Ve Strakonicích se musí opakovat volby, nově bude kandidovat 10 stran

V opakovaných komunálních volbách ve Strakonicích bude v prosinci kandidovat deset stran a hnutí. Správní úřad všechny zaregistroval. Volby budou ve městě 14. prosince. Loni šlo do voleb 14 stran a hnutí.

Ve volbách budou kandidovat Strakonická Veřejnost, ANO, trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, Volba pro město, KSČM, Jihočeši 2012, SPD, Trikolóra, Změna pro Strakonice a Národní obroda.

„Ke konci října bude další krok, kdy se budou tahat čísla jednotlivých stran (do voleb),“ upozornila mluvčí radnice Markéta Bučoková.

Oproti loňsku nekandiduje ČSSD, hnutí bývalého místostarosty Milana Jungvirta Společně pro Strakonice, hnutí PRO 2016 a Strakonice Přímo.

Strakonická Veřejnost získala loni 16 mandátů v 21členném zastupitelstvu. Druzí se třemi zastupiteli skončili Jihočeši 2012. Po jednom mandátu získaly TOP 09 a ODS. Ostatní strany ve volbách neuspěly. 

Starosta chce představit návrh na rovnou volební kampaň

Strany a hnutí budou mít plochy pro výlep plakátů na plakátovacích zařízeních, jež vlastní město, zdarma. Radnice umožní i inzerci ve zpravodaji. Starosta svolal na 14. říjen jednání všech subjektů.

„Chceme tam představit návrh na rovnou volební kampaň, která bude záležet na losu: co si kdo vylosuje, takové dostane místo, aby se neprali,“ uvedl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Ve městě s 24 tisíci obyvateli vyhrálo loni komunální volby vládnoucí hnutí Strakonická Veřejnost, získalo 51,1 procenta hlasů. Karel Jánský (Změna pro Strakonice) ale podal stížnost. Krajský soud v Českých Budějovicích dvakrát rozhodl, že volby jsou neplatné, Strakonická Veřejnost podala proti oběma rozhodnutím ústavní stížnost.

Ústavní soud nakonec rozhodl, že se volby 14. prosince zopakují. Jánský tvrdil, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp bylo hnutí Strakonická Veřejnost zvýhodněno.