V Jihočeském kraji má ODS po vítězství v úmyslu vládnout sama

Občanská demokratická strana povládne v Jihočeském kraji sama. Má na to dostatek mandátů, řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). V opozici tak zůstane ANO a Stačilo!. Vítězná ODS získala 34 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Druhé skončilo ANO se 17 mandáty. Třetí Stačilo! bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 36,66 procenta voličů.

ODS si v porovnání s volbami před čtyřmi roky významně polepšila. V roce 2020 získala 17,52 procenta, nyní 47,51 procenta.

„V současné situaci nevidím důvod, proč bychom koaliční jednání vedli,“ řekl Kuba. Druhé ANO získalo ve volbách na jihu Čech přes 24 procent hlasů a Stačilo! těsně překonalo potřebnou pětiprocentní hranici. Nikdo další se do krajského zastupitelstva nedostal.

„S pohodlnou většinou nám stačí, abychom vládu sestavili sami. Já se samozřejmě s kolegy z obou dvou uskupení budu chtít sejít. Protože zastupitelstvo v posledních čtyřech letech historicky pracovalo v maximální shodě se všemi, a o to samé se budu i nadále snažit. Ale není nutné skládat nějakou koalici,“ uvedl Kuba.

ANO chce být konstruktivní opozicí

Podle lídra hnutí ANO na jihu Čech Romana Kubíčka také Kubovi pomohl jiný styl komunikace než celostátní ODS. „Je to mistr sociálních sítí, je hodně vidět, to si myslím, že je základ jeho politiky tady na jihu Čech. A do toho přišly povodně a Martin Kuba byl všude,“ dodal Kubíček. Kubovi k vítězství pogratuloval.

Hnutí ANO skončilo v jihočeských krajských volbách na druhém místě. Získá 17 mandátů, což je více než v minulých volbách. „Náš výsledek odpovídá našim predikcím, které jsme si nechali udělat před povodněmi, my se asi za svůj výsledek stydět nemusíme,“ míní Kubíček.

Hnutí ANO podle něj bude konstruktivní opozicí. „I předtím se mnou Martin Kuba o důležitých krajských věcech komunikoval,“ řekl Kubíček.

Do zastupitelstva se ještě dostalo uskupení Stačilo!, které těsně překročilo potřebné pětiprocentní kvorum. Podle Kubíčka je neúspěch ostatních stran opět příčinou vlivu lídra ODS. „Martin Kuba voliče ostatním stranám vyluxoval,“ uvedl. Od roku 2020 vedla Jihočeský kraj koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Kromě ODS se však žádný ze současných koaličních partnerů do nového zastupitelstva nedostal.

Tématem pro nové vedení jsou dopravní stavby

Nadcházející nové vedení Jihočeského kraje se chce opět zaměřit na přípravu a výstavbu dopravních staveb.

„Máme spoustu rozdělaných projektů, které jsme ještě nestačili ukončit. I proto jsem prosil Jihočechy o mandát, abychom je mohli dotáhnout. Například řada silničních obchvatů je ve fázi, kdy se teprve bude začínat. Jen v aglomeraci Českých Budějovic potřebujeme severní spojku, most (přes Vltavu) do Papírenské ulice. Dále pak chceme pracovat na obchvatu Tábora a dalších projektech, které jsme slibovali,“ upřesnil Kuba.