TÉMA

Jihočeši 2012

Místostarosta Krumlova Uhlíř není inženýr, upozornil anonym. Titul nebudu používat, reagoval politik

Uvolněného místostarostu Českého Krumlova Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem – Nezávislí) obvinili někteří lidé anonymně na sociálních sítích z neoprávněného používání titulu inženýr. Uhlíř v úterý oznámil, že už jej nebude používat. Údajně se tak rozhodl na základě posudku advokátní kanceláře, který si nechal zpracovat. Vysvětlení po něm požaduje i opozice. Případ ve čtvrtek projednají krumlovští zastupitelé. V koalici má Uhlíř důvěru, řekl starosta města Alexandr Nogrády (ANO) s tím, že jeho odvolání iniciovat nebude. Uhlíř bude dál používat titul MBA, rezignaci nezvažuje.
29. 8. 2023|

I letos pomohou vesnickým obchodům dotace. Některé přesto chtějí skončit

Kraje rozdělí dotace z programu Obchůdek prodejnám v menších obcích. Každý region má nárok až na čtyři miliony korun. Peníze mohou provozovatelé využít na mzdy prodavačů, nájem za objekt, poplatky za energie nebo platební terminál. Přesto mnohdy nestačí a prodejny končí.
3. 1. 2023|

Primátorkou Českých Budějovic bude poprvé žena, stane se jí Dagmar Škodová Parmová

České Budějovice povede koalice ODS, Společně pro Budějovice, Piráti a Jihočeši 2012. Dohromady má 23 zastupitelů z 45. Primátorkou bude poprvé v historii Českých Budějovic žena, stane se jí Dagmar Škodová Parmová (ODS). Zástupci zmíněných politických subjektů v pondělí podepsali memorandum o vytvoření koalice.
10. 10. 2022|

V Děčíně se na spolupráci domluvilo ANO s SPD. Koalice vznikají i v dalších městech

Děčín je prvním statutárním městem, kde do koalice vstoupí SPD. S hnutím se na spolupráci domluvilo vítězné ANO. Koalice vznikají i v dalších českých městech. Šumperk povede koalice složená z vítězného hnutí ANO, Šumperáků a ODS. V Uherském Hradišti budou spolupracovat čtyři subjekty – Společně pro Hradiště, ANO, Nestraníci pro Hradiště a KDU-ČSL. V Blansku se na spolupráci domluvily hnutí ANO, ODS, Volba pro Blansko a ČSSD. Nymburk povede další čtyři roky vítězné hnutí Nymburk s klidem (NSK) a ODS. V Českém Krumlově bude vládnout širší koalice pěti subjektů – ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 16:43|

Koalice v Budějovicích má většinu. Připojil se k ní zastupitel za Jihočechy zvolený za jinak opoziční Občany

Zastupitel za Jihočechy 2012 se v Českých Budějovicích připojil do vznikající koalice ODS, Společně pro Budějovice a Piráti. Ta by tak mohla mít 23 zastupitelů ze 45, řekl předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Společně pro Budějovice tvoří KDU-ČSL a TOP 09.
6. 10. 2022|

Strany na jihu Čech podepsaly koalici. Vedení kraje se chce soustředit na boj s covidem

Zástupci stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši v pátek podepsali na jihu Čech koaliční smlouvu. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. Hejtmanem by se měl stát lídr ODS Martin Kuba. Placených pozic uvolněných radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období.
16. 10. 2020|

Na jihu Čech zřejmě utvoří koalici ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočeši

V jižních Čechách povede zřejmě kraj koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Hejtmanem by se měl stát Martin Kuba z ODS, prvním náměstkem lídr lidovců František Talíř. V úterý pravděpodobně podepíšou politici memorandum o spolupráci. Informovali o tom Kuba a lídr hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch. Koalice by měla 29 mandátů v 55členném zastupitelstvu.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 23:24|

Nepotřebujeme autobusy čínských turistů. Volební lídři v Jihočeském kraji by propagovali méně známá místa

Dlouhodobě je problémem Jihočeského kraje dopravní dostupnost a infrastruktura. To limituje i turistický ruch, který je jinak v jižních Čechách poměrně čilý. Letos ale kvůli epidemii koronaviru návštěvnost památek zachraňovali turisté z Česka. Na ty by se společně s turisty z Rakouska a Německa zaměřili i kandidáti na hejtmana. Více propagovat chtějí méně známá místa Jihočeského kraje.
21. 9. 2020|

V Jihočeském kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 20 stran

Jihočeský kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách uchází 919 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde lidé letos volí senátora: Strakonice a Pelhřimov.
4. 9. 2020|

Šestnáct měsíců bez zastupitelstva ve Strakonicích končí. Starostou je opět Hrdlička

Staronovým starostou Strakonic je Břetislav Hrdlička z hnutí Strakonická Veřejnost, hlasovalo pro něj 20 zastupitelů. Hnutí bude jihočeskému městu vládnout bez koaličního partnera. Strakonice mají zastupitelstvo po 16 měsících, kvůli opakovaným volbám totiž od podzimu 2018 nefungovalo. Loňské volby – stejně jako rok předtím – vyhrála Strakonická Veřejnost, opakování voleb nařídil Ústavní soud po stížnosti zástupce konkurenčního hnutí.
9. 1. 2020|

Opakované volby ve Strakonicích opět vyhrála Strakonická Veřejnost. Jednoznačně

Opakované obecní volby ve Strakonicích vyhrálo hnutí Strakonická Veřejnost. Získalo 64,72 procenta hlasů, což znamená 17 mandátů v 21členném zastupitelstvu. Strakonická Veřejnost tak ještě zvýraznila své vítězství v porovnání s řádnými volbami v říjnu 2018. Tehdy ji podpořilo 51,1 procenta voličů.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 09:26|

Ve Strakonicích a dalších devíti obcích lidé volili zastupitele

Na deseti místech v Česku se v sobotu konaly komunální volby. Nejvyšší počet voličů mají Strakonice na jihu Čech, kde šlo o opakované volby. Tamní výsledek voleb do zastupitelstva z října 2018 totiž zrušil Ústavní soud. V devíti dalších obcích jde o volby nové.
14. 12. 2019Aktualizováno14. 12. 2019, 22:32|

Strakonice se chystají na volební kampaň. Podmínky opět vyvolávají kritiku

Hnutí Strakonická Veřejnost, které loni zvítězilo v komunálních volbách, jež soud zneplatnil, se v opakovaných volbách vzdá propagace na sloupech veřejného osvětlení. Na setkání kandidujících stran a hnutí o rovných podmínkách předvolební kampaně to řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Kritici jeho hnutí loni vytkli, že inzeráty zaplnilo většinu lamp. Výhrady mají i letos.
14. 10. 2019|

Ve Strakonicích se musí opakovat volby, nově bude kandidovat 10 stran

V opakovaných komunálních volbách ve Strakonicích bude v prosinci kandidovat deset stran a hnutí. Správní úřad všechny zaregistroval. Volby budou ve městě 14. prosince. Loni šlo do voleb 14 stran a hnutí.
9. 10. 2019|