TÉMA

Stačilo!

Europoslanci ANO kvůli Fialovým slovům o „službě Rusku“ vynechali schůzku

Jednání europoslanců s premiérem Petrem Fialou (ODS) v pražské Kramářově vile se v pátek nezúčastnili zástupci opozičního ANO kvůli slovům premiéra, že jejich unijní frakce slouží zájmům Ruska. Předseda vlády na síti X napsal, že europoslancům ANO patrně účast zakázal šéf hnutí Andrej Babiš.
12. 7. 2024Aktualizováno12. 7. 2024, 15:23|

Summit EU znovu navrhl do čela Komise von der Leyenovou

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na čtvrtečním jednání navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou. Novým předsedou Evropské rady by pak měl být portugalský premiér António Costa. Post šéfky unijní diplomacie by měl připadnout předsedkyni estonské vlády Kaje Kallasové. Ke způsobu výběru vyjádřili předtím připomínky italská premiérka Giorgia Meloniová i maďarský premiér Viktor Orbán. Shodu unijní lídři také našli v případě strategické agendy. Summit měl být dvoudenní, nakonec skončil překvapivě už po jednom dni.
27. 6. 2024Aktualizováno28. 6. 2024, 04:43|

Klíčové je hájit náš program, říká nový europoslanec Dostál. Záleží na volbě frakce, míní Peksa

Nováčkem v Evropském parlamentu bude Ondřej Dostál z kandidátky koalice Stačilo!, který doufá, že se uskupení podaří prosadit body z jejich programu. Domnívá se, že ani Marcel Kolaja (Piráti) nebo Danuše Nerudová (STAN) nejsou vhodnými kandidáty na českého eurokomisaře. Evropský parlament naopak opouští Mikuláš Peksa (Piráti), který si myslí, že strana měla mít jednotnější kampaň s daleko silnějším tahem na bránu. Neúspěch Pirátů zhodnotil v Událostech, komentářích.
14. 6. 2024|

Sociální demokracie je v krizi, míní Špidla. Podle Svobody musí být výsledky voleb pro vládu budíčkem

Vládní koalice je oslabená a Piráti se dostali na hranici své kapacity, budou to mít velmi těžké, uvedl v pořadu 90’ ČT24 expremiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (SOCDEM) v souvislosti s výsledky voleb do Evropského parlamentu. Podotkl, že sociální demokracie, která neobhájila křeslo v europarlamentu, je v hluboké krizi. Bývalý europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) řekl, že výsledky voleb musí být budíček pro vládní koalici. Zmínil, že lidovci by měli lépe prodávat své výsledky.
11. 6. 2024|

Nebýt Konečné a Turka, tak by ANO dosáhlo na víc mandátů, věří Havlíček

Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) ocenil práci bezpečnostních složek při zadržení podezřelého v souvislosti se žhářským útokem v Praze. Havlíček v Interview ČT24 sdělil, že v době, kdy byl jako ministr ve vládě, dostával od bezpečnostních složek veškeré podstatné informace, nemá důvod jim nevěřit. Ohledně výsledku eurovoleb řekl, že ho považuje za velmi dobrý. ANO mohlo podle Havlíčka mít i víc mandátů, kdyby hnutí nekonkurovali Kateřina Konečná (KSČM) či Filip Turek (za Přísahu).
10. 6. 2024|

Profil europoslankyně Kateřiny Konečné

Do Evropského parlamentu byla zvolena potřetí – tentokrát jako lídryně kandidátní listiny koalice STAČILO!, která sdružuje české levicové a vlastenecké strany, včetně nezávislých osobností. V Evropském parlamentu zasedala jako prozatímní poslankyně už v roce 2004 – reprezentovala Česko do doby, než se po vstupu země do EU ujali mandátu řádně zvolení europoslanci.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 14:35|

Nárůst podpory extremistů je nutné vnímat, hodnotí výsledky eurovoleb prezident Pavel

Nelze přehlížet nárůst podpory extremistů v Evropě, je nutné tyto hlasy vnímat a přemýšlet, proč se to děje, řekl k výsledkům víkendových voleb do Evropského parlamentu (EP) prezident Petr Pavel. Zároveň ale věří, že se základní hodnotové směřování EU v otázkách bezpečnosti nebo demokracie po volbách nezmění.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 14:27|

Eurovolby v Česku vyhrálo ANO. Pirátům může kvůli neúspěchu hrozit štěpení, míní odborníci

Vítězství ve volbách do Evropského parlamentu v Česku slaví ANO, získalo sedm mandátů. Druhá koalice SPOLU bude mít v europarlamentu šest zástupců, třetí Přísaha a Motoristé dva, stejně jako Stačilo! a Starostové. Po jednom křesle získali Piráti a SPD s Trikolorou. Češi o právě skončené eurovolby projevili velký zájem, volební účast byla v tuzemsku dosud nejvyšší.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 14:26|

Média: Česká politická scéna je rozbitá

Politická scéna v Česku je stále rozbitá, 21 mandátů, které v Evropském parlamentu připadají České republice, si rozebralo hned sedm uskupení, z toho navíc čtyři koalice. Upozorňují na to povolební komentáře na českých webech. Podle některých je jednoznačným poraženým evropských voleb v České republice vládní koalice, především její starostensko-pirátské křídlo. Naopak ANO generálka na bitvu o sněmovnu na podzim příštího roku jednoznačně vyšla, individuálními vítězi jsou lídryně kandidátky Stačilo! komunistka Kateřina Konečná a společná jednička Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek, míní komentáře.
10. 6. 2024|

Voliči kroužkovali. Potvrdili Dostálovou a Turka, vyřadili Kolaju či Macha

Konkurence ve volbách do Evropského parlamentu byla značná. O jedenadvacet mandátů se ucházelo 674 kandidátů. Svým favoritům mohli voliči pomoct až dvěma preferenčními hlasy na jedné kandidátce, čehož také využívali. Velké překvapení se nekonalo, přesto s pořadím zamíchali.
10. 6. 2024|

Profil europoslance Ondřeje Dostála

V letošních volbách do Evropského parlamentu kandidoval jako nestraník z druhého místa kandidátní listiny koalice STAČILO!. Poslancem Evropského parlamentu se stal poprvé.
10. 6. 2024|

Babiš mluví o famózním úspěchu, Turek zkritizoval „dehonestační kampaň“

Za velké zadostiučinění označil vítězství ANO v evropských volbách předseda hnutí Andrej Babiš. Představitelé SPOLU mluvili o slušném výsledku a touze být u vyjednávání o budoucí podobě Evropské komise. Spokojený s výsledkem je Filip Turek, lídr kandidátky koalice Přísahy a Motoristů, která skončila na třetím místě.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 01:13|

Eurovolby by podle průzkumu nyní vyhrálo ANO před SPOLU. Piráti by přeskočili STAN

Volby do Evropského parlamentu by nyní vyhrálo s 26,1 procenta hlasů ANO před koalicí SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volilo 22,3 procenta českých občanů. Následovali by Piráti se ziskem 12,1 procenta hlasů. Vyplývá to z květnového průzkumu agentury STEM/MARK pro Institut H21. V porovnání s dubnem si ANO v průzkumu mírně pohoršilo, zatímco SPOLU a Piráti si polepšili. Piráti současně předběhli STAN a koalici SPD a Trikolory. Vedle nich by se do europarlamentu ještě dostala koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě.
31. 5. 2024|

Kandidáti do europarlamentu debatovali o evropské budoucnosti i migraci

Do evropských voleb zbývá týden. Ve třetí tematické debatě České televize o evropské budoucnosti a vizi diskutovali Ivan David (SPD a Trikolora), Klára Dostálová (ANO), Marcel Kolaja (Piráti), Kateřina Konečná (Stačilo!), Danuše Nerudová (Starostové a osobnosti pro Evropu), Filip Turek (Přísaha a Motoristé), Alexandr Vondra (SPOLU) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Debatu o Green Dealu, migraci i nových technologiích moderoval Martin Řezníček.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 22:53|

EU má být zprostředkovatelem mírových jednání, což se neděje, říká Konečná za kandidátku Stačilo!

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Lídryně kandidátky Stačilo! Kateřina Konečná (KSČM) řekla, že Evropská unie by měla být hlavně zprostředkovatelem mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, což se v posledních dvou letech podle ní nedělo. O možnosti přijmout euro hovoří jako o další ztrátě české suverenity, byla by pro referendum. Konečná také uvedla, že se musí změnit Green Deal, protože teď na něj údajně finančně doplácejí evropští občané.
28. 5. 2024|

Kandidáti do Evropského parlamentu debatovali o bezpečnosti i Ukrajině

Do evropských voleb zbývají dva týdny. Druhé tematické debaty České televize o bezpečnostních tématech se účastnil Jaroslav Bžoch (ANO), Jan Farský (Starostové a osobnosti pro Evropu), Markéta Gregorová (Piráti), Zuzana Majerová (SPD a Trikolora), Libor Rouček (SOCDEM), Robert Šlachta (Přísaha a Motoristé), Jana Turoňová (Stačilo!) a Tomáš Zdechovský (SPOLU). Hovořili o rozdělené společnosti, rusko-ukrajinské válce, uprchlících či zahraničním vlivu.
23. 5. 2024Aktualizováno23. 5. 2024, 23:09|

Kandidáti do Evropského parlamentu debatovali o Green Dealu, přijetí eura či životní úrovni

Do evropských voleb zbývají tři týdny. V nich si Češi zvolí jednadvacet poslanců do Evropského parlamentu. Česká televize odvysílala první předvolební debatu, jíž provázela Jana Peroutková. Tématy byly životní úroveň, ceny potravin i energií, dotace či euro. Účastníky debaty byli Ondřej Dostál (Stačilo!), Martin Hlaváček (ANO), Petr Macinka (Přísaha a Motoristé), Petr Mach (SPD a Trikolora), Luděk Niedermayer (SPOLU), Daniela Ostrá (SOCDEM), Mikuláš Peksa (Piráti) a Adam Trunečka (Starostové a osobnosti pro Evropu).
16. 5. 2024Aktualizováno16. 5. 2024, 22:09|

Nejvyšší volební potenciál pro evropské volby mají ANO a STAN

Do evropských voleb zbývají necelé čtyři týdny. Podle průzkumu agentur Kantar CZ a Data Collect pro ČT měly na přelomu dubna a května největší potenciál oslovit voliče ANO a STAN. Pokud by je volili všichni, kteří je skutečně zvažují, získaly by shodně 27,5 procenta. Na třetím místě je koalice SPOLU, čtvrtí se umístili Piráti.
12. 5. 2024|

Kdo kandiduje za koho a na kterém místě? Projděte si uchazeče o křesla europoslanců

O křesla jednadvaceti českých europoslanců letos podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) usiluje 675 kandidátů. Je to méně než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety, kdy kandidovalo o devět uskupení více než nyní. Letos ale kandiduje téměř dvojnásobek koalic. Úřad přehledy adeptů, pro které budou Češi hlasovat 7. a 8. června, zveřejnil na volebním webu.
25. 4. 2024|

Průzkum: Eurovolby by nyní vyhrálo ANO, druhé by skončilo SPOLU

Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí. Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, upozornila agentura.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 14:09|