradeckýLibereckýMoravskoslezskýOlomouckýPardubickýPlzeňskýStředočeskýÚsteckýZlínský
Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Tím vylepšuje svoji dosavadní situaci. Náskok vítězného ANO před čtyřmi lety na další strany v pořadí nebyl příliš vysoký. To v kombinaci s nízkým koaličním potenciálem hnutí vedlo k nepříliš úspěšnému přetavení výsledků v obsazení exekutivních funkcí v jednotlivých krajích. Jinými slovy, z vítězství v deseti krajích se nakonec hnutí podařilo obsadit posty jen tří hejtmanů, a to v Ústeckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Letos se ale zřejmě může těšit na lepší výsledky.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Kolik bude mít ANO hejtmanů?

Hnutí ANO se podařilo převálcovat své soupeře například v Karlovarském či Moravskoslezském kraji. V nejzápadnějším kraji hnutí získalo 28 mandátů v 45členném zastupitelstvu, a má tak samo většinu pěti mandátů. A podobně je to i na opačném pólu republiky. V Moravskoslezském kraji má zastupitelstvo 65 členů a hnutí obsadilo 35 z nich. Tedy i zde má většinu bez nutnosti oslovovat koaličního partnera. 

V dalších krajích je pro něj situace minimálně příznivá. Například v Ústeckém kraji ANO chybí k většině dva mandáty. Hnutí zde má vysokou podporu i přesto, že na začátku muselo řešit korupční skandál lídra kandidátky, který nakonec skončil ve vazbě. Novým lídrem se stala třináctka kandidátky, bývalý ministr Richard Brabec.  

V Olomouckém kraji chybí ANO k absolutní většině v 55členném zastupitelstvu dva mandáty, v Plzeňském čtyři mandáty. Ve Zlínském kraji, kde ANO post hejtmana obhajuje, mu chybí k většině v zastupitelstvu tři mandáty.

Hnutí ANO má tak šanci získat hejtmany v šesti krajích, což lze jistě označit za volební úspěch. 

I když je Andrej Babiš v hodnocení volebních výsledků velmi spokojený a o místopředsedovi hnutí Karlu Havlíčkovi pronesl, že „Karel je Bůh“, hnutí nemá příliš dobré vyhlídky na vládnutí ve Středočeském kraji. Těsnou většinu 33 mandátů v 65členném zastupitelstvu totiž ovládají STAN a koalice SPOLU, u nichž je možné očekávat snahu v pokračování dosavadní spolupráce. Jednání ale budou teprve začínat.

Navíc ve hře zůstávají kraje Královéhradecký, Pardubický a Vysočina, v nichž ANO rovněž vyhrálo. 

Vítězství ODS, SPOLU i Starostů

K velkému vítězství dovedl ODS stávající hejtman Jihočeského okraje Martin Kuba. Již nyní je jisté, že ve své funkci bude pokračovat. Podařilo se mu získat 34 mandátů z celkových 55 křesel a občanští demokraté budou vládnout jihočeskému regionu sami. V opozici zůstanou zbývající dvě úspěšné volební strany, a to ANO a STAČILO!. 

Martin Kuba, který je zastáncem návratu ke kořenům ODS se jasně přihlásil k odpovědnosti za vítězství. „Tohle není výsledek republikové nebo vládní ODS, skoro si troufám říct, že v tomto objemu je to chvílemi navzdory vládní ODS, protože nám se podařilo k volbě přesvědčit lidi, kteří by vládní ODS podporu nedali,“ prohlásil. Na příkladu Martina Kuby a Jihočeského kraje se ukazuje, jak podstatný vliv může mít silná osobnost v čele kandidátky, které se podaří uspět ve všech okresech.

Podobným fenoménem jako Martin Kuba je další z lídrů, kteří přivedli hnutí k volebnímu vítězství: Martin Půta. Počtvrté se mu podařilo se Starosty pro Liberecký kraj zvítězit v krajských volbách, byť získali o dva mandáty méně, a Půta má šanci být počtvrté v řadě hejtmanem. Obecně lze zhodnotit, že se SLK podařilo z Libereckého kraje učinit baštu volebních úspěchů, protože tam dlouhodobě mají vysokou podporu. 

Posledním vítězem krajských voleb je lidovecký lídr koalice SPOLU v Jihomoravském kraji Jan Grolich. Vyjma okresů Vyškov a Znojmo zvítězila koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v kraji všude. Získala podporu téměř čtyřiceti procent voličů a k většině v zastupitelstvu jí chybí dva mandáty. Ty může dodat koalice STAN a SOL se čtyřmi mandáty. 

Vítězství těchto stran ukazuje, že velmi záleží na dostatečně známých a výrazných osobnostech. Těmi Kuba, Grolich i Půta jsou.