Výhru v Libereckém kraji těsně obhájili SLK. Stačilo! chce přepočítat hlasy

V Libereckém kraji obhájili Starostové pro Liberecký kraj (SLK) své vítězství z minulých voleb. Získali 34,75 procenta hlasů. Na druhém místě je s těsným odstupem ANO s 32,87 procenta. Starostové získali dvacet a ANO osmnáct mandátů v krajském zastupitelstvu, které má 45 členů. Volební účast byla 33,53 procenta. Podle hejtmana Martina Půty, který byl lídrem SLK, jsou Starostové připraveni jednat o spolupráci s druhým ANO i třetím SPOLU pro Liberecký kraj. Koalice Stačilo!, která v kraji mandát nezískala, chce nechat přepočítat hlasy. Do krajského zastupitelstva se také dostala koalice SPD a Trikolora, která získala dvě křesla. Debaklem skončily volby pro Piráty, získali jen 3,78 procenta hlasů.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Volební výsledek považujeme za mimořádný úspěch a budeme určitě v dalších dnech jednat o koalici, která by byla schopna řídit Liberecký kraj v příštích čtyřech letech. Budeme se snažit sestavit koalici z lidí a z politických subjektů, kteří jsou připraveni pro Liberecký kraj pracovat na sto procent, na plný úvazek, ne na nějaký vedlejšák. Jsme připraveni jednat se všemi politickými subjekty,“ řekl Půta a poděkoval Pirátům za spolupráci v minulých čtyřech letech. Že se do zastupitelstva nedostanou, ani on nečekal.

Starostové jsou podle Půty připraveni jednat o koalici s hnutím ANO, s nímž vedli kraj v letech 2016 až 2020. „ANO je druhé na pásce, udělalo velký volební výsledek a je potřeba k tomu volebnímu výsledku přistupovat s respektem,“ řekl Půta. Jednat podle něj budou i s SPD a Trikolorou, ale nikoli o uzavření koalice. „Jsme připraveni jim nabídnout místa ve výborech, v dozorčích orgánech krajských firem. Myslím, že opozice má mít právo kontrolovat vedení kraje,“ dodal Půta.

V úvahu podle Půty přicházejí dvě možnosti spolupráce a o těch se bude jednat. Očekává, že vyjednávání budou delší a náročnější než po volbách před čtyřmi lety, kdy se Starostové velmi rychle dohodli na koalici s Piráty a ODS. „Rozhodně na rozdíl od těch minulých výsledků neočekávejte, že bychom koalici uzavírali dnes nebo zítra, ale ani v pondělí, ani v úterý,“ dodal. Nejsilnější většinu mohou Starostové v zastupitelstvu získat v koalici s ANO, která by měla 38 mandátů ze 45. Koalice Starostů se SPOLU by měla 25 mandátů a případné spojení ANO a SPOLU by mělo těsnou většinu 23 hlasů.

„Já jsem spokojený, myslím, že to, že se nám povedlo dostat z deseti mandátů na osmnáct, je obrovský úspěch. Takže já si myslím, že za nás dobrý, a jsem hrozně rád, že lidi přišli k volbám, že nás volili. Ta parta lidí, co je za mnou, ukázala, že umí táhnout za jeden provaz, a dokázali jsme ty lidi oslovit a máme výsledek, jaký máme,“ řekl v reakci na výsledky voleb lídr kandidátky ANO a poslanec David Pražák. Cílem podle něj bylo přiblížit se výsledkem co nejvíc Starostům a to se podařilo.

Pokud jde o případnou koalici, je podle Pražáka hnutí připraveno jednat se všemi, kdo o to bude mít zájem. „Budeme řešit, jestli budeme v koalici, nebo budeme v opozici. Budeme pracovat pro lidi Libereckého kraje, ať už budeme tam, nebo tam,“ poznamenal. Reálná podle něj není koalice s SPD a Trikolorou, jinak je ale připraven jednat o koalici se Starosty pro Liberecký kraj i SPOLU.

Koalici Stačilo! chybělo k zisku mandátu osm hlasů, nechají proto hlasy přepočítat. „Chceme mít jistotu, že jsme v Libereckém kraji neztratili jediné levicové mandáty, které by tam lidé mohli mít v rámci krajského zastupitelstva,“ řekla předsedkyně komunistů Kateřina Konečná.

Debakl pro Piráty

Debakem skončily volby pro Piráty. „Hodnotím to jako prohru, protože pod těch pět procent jsem to fakt nečekal. Myslel jsem si, že to bude třeba 7,8 procenta, ale pod pět procent je prohra,“ uvedl končící náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). „My budeme samozřejmě dál pracovat pro lidi v obcích, kde jsme stále zastupitelé a děláme tam práci a budeme dělat dál, budeme pokračovat a uvidíme v těch dalších letech. Věřím v nějaké úspěchy, určitě to nevzdáváme,“ dodal.

Piráti propadli ve všech krajích s výjimkou Plzeňského, neúspěch strany podle Miklíka budou řešit na republikové úrovni. „Teď republikový výbor požádal o projevení důvěry a budeme to řešit celostátně a věřím v nějaké zlepšení v parlamentních volbách,“ dodal lídr liberecké kandidátky.

Před čtyřmi lety skončili Piráti v Libereckém kraji na třetím místě za Starosty pro Liberecký kraj a hnutím ANO, když jim hlas dalo 13 695 voličů a získali tak 9,86 procenta hlasů, což jim vyneslo pět mandátů ze 45 v zastupitelstvu. Byli součástí koalice, která poslední čtyři roky Liberecký kraj vedla. Složená byla také z vítězných Starostů pro Liberecký kraj a ODS a dohromady měla 32 mandátů. Do zastupitelstva se dostalo SPD, s ANO zůstaly oba politické subjekty v opozici. Voleb se tehdy zúčastnilo 40,41 procenta voličů.